Tízéves a kökényesdi Gyermeklánc
Utoljára módositva: 2012-06-18 08:56:09

Megalakulásának tizedik évfordulóját néptáncfesztivállal ünnepelte vasárnap a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport.

Néptáncfesztivállal ünnepelte a jubileumot a kökényesdi Gyermeklánc Néptánccsoport

A Szatmár Megyei Tanács, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, Kökényesd Község Polgármesteri Hivatala és a Kökényesdi Általános Iskola a kökényesdi kultúrotthonban rendezte meg a Gyermeklánc Néptáncfesztivált. Lukács Éva irányításával fellépett a kökényesdi iskola három néptánccsoportja, valamint a MADISZ, a halmi, a dobrai, az egri, Erdőd és Magyargéres vegyes hagyományőrző csoportja. A fellépő hagyományőrzők műsora élő bizonyítéka annak, hogy Szatmár megye nagyon sok magyarlakta településén élnek még a néphagyományok, a népdalok, a néptáncok és a gyermekjátékok. A bográcsban főtt gulyás elfogyasztása után táncházban vettek részt a fiatalok.

A kökényesdi iskolások körében mindig élénk kultúrtevékenység folyt, amibe szívesen bekapcsolódott a falu lakossága. Az 1990–es fordulatot követően megalakult a Rozmaring hagyományőrző népdal és néptánccsoport. A mai gyerekek szülei közül sokan táncoltak és énekeltek benne, műsorukkal számtalanszor léptek fel a helyi kultúrotthonban és a megye több településén, sőt külföldi rendezvényeken és versenyeken is. A csoport tevékenysége 1994–ben megszűnt, majd 2001–ben Nagy Orbán színművész, 2007–ben pedig ifj. Szarvas Károly vezetésével folytatódott a táncoktatás. Megalakulása óta a csoportban több mint százötven gyerek tanult néptáncot, népdalt, ismerkedett a hagyományokkal, különböző kézműves foglakozások fortélyaival. Felléptek a megye számtalan településén, Magyarországon, de eljutottak Franciaországba is. Maradandó élményt jelentett ez számukra, miközben megismertették saját kultúrájukat, ők is megismerték a másokét.

Elismerő szavak

Pop Felician, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója magyar nyelven szólt a zsúfolásig megtelt kultúrotthonban lévőkhöz. A magyar nyelv szépségeit dicsérte, majd Kodályt idézve kiemelte, hogy a zenei nyelv tanulása már az anyaméhben elkezdődik, fontos jól megtanulni és megőrizni zenei anyanyelvünket, mert ez az, ami megtart minket. Ezért van szükség olyan szülőkre, nevelőkre és olyan oktatókra, mint Lukács Éva, aki kiemelkedő eredményeket ér el a néphagyományok továbbadása terén. Simon Levente polgármester hangsúlyozta, hogy egy nemzet a jövőt csak a múlt ismeretében tudja felépíteni. Ezen a fesztiválon együtt van a múlt és a jelen, ami erős alapja lehet a jövőnek. Lukács Dénes iskolaigazgató elmondta, hogy a kökényesdi iskola büszke arra, hogy ilyen neves hagyományőrző csoportja van.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...