Több logopédusra lenne szükség a megyében
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:04:29

Szatmár megyében a CJRAE-nak 76 munkatársa van, akik közül hat logopédus (négyen tudnak magyarul). A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, kétszer ennyi logopédusra lenne szükség a megyében.

 

A CJRAE vezetősége tegnap sajtótájékoztatót tartott

A Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás és Tanácsadó Központ (CJRAE) igazgatója, Sânziana Cristea tegnap évértékelő sajtótájékoztató keretében számolt be az általa vezetett intézmény 2013-as tevékenységéről. A szakember elmondta, 3766 diák valamelyik szülője állandó jelleggel külföldön él, míg 1143 gyereknek mindkét szülője külföldön tartózkodik, így őket családtagok, ismerősök nevelik. A Szatmár megyében tevékenykedő iskolai tanácsadók és logopédusok tavaly 4887 egyéni vagy csoportos tanácsadást tartottak, ugyanakkor 25 701 gyerek, szülő és pedagógus részesült szaktanácsadásban. Az elmúlt évben 4260 diáknál végeztek logopédiai vizsgálatot, mely a 2012-es adatokhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A logopédiai vizsgálatnak alávetett diákok közül 347-en részesültek logopédusi terápiában. Elhangzott, hogy a CJRAE keretében hat logopédus tevékenykedik — közülük négyen magyarok —, akiknek tavaly sikerült egy Logopédiai útmutatót összeállítaniuk és nyomtatásban megjelentetniük. Egyelőre csak román nyelven készült el a hiánypótló útmutató, azonban dolgoznak a magyar nyelvű változaton is. Az Logopédiai útmutatóból eddig 50 darabot nyomtattak ki, ám az idei célkitűzések között szerepel annyi utánnyomás, hogy minden tanintézménybe jusson egy-egy példány. „A jelenleg érvényben levő törvények értelmében egy iskolai tanácsadó átlagosan 800 diákkal vagy 400 óvodással foglalkozik. Igyekeztünk úgy összehangolni az iskolai tanácsadók munkáját, hogy minél több tanintézményben tudjuk biztosítani a pszichológiai szolgáltatást. Az Avasban és Tasnád környékén vannak lefedetlen iskolák, de összességében 1-2 iskolai tanácsadóra lenne még szükség megyei viszonylatban. A logopédusok tekintetében már nem ilyen jó a helyzet, legkevesebb kétszer ennyi logopédusra lenne még szükség, mint ahányan most tevékenykednek a megyében” — tájékoztatott Sânziana Cristea, aki azt is elmondta, az iskolai tanácsadók 155 megelőzési, illetve személyiségfejlesztési akciót szerveztek, többek között az iskolaelhagyás, az iskolán belüli agresszív viselkedés visszaszorítása, az alkohol-, cigaretta-, drog- és számítógép-függőség, illetve a személyiségfejlődési és tanulási zavarok megelőzése érdekében. A tavalyi év során 248 tanulási zavarral küzdő gyereknek nyújtottak segítséget, ugyanakkor 854 gyerek esetében végeztek iskolaérettségi vizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...