Több logopédusra lenne szükség a megyében
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:04:29

Szatmár megyében a CJRAE-nak 76 munkatársa van, akik közül hat logopédus (négyen tudnak magyarul). A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, kétszer ennyi logopédusra lenne szükség a megyében.

 

A CJRAE vezetősége tegnap sajtótájékoztatót tartott

A Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás és Tanácsadó Központ (CJRAE) igazgatója, Sânziana Cristea tegnap évértékelő sajtótájékoztató keretében számolt be az általa vezetett intézmény 2013-as tevékenységéről. A szakember elmondta, 3766 diák valamelyik szülője állandó jelleggel külföldön él, míg 1143 gyereknek mindkét szülője külföldön tartózkodik, így őket családtagok, ismerősök nevelik. A Szatmár megyében tevékenykedő iskolai tanácsadók és logopédusok tavaly 4887 egyéni vagy csoportos tanácsadást tartottak, ugyanakkor 25 701 gyerek, szülő és pedagógus részesült szaktanácsadásban. Az elmúlt évben 4260 diáknál végeztek logopédiai vizsgálatot, mely a 2012-es adatokhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A logopédiai vizsgálatnak alávetett diákok közül 347-en részesültek logopédusi terápiában. Elhangzott, hogy a CJRAE keretében hat logopédus tevékenykedik — közülük négyen magyarok —, akiknek tavaly sikerült egy Logopédiai útmutatót összeállítaniuk és nyomtatásban megjelentetniük. Egyelőre csak román nyelven készült el a hiánypótló útmutató, azonban dolgoznak a magyar nyelvű változaton is. Az Logopédiai útmutatóból eddig 50 darabot nyomtattak ki, ám az idei célkitűzések között szerepel annyi utánnyomás, hogy minden tanintézménybe jusson egy-egy példány. „A jelenleg érvényben levő törvények értelmében egy iskolai tanácsadó átlagosan 800 diákkal vagy 400 óvodással foglalkozik. Igyekeztünk úgy összehangolni az iskolai tanácsadók munkáját, hogy minél több tanintézményben tudjuk biztosítani a pszichológiai szolgáltatást. Az Avasban és Tasnád környékén vannak lefedetlen iskolák, de összességében 1-2 iskolai tanácsadóra lenne még szükség megyei viszonylatban. A logopédusok tekintetében már nem ilyen jó a helyzet, legkevesebb kétszer ennyi logopédusra lenne még szükség, mint ahányan most tevékenykednek a megyében” — tájékoztatott Sânziana Cristea, aki azt is elmondta, az iskolai tanácsadók 155 megelőzési, illetve személyiségfejlesztési akciót szerveztek, többek között az iskolaelhagyás, az iskolán belüli agresszív viselkedés visszaszorítása, az alkohol-, cigaretta-, drog- és számítógép-függőség, illetve a személyiségfejlődési és tanulási zavarok megelőzése érdekében. A tavalyi év során 248 tanulási zavarral küzdő gyereknek nyújtottak segítséget, ugyanakkor 854 gyerek esetében végeztek iskolaérettségi vizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...