Több köbcenti, drágább biztosítás
Utoljára módositva: 2019-10-16 10:06:59

Közzétette a következő fél évben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán érvényes viszonyítási tarifákat a biztosításfelügyelet; csak a nagyobb autók biztosításai drágultak.

Változtatott középárképzési gyakorlatán a biztosítótársaságok tevékenységét is moderáló Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF), amely sokkal árnyaltabb kép alapján szabja meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) középárfolyamát. A korábbi években mindig általános drágulási hullámot okozott az, hogy sok volt a baleset és a kártérítési igény, ezért drágítani kellett, hogy a biztosítótársaságok a piacon maradhassanak. A drágítást általános érvényűen terhelték az autósokra, most azonban már azt is megnézték a hatóság emberei, hogy mely kategóriájú autók miatt nőnek a biztosítók költségei, és csak ezek biztosítását terhelték meg magasabb árakkal.

 

Kötött profit

 

A statisztika szerint a legtöbb kárigényt 2500 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú autók miatt nyújtották be, amiket harminc évnél fiatalabb sofőrök vezettek; az ilyen jellemzők miatt voltak a legnagyobb költségei az idei év első kilenc hónapjában a biztosítóknak, így az ezen feltételeknek eleget tevő biztosítottak fognak többet fizetni mostantól. A legkevesebbe azok a 31–40 év közötti autóvezetők kerültek a biztosítóknak, akik 1200 és 1400 köbcenti közötti autóra kötöttek biztosítást. Az árak a hatóság által megállapított tarifa ellenére sem lesznek egyenárak ezentúl sem, mert az ASF tarifái csak egyfajta középárfolyam szerepét töltik be, a biztosítóknak szabad kezük van az árképzésben; amiben viszont meg van kötve a kezük, az a profit, ez nem lehet több három százaléknál, ezt szintén az ASF határozza meg, és ettől csak lefelé lehet elmozdulniuk.

A „kollektív büntetés” az erőgépet vezető harminc alattiak esetében negyvenszázalékos drágulást jelent, ami miatt az ebbe a kategóriába tartozóknak évente mintegy 2700 lejes kötelező felelősségbiztosítási költséggel kell számolniuk.

 

Nagy eltérések lehetnek

 

A referenciaár, ha nem is ilyen mértékben, de alacsonyabb az 1400 és 2000 köbcenti közötti autók esetében; aki ilyet vezet, 30–150 lejjel fog kevezebbet fizetni évente a biztosításért. Marad a sofőri előmenetel alapján szabott ár is, így aki legalább tízéves régiséggel rendelkezik, és nem okozott balesetet, azaz nem voltak miatta kiadásaik a biztosítóknak, további árcsökkenésre számíthat. A biztosítók közötti információmegosztás is aktív marad, egyszerű biztosítóváltással nem úszható meg a balesetes előélet miatti büntetőtarifa. A bonus-malusnak mondott szisztéma algoritmusa akár 180 százalékkal is megemelheti a kötelező biztosítás árát, ha sokat vagy drága autóval balesetezett valaki, de 50 százalékkal csökkentheti is, ha tiszta a baleseti előélete a biztosítást megkötőnek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...