Tízéves a gyülekezeti ház
Utoljára módositva: 2019-08-19 18:11:43

Vasárnap ünnepi rendezvényen emlékeztek meg az érszentkirályi gyülekezeti ház fennállásának a tizedik évfordulóján. Ez alkalommal nyílt meg Kaizler Gitta festészeti kiállítása.

A hálaadó istentiszteleten fellépett Dinnyés József előadóművész, verset mondott Kánya Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákja, ezt követte a falu szülöttének, Kaizler Gitta festőművésznek „Visszaszállnék százszor is, végül is” című kiállítása. Szilágyi Éva magyartanár a tárlatmegnyitón a képzőművész által választott Ady-idézettel kezdte méltatását: „És, jaj, hiába mindenha szándék,/ Százszor földobnál, én visszaszállnék,/ Százszor is, végül is.”

Óhatatlanul is felvetődik bennünk a kérdés, hogy vajon milyen kimondatlan indítékok rejlenek e választás mögött. Szinte kínálkozik a párhuzam a két művészsors összevetésére. Összeköti őket a szűkebb pátria, az Érmellék, a hepehupás vén Szilágy minduntalan visszahívó ereje, a protestáns nemesi hagyományokban rejlő nemzetféltő magatartás, s a művészi érzékenység, mely képessé tesz arra, hogy az ember meglássa és megláttassa a világból mindazt, ami megőrzésre és továbbgondolásra érdemes — fogalmazott méltatásában Szilágyi Éva, rámutatva arra is,hogy nem véletlen a kiállítás helyszínének és időpontjának megválasztása sem. Kétszeresen is kitüntetett pillanat ez a falu életében, hiszen a gyülekezeti ház fennállása 10. évfordulójának megünneplése hirdeti az itt élők összefogását, élni akarását, összetartozásuk tudátát pedig mi sem példázza jobban, mint az, hogy a falu egykori szülötte, Kaizler Gitta festőművész állítja ki képeit ezen a jeles alkalmon.

Kaizler Gitta korán találkozott a képzőművészettel, hiszen nagyapja szobrász, édesapja festőművész volt. „Már gyermekként láttam és átéreztem az alkotás közbeni vívódást, és az alkotás örömét is” — tudjuk meg a festőművész egyik vallomásából. Képei híven rögzítik személyiségének vonásait, értékrendjét, a teremtőhöz és a világhoz való viszonyát. Keze nyomán az olaj megelevenedik, élni, vibrálni kezd, magához vonz, és arra késztet bennünket, hogy bejárjuk az ismeretlen és ismerős vidéket, zeg-zugos falusi sikátorokat, kihalt vízpartok csendes vidékét, nyári dombok fűszeresen illatozó lejtőit érezzük. Hogy Adyt parafrazáljuk: sétát teszünk a bőlcsőhely körül.

Az sem véletlen, hogy a templom központi motívummá lesz egy-egy kompozíciójában, a templom Isten felé mutató iránytű, a legszebb szimbóluma a hitünknek, reményünknek és szeretetünknek.

A templom nemcsak egy emberi közösség találkozási helye, hanem Isten jelenlétének is a helye. Ma, amikor minden óriási sebességgel változik, alakul, megszűnik, s helyette más létesítmények, célok kelnek életre, a keresztyén templom a változatlanság és állandóság szimbóluma. Biztos pont, ahol benső béke árad belénk, s ha megnyitjuk lelkünket, önmagunk legmélyére, Istenre és egymásra találhatunk. Nemcsak a vidék képe, hanem életmódja, múltja, hagyományai is megelevenednek vásznain, farostjain: a legelésző nyáj, a hazatartó csorda, a teheneit vezető gazda egy lassan-lassan múltba merülő világ pillanatait idézik. Béke, otthonosság sugárzik a képekről, szeretet az ott élők iránt. Szinte halljuk a tájat betöltő hangokat, megérezzük ember és állat ősi összetartozását. Gyökereiben, zsigereiben olyan festővel találkozuk, aki élményeit festi meg, élményanyaga pedig rendkívül mély kutakból merítkezik. E képek hirdetik, hogy az ember élete szilárdan gyökerezik a szülőföldben, a szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és amitől nem szakadhat el soha — mondta el Szilágyi Éva.

A tárlat megtekintése előtt Kánya Réka Juhász Gyula Tesamentum című versének megzenésített válozatát adta elő.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...