Több százan a Tűzoltótoronyban
Utoljára módositva: 2019-09-03 14:41:56

Az utóbbi időszakban évről évre nő a turistalátványossággá lett egykori szatmárnémeti tűzoltóvédmű látogatóinak száma. Késő őszig, de akár a télbe nyúlóan is nyitva tarthat a látogatók előtt.

Április elseje óta mintegy ezren mentek fel a szatmárnémeti Tűzoltótoronyba, mondták el a műemléképület népszerűségét firtató kérdésünkre válaszolva; tavaly a teljes szezonban 1500 látogatója volt a régi védműnek. A Tűzoltótornyot rendszerint április elseje után lehet megmászni, összesen 175 lépcsőfokot meglépve, a zárás pedig időjárásfüggő; amikortól már tényleg téliesre fordul az idő, akkortól zárják be megint tavaszig az építmény ajtaját. Akár decemberig is nyitva tarthat a torony, írja lapunknak címzett tájékoztatójában a városháza sajtóosztálya, tavaly például december negyedikéig volt látogatható.

 

Ötlejes belépő

 

Hétfő kivételével mindennap fogad látogatókat az építmény, keddtől péntekig kettőtől nyolc óráig, szombaton tizenkettőtől négyig, vasárnap pedig kettőtől nyolcig szól a nyitvatartása. Csoportok esetén órarenden kívüli nyitás is kérhető. A belépő ára felnőtteknek 5 lej, gyerekeknek 3 lej. A látogatási idő megszervezésével a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház foglalkozik, csoportos látogatás időpontjának egyeztetésével, egyéb információkkal kapcsolatban a következő számokat lehet hívni: 0261.768.608, 0744.867.199, 0740.597.439. Speciális előírás a toronyba menést illetően nincs, legfeljebb annyi, hogy tizenöt perces időlimite van egy-egy nézelődésnek, hat embernél több pedig egyszerre nem lehet odafent, illetve ha rossz az idő, szünetel a látogatás.

 

Rendszeresen átnézik

 

A szezon végeztével szakemberek átnézik az épületet, hogy elhasználódott-e valami rajta, ha pedig van javítani való, megoldják, amikor az idő engedi, de tüzetes ellenőrzés alá veszik az építményt a tavaszi nyitást megelőzően is, hogy minden rendben legyen. Ha sürgős javítani való akad, azt szezonban is elvégzik, lehetőleg a nyitvatartási időn kívül, hogy a látogatókat ne zavarja a munka.

Augusztus a legzsúfoltabb hónapja a Tűzoltótoronynak, legtöbb látogatója a felújítást követő évben volt, 2008-ban több mint hatezren mentek fel az egész városra rálátást nyújtó, 34 méter magasan lévő körerkélyre.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...