Több támogatás a gazdáknak
Utoljára módositva: 2014-01-22 08:58:32

Sikerült megváltoztatni a mezőgazdasági szaktárca vezetőjének a véleményét, januártól a kisgazdák továbbra is pályázhatnak mezőgazdasági támogatásokra az eddigieknél nagyobb értékben.

 

A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó a géphiánnyal küzd

A napokban jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, hogy változtat a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terven, és az előirányzott tizenhárom pályázható fejezetet újabbal bővítik. Ez helyettesítené a félig önfenntartó gazdaságok eddigi lehetőségét, miszerint egy egyszerű pályázattal öt éven keresztül 1500 eurót kaphatott a pályázó.

 

Érdekek

 

Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Halászati Kifizetési Ügynökség munkatársa a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a miniszter azelőtt többször kijelentette, hogy nem látja értelmét a kis értékű pályázatoknak, de az erdélyi szakmai egyesületek és a politikum közbenjárásával sikerült megváltoztatni véleményét. Az is tény, hogy a déli nagy gazdaságok is befolyásolták a minisztert, ugyanis ők abban érdekeltek, hogy az új vidékfejlesztési terv keretösszegét minél kevesebb részre osszák, és ők nagyobb szeletet kapjanak belőle. A továbbiakban az eddigi, öt éven keresztül folyósított 7500 euró helyett a kisgazda 15 ezer eurót pályázhat meg. A baj csak annyi, hogy egyelőre a miniszter csupán százötvenmillió eurót szánna a célra, ami mindössze tíz pályázatra lenne elég. Ezt a típusú támogatást viszont nagyon kedvelték a kisgazdák, országos szinten évente (az ezelőtti négy évben, a régi vidékfejlesztési terv idején) akár tizenötezer pályázat is érkezett a megyei vidékfejlesztési irodákhoz elbírálás végett.

 

Több támogatás

 

Magyar Lóránd véleménye szerint a gazdák idegenkednek az engedélyezett természetes személy mint termelési forma megalakításától, pedig januártól az általános mezőgazdasági adózás bevezetésével a két és nyolc gazdasági egységgel rendelkező bejegyzett gazdának sem kell több adót fizetnie, mint egy nagyobb magántermelőnek. Remélhetőleg az új, emelt összegű pályázat változtat a gazdák pályázási kedvén, és sikerül jóval több támogatást megnyerni az új vidékfejlesztési terv alapján.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...