Tízezer Szatmár megyei ovis
Utoljára módositva: 2019-05-09 09:37:29

Szatmár megye óvodáiban összesen 10 511 gyerkőc tanulhat. A legkisebbeket május 20-tól lehet beíratni, most az újrairatkozások zajlanak.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, amelyben a szatmári szülők számára kíván tájékoztatást nyújtani az óvodákkal, a beiratkozással és újrairatkozással kapcsolatban. „Szatmár megye tanintézményeiben a következő, 2019/2020-as tanévben 10 511 három és hat év közötti gyermek tanulhat, 3740 hely van a kis-, 2891 a középső és 3880 a nagycsoportokban. A már óvodába járó gyermekek újraíratása ezekben a napokban zajlik, május 20-tól pedig a leendő óvodások szüleit várják az oktatási intézmények a június közepéig tartó első beiratkozási szakaszban” — hívja fel a figyelmet Adriana Dîngă szaktanfelügyelő, tanfelügyelőségi szóvivő.

A szülők május 6–17. között írathatják be gyermekeiket a koruknak megfelelő csoportokba, azaz újra kell íratni minden kisgyereket a következő óvodai évre. A következő beiratkozási szakasz május 20-án kezdődik és június 14-ig tart, ekkor írathatják be azokat a gyerekeket, akik először mennek közösségbe. A szülők abban az óvodában igényelhetik a beiratkozási kérvényt, amelyikbe szeretnék beíratni a gyermeküket. A tanintézmények maguk dönthetik el, milyen idősávban fogadják a szülőket, és jól látható helyen elhelyezett értesítésben tájékoztatniuk kell őket a megszabott beiratkozási programról, ugyanakkor a tanintézmény honlapján (ha van ilyen) és esetleg a tanfelügyelőség weboldalán is fel kell tüntetniük azt. Az óvodában a beiratkozási kérvény mellé csatolni kell a gyerek anyakönyvi kivonatának fénymásolatát, a szülő vagy hivatalos gyám személyi igazolványának fénymásolatát, valamint orvosi igazolást, amelyet a háziorvostól kérhet a család. A napközi otthonos intézményekben a szülők jövedelméről szóló igazolást is kérik.

A szülőknek joguk van akárhová beíratni óvodás gyermeküket, túljelentkezés esetén azonban az óvodák döntenek arról, hogy melyik gyermeket veszik fel: a sorrendet az általános, majd a specifikus beiratkozási kritériumok figyelembe vételével szabják meg.

Általános kritériumnak minősül: ha hivatalos irattal bizonyítják, hogy a gyerek árva vagy félárva; orvos által kiállított dokumentum igazolja a gyerek fogyatékossági besorolását; a gyerek testvére/testvérei ugyanabba az intézménybe jár/járnak.

A specifikus kritériumokat mindegyik óvoda maga szabhatja meg, de ezeket jóvá kell hagynia az oktatási intézmény igazgatótanácsának, illetve május 18-ig az illetékes megyei tanfelügyelőségnek is. A megszabott szempontok nem lehetnek diszkriminatívak, ugyanakkor nem hivatkozhatnak a hivatalos beiratkozási időszak előtt összeállított jelentkezési listákra. Túljelentkezés esetén az intézményeknek előbb az általános szempontokat kell figyelembe venniük, és csak ezt követően alkalmazhatják a specifikus kritériumokat a felvételre kerülő gyerekek kiválasztásakor.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...