Több halottja van a Fort Hood-i lövöldözésnek
Utoljára módositva: 2014-04-03 17:43:49

Négy halottja és 16 sebesültje van a texasi Fort Hood katonai bázison szerdán történt lövöldözésnek: egy katona tüzet nyitott társaira, és önmagával is végzett. A tettes indítékai egyelőre ismeretlenek.

Michael McCaul, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke szerint a gyakorlóruhát viselő támadó is életét vesztette. A tettes — akit a texasi képviselő a The New York Times szerint Ivan Lopezként nevezett meg — indítékai egyelőre ismeretlenek.

Mark A. Milley tábornok a Fort Hoodban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a támadó, aki egyébként depresszió és szorongás miatt elmeorvosi kezelés alatt állt, főbe lőtte magát, miközben egy katonai rendésznővel konfrontálódott. A tábornok szerint semmi sem utal terrorizmusra, de nem zárta ki ennek lehetőségét.

A katona, akit Milley nem nevezett meg, 2011-ben négy hónapig szolgált Irakban. A támadó összes áldozata katona volt.

Amerikai hírszerzési források szerint az elkövető környezetének vizsgálata mindeddig nem vezetett olyan következtetésre, hogy terrorista kapcsolatai lennének. Milley tábornok szerint a támadónak egy 45-ös félautomata Smith & Wesson pisztolya volt.

A McCaul kijelentette: három közelmúltbeli esetből arra következtet, hogy Fort Hood „potenciális dzsihádisták célpontjává válik”.

Az incidensről a nap folyamán mind a Chicagóban tartózkodó Barack Obama elnököt, mind pedig a Honoluluban Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) védelmi minisztereivel tanácskozó Chuck Hagel védelmi minisztert tájékoztatták.

Obama elnök kijelentette: az amerikai kormány a végére fog járni annak, hogy pontosan mi is történt Fort Hoodban és megrendültségének adott hangot amiatt, hogy ilyesmi ismét előfordulhatott.

„Minden lövöldözés felkavaró. Nyilvánvalóan ez a felszínre hozta a Fort Hoodban öt évvel ezelőtt történtek miatti fájdalmat” — mondta Obama.

Az elnök arra utalt, hogy 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat sebesített meg. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a támadásoknak mégsem sikerült véget vetni.

2011 júliusában letartóztattak egy 22 éves közlegényt Naser Jason Abdót, amiért bombát akart robbantani egy olyan étteremben, amelybe gyakran jártak Fort Hoodban szolgáló katonák. Tavaly szeptemberben egy fegyveres 12 embert megölt és további négyet a haditengerészeti parancsnokság egy washingtoni épületében, mielőtt vele is végeztek volna a rendőrök. Márciusban egy hadihajón egy polgári személy agyonlőtt egy tengerészt a Virginia állambeli Norfolk hadikikötőjében.

Sajtóértesülések szerint egyébként nincs összefüggés a mostani lövöldözés és aközött, hogy a (FBI) nemrégiben körözést adott ki egy dzsihádista merényletre készülő, frissen toborzott amerikai katona ellen. Az FBI szerint a Booker, valamint Muhammad Abdullah Hassan néven emlegetett férfi a barátainak elmondta, hogy olyan típusú támadást szándékozik végrehajtani, mint amilyet Nidal Malik Hasan követett el Fort Hoodban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...