×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Több százan a Tűzoltótoronyban

2019.09.02 - 14:01
Megosztas :
 • Több százan a Tűzoltótoronyban

  Az utóbbi időszakban évről évre nő a turistalátványossággá lett egykori szatmárnémeti tűzoltóvédmű látogatóinak száma. Késő őszig, de akár a télbe nyúlóan is nyitva tarthat a látogatók előtt.

  Április elseje óta mintegy ezren mentek fel a szatmárnémeti Tűzoltótoronyba, mondták el a műemléképület népszerűségét firtató kérdésünkre válaszolva; tavaly a teljes szezonban 1500 látogatója volt a régi védműnek. A Tűzoltótornyot rendszerint április elseje után lehet megmászni, összesen 175 lépcsőfokot meglépve, a zárás pedig időjárásfüggő; amikortól már tényleg téliesre fordul az idő, akkortól zárják be megint tavaszig az építmény ajtaját. Akár decemberig is nyitva tarthat a torony, írja lapunknak címzett tájékoztatójában a városháza sajtóosztálya, tavaly például december negyedikéig volt látogatható.

   

  Ötlejes belépő

   

  Hétfő kivételével mindennap fogad látogatókat az építmény, keddtől péntekig kettőtől nyolc óráig, szombaton tizenkettőtől négyig, vasárnap pedig kettőtől nyolcig szól a nyitvatartása. Csoportok esetén órarenden kívüli nyitás is kérhető. A belépő ára felnőtteknek 5 lej, gyerekeknek 3 lej. A látogatási idő megszervezésével a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház foglalkozik, csoportos látogatás időpontjának egyeztetésével, egyéb információkkal kapcsolatban a következő számokat lehet hívni: 0261.768.608, 0744.867.199, 0740.597.439. Speciális előírás a toronyba menést illetően nincs, legfeljebb annyi, hogy tizenöt perces időlimite van egy-egy nézelődésnek, hat embernél több pedig egyszerre nem lehet odafent, illetve ha rossz az idő, szünetel a látogatás.

   

  Rendszeresen átnézik

   

  A szezon végeztével szakemberek átnézik az épületet, hogy elhasználódott-e valami rajta, ha pedig van javítani való, megoldják, amikor az idő engedi, de tüzetes ellenőrzés alá veszik az építményt a tavaszi nyitást megelőzően is, hogy minden rendben legyen. Ha sürgős javítani való akad, azt szezonban is elvégzik, lehetőleg a nyitvatartási időn kívül, hogy a látogatókat ne zavarja a munka.

  Augusztus a legzsúfoltabb hónapja a Tűzoltótoronynak, legtöbb látogatója a felújítást követő évben volt, 2008-ban több mint hatezren mentek fel az egész városra rálátást nyújtó, 34 méter magasan lévő körerkélyre.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie