Tízezer lej bírság, ha nincs másolat
Utoljára módositva: 2019-07-17 16:37:14

Még mindig a fénymásolatok országa vagyunk: júniusi ellenőrzéseik során tízezer lejre büntettek egy szatmári céget a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) revizorai azért, mert a munkáltató nem tartotta a munkaszerződések egy-egy másolatát azon a munkaponton, ahol az alkalmazottak dolgoztak.

A munka törvénykönyve 16. cikkelyének 4. bekezdése ugyanis kimondja — indokolják a bírságot a munkaügyi felügyelők —, hogy a munkáltató köteles megőrizni az egyéni munkaszerződés másolatát azon a munkaponton, ahol a szerződésben szereplő munkavállaló dolgozik. Hiába van érvényes munkaszerződés megkötve a felek között, és hiába van bejelentve a munkavállaló úgy, ahogy azt kell, az elektronikus rendszerbe, ha nincs másolat, jár a büntetés.

A munka-törvénykönyv egyéb paragrafusainak megsértése miatt az elmúlt hónapban hetven jegyzőkönyvet írtak a munkaügyi ellenőrök, ezek közül tizenegyben szerepelt pénzbírság-befizetési kötelezettség is. Százhúszezer lej megfizetésére kötelezték az egyik munkaadót feketemunka miatt, három cégnél büntettek azért, mert a minimálbérnél is kevesebbet fizetett a főnök az alkalmazottaknak, és három esetben azért bírságoltak, mert nem volt munkavégzési alkalmasságról szóló orvosi igazolás csatolva a munkaszerződéshez, vagy mert nem volt pontosan vezetve a bérszámfejtés.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...