Tízéves a kökényesdi Gyermeklánc
Utoljára módositva: 2012-06-18 08:56:09

Megalakulásának tizedik évfordulóját néptáncfesztivállal ünnepelte vasárnap a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport.

Néptáncfesztivállal ünnepelte a jubileumot a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport

A Szatmár Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, Kökényesd Község Polgármesteri Hivatala és a Kökényesdi Általános Iskola a kökényesdi kultúrotthonban rendezte meg a Gyermeklánc Néptáncfesztivált. Lukács Éva irányításával fellépett a kökényesdi iskola három néptánccsoportja, valamint a MADISZ, a halmi, a dobrai, az egri, Erdőd és Magyargéres vegyes hagyományőrző csoportja. A fellépő hagyományőrzők műsora élő bizonyítéka annak, hogy Szatmár megye nagyon sok magyarlakta településén élnek még a néphagyományok, a népdalok, a néptáncok és a gyermekjátékok. A bográcsban főtt gulyás elfogyasztása után táncházban vettek részt a fiatalok.

A kökényesdi iskolások körében mindig élénk kultúrtevékenység folyt, amibe szívesen bekapcsolódott a falu lakossága. Az 1990–es fordulatot követően megalakult a Rozmaring hagyományőrző népdal és néptánccsoport. A mai gyerekek szülei közül sokan táncoltak és énekeltek benne, műsorukkal számtalanszor léptek fel a helyi kultúrotthonban és a megye több településén, sőt külföldi rendezvényeken és versenyeken is. A csoport tevékenysége 1994–ben megszűnt, majd 2001–ben Nagy Orbán színművész, 2007–ben pedig ifj. Szarvas Károly vezetésével folytatódott a táncoktatás. Megalakulása óta a csoportban több mint százötven gyerek tanult néptáncot, népdalt, ismerkedett a hagyományokkal, különböző kézműves foglakozások fortélyaival. Felléptek a megye számtalan településén, Magyarországon, de eljutottak Franciaországba is. Maradandó élményt jelentett ez számukra, miközben megismertették saját kultúrájukat, ők is megismerték a másokét.

Elismerő szavak

Pop Felician, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója magyar nyelven szólt a zsúfolásig megtelt kultúrotthonban lévőkhöz. A magyar nyelv szépségeit dicsérte, majd Kodályt idézve kiemelte, hogy a zenei nyelv tanulása már az anyaméhben elkezdődik, fontos jól megtanulni és megőrizni zenei anyanyelvünket, mert ez az, ami megtart minket. Ezért van szükség olyan szülőkre, nevelőkre és olyan oktatókra, mint Lukács Éva, aki kiemelkedő eredményeket ér el a néphagyományok továbbadása terén. Simon Levente polgármester hangsúlyozta, hogy egy nemzet a jövőt csak a múlt ismeretében tudja felépíteni. Ezen a fesztiválon együtt van a múlt és a jelen, ami erős alapja lehet a jövőnek. Lukács Dénes iskolaigazgató elmondta, hogy a kökényesdi iskola büszke arra, hogy ilyen neves hagyományőrző csoportja van.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...