Több mint 150 ezer vizsgázó
Utoljára módositva: 2019-06-16 10:12:00

Több mint 150 ezer nyolcadikat végzett fiatal jelentkezett az országos felmérésre — közölte az Oktatási Minisztérium.

Már egy hete elballagtak a nyolcadikos végzősök, nemsokára pedig komoly felmérések várnak a fiatalokra: a tanügyminisztérium tájékoztatása szerint 154 956 tanuló írásbelizik jövő héten országszerte. A pünkösdi hosszú hétvége után, június 18-án, kedden rendezik meg az első írásbeli vizsgát román nyelv és irodalomból, ezt követi június 20-án a matematikapróba, június 21-én pedig a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok anyanyelvből írásbeliznek.

A dolgozatírásra reggel 9 órától kerül sor a vizsgaközpontokban, de a diákoknak legkésőbb 8.30-ig el kell foglalniuk helyeiket a kijelölt vizsgatermekben. Az osztálytermek ezúttal is be lesznek kamerázva, hang- és képfelvétel egyaránt készül az írásbelik ideje alatt. A tanulók ne felejtsék el magukkal vinni a személyi igazolványaikat és kéken író tollat, golyóstollat, valamint egy ceruzát — figyelmezteti a vizsgázókat a szaktárca. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a vizsgatermekbe tilos bevinni táskát, hátizsákot, mobiltelefont, könyveket, szótárakat vagy egyéb jegyzeteket, füzeteket, amelyekből akár puskázni lehet.

Az írásbelik végeztével csak néhány napig kell izgulniuk a fiataloknak az eredmények kifüggesztéséig, amit június 25-re ígér a tanügyminisztérium. Ugyanezen a napon délután kettőtől este nyolcig óvást nyújthatnak be a jegyükkel elégedetlen tanulók. A fellebbezések elbírálása (június 26–28.) után a végleges eredményeket június 29-én közli a szaktárca.

A középiskolai felvételi átlagából 80 százalékot az országos felmérésen szerzett jegy tesz ki, míg a maradék 20 százalékot a gimnáziumi átlag adja.

Az oktatási tárca az országos felmérés ideje alatt is működteti ingyenesen hívható zöldszámát — 0800.801.100 —, amelyen jelezni lehet a vizsgákon tapasztalt esetleges szabálytalanságokat. A zöldszám június 18–20-án 8–16 óra között, június 21-én, pénteken pedig 8–14 óra között tárcsázható.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...