Több százan a Tűzoltótoronyban
Utoljára módositva: 2019-09-03 14:41:56

Az utóbbi időszakban évről évre nő a turistalátványossággá lett egykori szatmárnémeti tűzoltóvédmű látogatóinak száma. Késő őszig, de akár a télbe nyúlóan is nyitva tarthat a látogatók előtt.

Április elseje óta mintegy ezren mentek fel a szatmárnémeti Tűzoltótoronyba, mondták el a műemléképület népszerűségét firtató kérdésünkre válaszolva; tavaly a teljes szezonban 1500 látogatója volt a régi védműnek. A Tűzoltótornyot rendszerint április elseje után lehet megmászni, összesen 175 lépcsőfokot meglépve, a zárás pedig időjárásfüggő; amikortól már tényleg téliesre fordul az idő, akkortól zárják be megint tavaszig az építmény ajtaját. Akár decemberig is nyitva tarthat a torony, írja lapunknak címzett tájékoztatójában a városháza sajtóosztálya, tavaly például december negyedikéig volt látogatható.

 

Ötlejes belépő

 

Hétfő kivételével mindennap fogad látogatókat az építmény, keddtől péntekig kettőtől nyolc óráig, szombaton tizenkettőtől négyig, vasárnap pedig kettőtől nyolcig szól a nyitvatartása. Csoportok esetén órarenden kívüli nyitás is kérhető. A belépő ára felnőtteknek 5 lej, gyerekeknek 3 lej. A látogatási idő megszervezésével a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház foglalkozik, csoportos látogatás időpontjának egyeztetésével, egyéb információkkal kapcsolatban a következő számokat lehet hívni: 0261.768.608, 0744.867.199, 0740.597.439. Speciális előírás a toronyba menést illetően nincs, legfeljebb annyi, hogy tizenöt perces időlimite van egy-egy nézelődésnek, hat embernél több pedig egyszerre nem lehet odafent, illetve ha rossz az idő, szünetel a látogatás.

 

Rendszeresen átnézik

 

A szezon végeztével szakemberek átnézik az épületet, hogy elhasználódott-e valami rajta, ha pedig van javítani való, megoldják, amikor az idő engedi, de tüzetes ellenőrzés alá veszik az építményt a tavaszi nyitást megelőzően is, hogy minden rendben legyen. Ha sürgős javítani való akad, azt szezonban is elvégzik, lehetőleg a nyitvatartási időn kívül, hogy a látogatókat ne zavarja a munka.

Augusztus a legzsúfoltabb hónapja a Tűzoltótoronynak, legtöbb látogatója a felújítást követő évben volt, 2008-ban több mint hatezren mentek fel az egész városra rálátást nyújtó, 34 méter magasan lévő körerkélyre.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...