Több támogatás a gazdáknak
Utoljára módositva: 2014-01-22 08:58:32

Sikerült megváltoztatni a mezőgazdasági szaktárca vezetőjének a véleményét, januártól a kisgazdák továbbra is pályázhatnak mezőgazdasági támogatásokra az eddigieknél nagyobb értékben.

 

A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó a géphiánnyal küzd

A napokban jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, hogy változtat a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terven, és az előirányzott tizenhárom pályázható fejezetet újabbal bővítik. Ez helyettesítené a félig önfenntartó gazdaságok eddigi lehetőségét, miszerint egy egyszerű pályázattal öt éven keresztül 1500 eurót kaphatott a pályázó.

 

Érdekek

 

Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Halászati Kifizetési Ügynökség munkatársa a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a miniszter azelőtt többször kijelentette, hogy nem látja értelmét a kis értékű pályázatoknak, de az erdélyi szakmai egyesületek és a politikum közbenjárásával sikerült megváltoztatni véleményét. Az is tény, hogy a déli nagy gazdaságok is befolyásolták a minisztert, ugyanis ők abban érdekeltek, hogy az új vidékfejlesztési terv keretösszegét minél kevesebb részre osszák, és ők nagyobb szeletet kapjanak belőle. A továbbiakban az eddigi, öt éven keresztül folyósított 7500 euró helyett a kisgazda 15 ezer eurót pályázhat meg. A baj csak annyi, hogy egyelőre a miniszter csupán százötvenmillió eurót szánna a célra, ami mindössze tíz pályázatra lenne elég. Ezt a típusú támogatást viszont nagyon kedvelték a kisgazdák, országos szinten évente (az ezelőtti négy évben, a régi vidékfejlesztési terv idején) akár tizenötezer pályázat is érkezett a megyei vidékfejlesztési irodákhoz elbírálás végett.

 

Több támogatás

 

Magyar Lóránd véleménye szerint a gazdák idegenkednek az engedélyezett természetes személy mint termelési forma megalakításától, pedig januártól az általános mezőgazdasági adózás bevezetésével a két és nyolc gazdasági egységgel rendelkező bejegyzett gazdának sem kell több adót fizetnie, mint egy nagyobb magántermelőnek. Remélhetőleg az új, emelt összegű pályázat változtat a gazdák pályázási kedvén, és sikerül jóval több támogatást megnyerni az új vidékfejlesztési terv alapján.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...