Több támogatás a gazdáknak
Utoljára módositva: 2014-01-22 08:58:32

Sikerült megváltoztatni a mezőgazdasági szaktárca vezetőjének a véleményét, januártól a kisgazdák továbbra is pályázhatnak mezőgazdasági támogatásokra az eddigieknél nagyobb értékben.

 

A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó a géphiánnyal küzd

A napokban jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, hogy változtat a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terven, és az előirányzott tizenhárom pályázható fejezetet újabbal bővítik. Ez helyettesítené a félig önfenntartó gazdaságok eddigi lehetőségét, miszerint egy egyszerű pályázattal öt éven keresztül 1500 eurót kaphatott a pályázó.

 

Érdekek

 

Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Halászati Kifizetési Ügynökség munkatársa a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a miniszter azelőtt többször kijelentette, hogy nem látja értelmét a kis értékű pályázatoknak, de az erdélyi szakmai egyesületek és a politikum közbenjárásával sikerült megváltoztatni véleményét. Az is tény, hogy a déli nagy gazdaságok is befolyásolták a minisztert, ugyanis ők abban érdekeltek, hogy az új vidékfejlesztési terv keretösszegét minél kevesebb részre osszák, és ők nagyobb szeletet kapjanak belőle. A továbbiakban az eddigi, öt éven keresztül folyósított 7500 euró helyett a kisgazda 15 ezer eurót pályázhat meg. A baj csak annyi, hogy egyelőre a miniszter csupán százötvenmillió eurót szánna a célra, ami mindössze tíz pályázatra lenne elég. Ezt a típusú támogatást viszont nagyon kedvelték a kisgazdák, országos szinten évente (az ezelőtti négy évben, a régi vidékfejlesztési terv idején) akár tizenötezer pályázat is érkezett a megyei vidékfejlesztési irodákhoz elbírálás végett.

 

Több támogatás

 

Magyar Lóránd véleménye szerint a gazdák idegenkednek az engedélyezett természetes személy mint termelési forma megalakításától, pedig januártól az általános mezőgazdasági adózás bevezetésével a két és nyolc gazdasági egységgel rendelkező bejegyzett gazdának sem kell több adót fizetnie, mint egy nagyobb magántermelőnek. Remélhetőleg az új, emelt összegű pályázat változtat a gazdák pályázási kedvén, és sikerül jóval több támogatást megnyerni az új vidékfejlesztési terv alapján.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...