Több mint 150 ezer vizsgázó
Utoljára módositva: 2019-06-16 10:12:00

Több mint 150 ezer nyolcadikat végzett fiatal jelentkezett az országos felmérésre — közölte az Oktatási Minisztérium.

Már egy hete elballagtak a nyolcadikos végzősök, nemsokára pedig komoly felmérések várnak a fiatalokra: a tanügyminisztérium tájékoztatása szerint 154 956 tanuló írásbelizik jövő héten országszerte. A pünkösdi hosszú hétvége után, június 18-án, kedden rendezik meg az első írásbeli vizsgát román nyelv és irodalomból, ezt követi június 20-án a matematikapróba, június 21-én pedig a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok anyanyelvből írásbeliznek.

A dolgozatírásra reggel 9 órától kerül sor a vizsgaközpontokban, de a diákoknak legkésőbb 8.30-ig el kell foglalniuk helyeiket a kijelölt vizsgatermekben. Az osztálytermek ezúttal is be lesznek kamerázva, hang- és képfelvétel egyaránt készül az írásbelik ideje alatt. A tanulók ne felejtsék el magukkal vinni a személyi igazolványaikat és kéken író tollat, golyóstollat, valamint egy ceruzát — figyelmezteti a vizsgázókat a szaktárca. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a vizsgatermekbe tilos bevinni táskát, hátizsákot, mobiltelefont, könyveket, szótárakat vagy egyéb jegyzeteket, füzeteket, amelyekből akár puskázni lehet.

Az írásbelik végeztével csak néhány napig kell izgulniuk a fiataloknak az eredmények kifüggesztéséig, amit június 25-re ígér a tanügyminisztérium. Ugyanezen a napon délután kettőtől este nyolcig óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlen tanulók. A fellebbezések elbírálása (június 26–28.) után a végleges eredményeket június 29-én közli a szaktárca.

A középiskolai felvételi átlagából 80 százalékot az országos felmérésen szerzett jegy tesz ki, míg a maradék 20 százalékot a gimnáziumi átlag adja.

Az oktatási tárca az országos felmérés ideje alatt is működteti ingyenesen hívható zöldszámát — 0800.801.100 —, amelyen jelezni lehet a vizsgákon tapasztalt esetleges szabálytalanságokat. A zöldszám június 18–20-án 8–16 óra között, június 21-én, pénteken pedig 8–14 óra között tárcsázható.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...