Több támogatás a gazdáknak
Utoljára módositva: 2014-01-22 08:58:32

Sikerült megváltoztatni a mezőgazdasági szaktárca vezetőjének a véleményét, januártól a kisgazdák továbbra is pályázhatnak mezőgazdasági támogatásokra az eddigieknél nagyobb értékben.

 

A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó a géphiánnyal küzd

A napokban jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, hogy változtat a 2014–2020-as Vidékfejlesztési Terven, és az előirányzott tizenhárom pályázható fejezetet újabbal bővítik. Ez helyettesítené a félig önfenntartó gazdaságok eddigi lehetőségét, miszerint egy egyszerű pályázattal öt éven keresztül 1500 eurót kaphatott a pályázó.

 

Érdekek

 

Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Halászati Kifizetési Ügynökség munkatársa a témával kapcsolatosan elmondta, hogy a miniszter azelőtt többször kijelentette, hogy nem látja értelmét a kis értékű pályázatoknak, de az erdélyi szakmai egyesületek és a politikum közbenjárásával sikerült megváltoztatni véleményét. Az is tény, hogy a déli nagy gazdaságok is befolyásolták a minisztert, ugyanis ők abban érdekeltek, hogy az új vidékfejlesztési terv keretösszegét minél kevesebb részre osszák, és ők nagyobb szeletet kapjanak belőle. A továbbiakban az eddigi, öt éven keresztül folyósított 7500 euró helyett a kisgazda 15 ezer eurót pályázhat meg. A baj csak annyi, hogy egyelőre a miniszter csupán százötvenmillió eurót szánna a célra, ami mindössze tíz pályázatra lenne elég. Ezt a típusú támogatást viszont nagyon kedvelték a kisgazdák, országos szinten évente (az ezelőtti négy évben, a régi vidékfejlesztési terv idején) akár tizenötezer pályázat is érkezett a megyei vidékfejlesztési irodákhoz elbírálás végett.

 

Több támogatás

 

Magyar Lóránd véleménye szerint a gazdák idegenkednek az engedélyezett természetes személy mint termelési forma megalakításától, pedig januártól az általános mezőgazdasági adózás bevezetésével a két és nyolc gazdasági egységgel rendelkező bejegyzett gazdának sem kell több adót fizetnie, mint egy nagyobb magántermelőnek. Remélhetőleg az új, emelt összegű pályázat változtat a gazdák pályázási kedvén, és sikerül jóval több támogatást megnyerni az új vidékfejlesztési terv alapján.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...