Több ingatlan: nagyobb adó
Utoljára módositva: 2014-02-26 09:03:24

Nem nehéz ma Szatmárnémetiben eladósodni: akinek több lakás van a nevén, és nagyobb autót tart, pár ezer lejes adóhátralékot akkor is felhalmozhat egy év alatt, ha nincs banki hitele.

 

Hatvanszázalékos felárral számolja az adót a szatmárnémeti adóhivatal a néven szereplő harmadik, lakás célú ingatlan után, kétezer köbcentin felül pedig a járműadó is magasabb.

A „lakáshalmozás” főleg az ingatlanpiac jogi személyei esetében érvényes, főleg azoknak a cégeknek a nevén szerepel több lakás vagy ház, akik az építőiparban tevékenykednek, lakás- és házépítkezésekkel foglalkoznak. Nincs felár az első lakás vagy családi ház esetében, így ennek ingatlanadója a megyeszékhelyi legjobbnak számító A övezetben 100–400 lej között változik, alapterülettől, komfortszinttől és a falak anyagától függően. A második lakás adóját már harmincszázalékos vagyonosodási járulékkal „sújtja” a Romana téri hivatal, a harmadik után már az eredeti adónál hatvan százalékkal több fizetendő. Akkor nőnek meg igazán az adózással kapcsolatos kiadások, amikor négy vagy annál több lakás szerepel valakinek a nevén, ezek után már háromszor annyi adót fizet a szatmárnémeti polgár, mint az első esetében.

 

Meg kell fizetni a luxust

 

— És bizony vannak olyanok, akik ennyit adóznak — nyilatkozta lapunknak Dan Mirel adóhivatali osztályvezető. — Ha valaki társasházat épített és nem adott túl azok lakásain, az bizony az alap-adóérték háromszáz százalékát hagyja itt az adóhivatalban. Persze ilyen esetekben is vannak kivételek. Ha ugyanis valaki több lakásból álló társasházat, kisebbfajta tömbházat épített, de azt egyetlen ingatlanként telekkönyveztette, mindaddig egyetlen lakásként fizeti annak az adóját, míg külön-külön nem telekkönyvezteti az egyes lakásokat.

 

Autók esetében szintén meg kell fizetni már adózáskor is a luxust, nem feltétlenül a felszereltség miatt, hanem sokkal inkább a köbcentik számának függvényében.

— Adózási szempontból 1600 köbcentiig ajánlatos autót tartaniuk azoknak, akik nem akarnak sokat adózni — mondta el Dan Mirel —, hasonló hengerűrtartalmú autókat ajánlanak az uniós szabályozások is.

Elég nagy az eltérés, ha az ajánlott méreteket meghaladja a köbcentik száma, míg egy 1,6-os autó után 65–70 lej az éves adó, az 1,6 és 2,0 közötti motor hajtotta autóért évente 140 lejt vesz el az adóhivatal. Az ennél nagyobb hengerűrtartalmú kocsik esetében már más algoritmus alapján számol az adóhivatal, így itt már 800–900 lej az éves adószint, de a 2500 köbcentinél nagyobb személyautók tulajdonosai ennek kétszeresét is ki kell hogy fizessék évente.

 

Princz Csaba

 

Évek elmaradásai

 

Aki tehát nagy házban lakik, és több lakás is szerepel a nevén, és nem adja alább akkor sem, ha közlekedésről van szó, könnyen több ezer lejt is kell adóznia évente a városkasszának. A be nem fizetett ingatlan- és gépjárműadóik miatt a város legnagyobb adósai ma több mint tízezer lejjel tartoznak, ők nagyjából öt éve nem fizették ki tartozásaikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...