Több tantárgyból is sikeresen teljesítettek
Utoljára módositva: 2014-05-16 10:09:51

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai ebben az évben is számos területen bizonyították rátermettségüket, tudásukat, felkészültségüket — az elmúlt hetekben ismét több országos, illetve nemzetközi versenyen értek el előkelő helyezéseket.

 

Törisek a tavalyi vetélkedőkön

Pataki Enikő igazgatónő szerint évek óta kiválóan szerepelnek az iskola diákjai a különféle tantárgyversenyeken, akár regionális, országos vagy nemzetközi fordulókról van szó. Az elmúlt hetekben kiváló eredményeket értek el a különféle történelmi és közgazdaságtani versenyeken egyaránt. Ács-Muhi Csilla történelemtanárnő két versenyen elért sikeres szereplésről számolt be tegnap. Az iskola diákjai már négy éve rendszeresen részt vesznek a Budapesti Szépművészeti Múzeum által szervezett vetélkedőkön, melyeket ókor témakörben szerveznek. A versenyek két téma mentén szerveződnek, az egyiptomi Ozirisz földjén verseny mellett szervezik meg az ókori Görögországgal vagy ókori Rómával foglalkozó versenyeket. Idén Az olymposi kaland az antik Görögországgal, az olymposi istenek világával foglalkozott. A Kárpát-medence magyar diákjai számára szervezett vetélkedők csapatversenyek, melyekre 10–15 fős csapatok jelentkezhetnek általános iskolás (V–VIII.) és felső tagozatos (IX–XII.) korosztályban. Az olymposi kaland négyfordulós, levelező vetélkedő volt, amely nem csupán a diákok történelmi ismereteit kérte számon, hanem a diákok rajztehetségére és kézügyességére is szükség volt. A Kölcseyből három csapat vett részt a versenyen, közülük a IX. A osztályosok első helyezettek, míg a X. B-ből és X. D-ből álló vegyes csapat a harmadik helyezett lett. A nyertes csapatok egy kétnapos budapesti kiránduláson vesznek részt, melyre május 30–31-én kerül sor, és amelynek keretében egy napra vendégül látják a győztes csapatot a Szépművészeti Múzeumban, ahol érdekes múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a diákok. Az I. helyezett csapat tagjai: Alexa Bettina, Antal Júlia, Fógel Péter, Juhász Bernadett, Katona Márk, Kocsis Márk, Kovács Richárd, Lázin Áron, Nagy Botond, Szulczer Hanna, Újvári Anna, Zay Attila III. helyezettek: Bajnai Balázs, Bandura Ádám, Bíró Ábel, Bódi Dalma, Büte Alexandra, Darabán Bettina, János Abigél, Juhász Zita, Katona Hajnalka, Kovács Patrik, Kovács Tamás, Leiti Dávid, Mali Imre, Pap Evelyn, Piricsi Ádám. Az Ozirisz földjén háromfordulós vetélkedőn szintén a kölcseysek vitték el az első helyezettnek járó jutalmat, egy bécsi kirándulást, amelyre előreláthatólag június közepén fog sor kerülni. A diákok jó része immár harmadik alkalommal vett részt ezen a megmérettetésen, a csapat IX. A. osztályos diákokból áll: Alexa Bettina, Antal Júlia, Botos Barbara, Elek Melissa, Juhász Bernadett, Kiss Máté, Kovács Richárd, Nagy Botond, Szulczer Hanna, Zolcsák Mátyás.

A közgazdasági versenyeken sikereket elért diákok és tanáruk

A közgazdaságtan terén szintén komoly eredményeket értek el a diákok — Gál Éva tanárnő vezetésével több versenyen is részt vettek. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Gazdaságtudományi Magyar Intézete által április elején szervezett Esettanulmányi napok keretén belül a kölcseysek is részt vettek a Középiskolások Üzleti Tanácsadó versenyén, ahol dicséretben részesültek. Két fordulón továbbjutva jutottak el a kolozsvári döntőig a diákok, név szerint Kovács Gabriella, Gherasim Kinga és Lázár Ádám, akik a XI. A osztály tanulói. A verseny során valós gazdasági problémával ismerkedtek meg, feladatként pedig ennek megoldási javaslatát kellett elkészítsék és megvédjék szakmai zsűri előtt. Nagyváradon a Szent László Gimnázium által szervezett Gazdálkodj okosan regionális vetélkedőn 3. helyezést szerzett Gergely Andrea, Kovács Gabriella és Lázár Ádám (XI.A) alkotta csapat. A Pénzmágnes – Kulcs a gyarapodáshoz nevet viselő közgazdasági tantárgyverseny országos fordulójára — melyet ma szerveznek meg — négy diák jutott tovább: Gergely Andrea, Gherasim Kinga, Lázár Ádám és Kraft Roland. A kölcseysek azonban egy Szatmárnémetiben megrendezett versenyen egyből a fődíjig jutottak: a harmadik Kárpát-medencei Tágyalási Szimulációs Versenyen két diák egyaránt első helyezett lett, ezzel egy brüsszeli kirándulást nyerve, mégpedig Veres-Kupán Hunor (XII. E) és Kassay Evelyne (XII. E). Bledea András (XII.E) szakmai gyakorlatot nyert a megyeközpontbeli Autonetnél.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...