Tízéves a kökényesdi Gyermeklánc
Utoljára módositva: 2012-06-18 08:56:09

Megalakulásának tizedik évfordulóját néptáncfesztivállal ünnepelte vasárnap a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport.

Néptáncfesztivállal ünnepelte a jubileumot a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport

A Szatmár Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, Kökényesd Község Polgármesteri Hivatala és a Kökényesdi Általános Iskola a kökényesdi kultúrotthonban rendezte meg a Gyermeklánc Néptáncfesztivált. Lukács Éva irányításával fellépett a kökényesdi iskola három néptánccsoportja, valamint a MADISZ, a halmi, a dobrai, az egri, Erdőd és Magyargéres vegyes hagyományőrző csoportja. A fellépő hagyományőrzők műsora élő bizonyítéka annak, hogy Szatmár megye nagyon sok magyarlakta településén élnek még a néphagyományok, a népdalok, a néptáncok és a gyermekjátékok. A bográcsban főtt gulyás elfogyasztása után táncházban vettek részt a fiatalok.

A kökényesdi iskolások körében mindig élénk kultúrtevékenység folyt, amibe szívesen bekapcsolódott a falu lakossága. Az 1990–es fordulatot követően megalakult a Rozmaring hagyományőrző népdal és néptánccsoport. A mai gyerekek szülei közül sokan táncoltak és énekeltek benne, műsorukkal számtalanszor léptek fel a helyi kultúrotthonban és a megye több településén, sőt külföldi rendezvényeken és versenyeken is. A csoport tevékenysége 1994–ben megszűnt, majd 2001–ben Nagy Orbán színművész, 2007–ben pedig ifj. Szarvas Károly vezetésével folytatódott a táncoktatás. Megalakulása óta a csoportban több mint százötven gyerek tanult néptáncot, népdalt, ismerkedett a hagyományokkal, különböző kézműves foglakozások fortélyaival. Felléptek a megye számtalan településén, Magyarországon, de eljutottak Franciaországba is. Maradandó élményt jelentett ez számukra, miközben megismertették saját kultúrájukat, ők is megismerték a másokét.

Elismerő szavak

Pop Felician, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója magyar nyelven szólt a zsúfolásig megtelt kultúrotthonban lévőkhöz. A magyar nyelv szépségeit dicsérte, majd Kodályt idézve kiemelte, hogy a zenei nyelv tanulása már az anyaméhben elkezdődik, fontos jól megtanulni és megőrizni zenei anyanyelvünket, mert ez az, ami megtart minket. Ezért van szükség olyan szülőkre, nevelőkre és olyan oktatókra, mint Lukács Éva, aki kiemelkedő eredményeket ér el a néphagyományok továbbadása terén. Simon Levente polgármester hangsúlyozta, hogy egy nemzet a jövőt csak a múlt ismeretében tudja felépíteni. Ezen a fesztiválon együtt van a múlt és a jelen, ami erős alapja lehet a jövőnek. Lukács Dénes iskolaigazgató elmondta, hogy a kökényesdi iskola büszke arra, hogy ilyen neves hagyományőrző csoportja van.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...