Több családorvosra lenne szükség
Utoljára módositva: 2020-02-19 14:54:07

Nem Románia az egyetlen európai ország, amely családorvoshiánnyal küzd, de más országok tettek ellene — mutat rá a családorvosok munkáltatói szövetsége által készített elemzés.

Több mint 300 romániai községben egyetlen családorvos sincs, 1414 településen (községek és városok) pedig elégtelen a számuk, derül ki a Cătălin Petrencic orvos, a családorvosok munkáltatói szövetségének képviselője által kidolgozott, a családorvosi szolgáltatáshoz való hozzáférést feltüntető országos térkép szerint.
„Összesen 328 községben egyetlen családorvos sem rendel. Az ezeken a településeken lakók számát figyelembe véve 376 háziorvosra lenne szükség. Az említett községekben összesen 559 611 személy lakik, azaz Románia lakosságának a 2,52%-a” — mutat rá az Agerpres hírügynökség a szövetség közleményére hivatkozva.
Továbbá 1414 településen — amelyek között városok is találhatók — összesen 2187 családorvosra lenne még szükség.
1069 településen még egy-egy családorvosra lenne szükség — Szatmár megyéből Sződemeter, Érszakácsi és Egri szerepel a térképen —, 231-en két orvosra, 49 településen pedig háromra. Hét településen 11–15 családorvosra lenne még szükség. Van olyan település is, amelyen 38 családorvosra lenne még szükség, egy másikon pedig 34-re — mutat rá a közlemény.
„Csupán 1496 olyan település van Romániában (47%), amelyen elégséges a családorvosok száma. Az országban 3181 település — község, város és megyei jogú város — van összesen, ahol 2490 családorvos dolgozik, 4 620 506 lakosnak biztosítva ellátást” — áll az elemzésben.
A dokumentum szerint ugyanakkor 271 településen a szükségesnél összesen 575-tel több orvos tevékenykedik. A legnagyobb többlet — 100 családorvos — a fővárosban van.
„Nem Románia az egyetlen európai ország, amely családorvoshiánnyal küzd. Más országok azonban tettek ezen helyzet ellen. Románia kormánya is követhetné az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait ezen a téren, hogy megoldja a problémát” — mutat rá a dokumentum.
A családorvosok munkáltatói szövetsége az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) és az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szolgáltatott adatokra támaszkodott az elemzés elkészítésekor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...