Több mint ötezer tüdőgyulladás
Utoljára módositva: 2019-03-21 17:14:14

Több mint ötezer tüdőgyulladásos esetet vettek nyilvántartásba Szatmár megyében az elmúlt hónapokban. A tavaszi, változékony időben sem árt óvatosnak lenni.

A virózisszezon kezdete óta rengeteg tüdőgyulladásos esetet regisztráltak Romániában a szakemberek. Ez a betegség Szatmár megyét sem kímélte, október–március között 5372 megbetegedést jegyeztek a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) dolgozói, de nem mindenki fordul szakemberhez. Sokan megpróbálják „lábon kihordani” a betegséget, bele sem gondolva annak veszélyeibe.

A tüdőgyulladás a fejlődő országokban a tizedik helyen áll a halálos betegségek listáján. Súlyos következményekkel jár, ha nem fordulunk vele orvoshoz.

A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladása, melyet kiegészíthet a hörgők, a léghólyag vagy akár a légcső gyulladása is. Érinthet tüdőegységeket, megbetegíthet tüdőlebenyeket, de kiterjedhet akár mindkét tüdőre is.

Nem új keletű betegség, így a kezelése nem igényel hosszabb időt, mint két-három hét, ennek ellenére sok esetben kezeletlen marad, és akár halállal is végződhet. A tüdőgyulladást elsősorban vírusok, baktériumok, ritkább esetben pedig gombák okozzák. Idősebb és gyermekkorban pedig nagyon gyakori a felső légúti megbetegedések tüdőre húzódása, de komolyan veszélyeztetettek a legyengült immunrendszerű — például AIDS-es —, illetve a fekvőbetegek. Tünetei: száraz vagy váladékos köhögés — az utóbbi esetében a váladék sűrű, sárgás, barnás, esetleg véres is lehet —, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, magas láz, szédülés, fejfájás. Annak ellenére, hogy a tünetek szemmel láthatóan egyértelműek, vagy legalábbis mindenképpen gyanút keltőek, sokan nem veszik észre, hogy betegek. Könnyedén ráhúzzák, hogy csak egy könnyed kis megfázásról van szó, és még véletlenül sem bújnak ágyba — ezt nevezzük lábon kihordott tüdőgyulladásnak.

 

Kórház lesz a vége…

 

Az orvosilag is gyakran lábon kihordott tüdőgyulladásnak nevezett esetben a tünetek nem feltűnőek, a betegség gyenge lefolyású. Egyre gyakrabban találkozni azonban olyan betegekkel is, akiknek az állapota kifejezetten fekvést igényel, de csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor kezelésük már csak kórházban oldható meg. Ha a „majd otthon kifekszem” stratégiát választják, és egyedül próbálnak kilábalni a tüdőgyulladásból, akkor a gyógyulás hetekig, sőt, akár hónapokig is eltarthat, és akár súlyos következményekkel is számolni kell. Amennyiben tüdőgyulladásra utaló jeleket észlelünk, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a legenyhébb kezdetű betegség is végződhet halállal.

A tüdőgyulladás gyógyszeres — a legtöbb esetben antibiotikumos — kezelése mindig addig tart, amíg a tünetek elmúlnak. Ez azonban még nem jelent gyógyulást. Van, hogy a betegeket hetek vagy akár hónapok múlva is visszahívják egy tüdőröntgen-felvételre, hiszen a tüdő teljes gyógyulása hosszú folyamat. Ha azonban a beteg egyáltalán nem részesül kezelésben, mert úgymond lábon hordja ki a betegség, akkor annak visszatérte szinte biztos. A baj ezzel csak az, hogy minden alkalommal súlyosabb formában jelenik meg, aminek a vége szinte biztosan a kórház.

 

Tavasszal is megbetegedhetünk

 

Az enyhülő, tavaszi idővel sokan azt gondolnák, hogy a vírusos megbetegedések, tüdőgyulladások időszaka is véget ér. Éppen ellenkezőleg, mert a kellemesebb időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsöket, citrusféléket, és kerüljük a zárt, zsúfolt tereket! Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, sétáljunk a szabad levegőn. Öltözzünk rétegesen, mert bár napközben kellemesen felmelegedhet a hőmérséklet, reggel még hűvös van, így könnyen meghűlhetünk. Ha pedig már megfáztunk, semmi esetre se szedjünk antibiotikumokat, csakis orvosi javallatra és úgy, ahogyan azt a szakember elrendeli!

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...