Tízezer lej bírság, ha nincs másolat
Utoljára módositva: 2019-07-17 16:37:14

Még mindig a fénymásolatok országa vagyunk: júniusi ellenőrzéseik során tízezer lejre büntettek egy szatmári céget a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) revizorai azért, mert a munkáltató nem tartotta a munkaszerződések egy-egy másolatát azon a munkaponton, ahol az alkalmazottak dolgoztak.

A munka törvénykönyve 16. cikkelyének 4. bekezdése ugyanis kimondja — indokolják a bírságot a munkaügyi felügyelők —, hogy a munkáltató köteles megőrizni az egyéni munkaszerződés másolatát azon a munkaponton, ahol a szerződésben szereplő munkavállaló dolgozik. Hiába van érvényes munkaszerződés megkötve a felek között, és hiába van bejelentve a munkavállaló úgy, ahogy azt kell, az elektronikus rendszerbe, ha nincs másolat, jár a büntetés.

A munka-törvénykönyv egyéb paragrafusainak megsértése miatt az elmúlt hónapban hetven jegyzőkönyvet írtak a munkaügyi ellenőrök, ezek közül tizenegyben szerepelt pénzbírság-befizetési kötelezettség is. Százhúszezer lej megfizetésére kötelezték az egyik munkaadót feketemunka miatt, három cégnél büntettek azért, mert a minimálbérnél is kevesebbet fizetett a főnök az alkalmazottaknak, és három esetben azért bírságoltak, mert nem volt munkavégzési alkalmasságról szóló orvosi igazolás csatolva a munkaszerződéshez, vagy mert nem volt pontosan vezetve a bérszámfejtés.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...