Több tűzeset volt, mint tavaly
Utoljára módositva: 2014-08-22 10:24:48

Az idei év első hét hónapjában 144 tűzesethez riasztották a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének tűzoltóit, közel 50-nel több esethez, mint 2013 hasonló időszakában.

 

Dan Gheorghe tűzoltóparancsnok tegnap sajtótájékoztató keretében ismertette röviden a tűzoltóság első hét havi tevékenységének mérlegét. A parancsnok aláhúzta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre és a tűzvédelmi szabályok betartatására, s nem kevesebb mint 667 ellenőrzést folytattak le különböző kereskedelmi egységeknél, cégeknél, intézményeknél. Az ellenőrzések során 3871 szabálytalanságot tapasztaltak, melyekért összességében 262 800 lejnyi bírságot róttak ki. „Nem a bírságolás a mi elsődleges feladatunk, hanem a felvilágosítás, a segítés és az ellenőrzés. Sajnos, ellenőrzéseink során gyakran előfordul, hogy folyamatosan ugyanazokkal a szabálytalanságokkal találkozunk ugyanazokon a helyeken — és akkor már szigorúan büntetnünk kell. Hiszen a szabályok be nem tartása, a tudatos nemtörődömség állandó tűzveszélyt jelent” — mondta Dan.

Idén eddig 2780 esetben riasztották a tűzoltókat a megye területén: 144 tűzesethez, 61 esetben égő bozóthoz és aljnövényzethez kellett kivonulniuk, 39 esetben már nem volt szükséges a közbelépésük, mire a helyszínre értek, 14 eset hamis riasztásnak bizonyult, 8 esetben állatokat kellett kimenteniük, 32 esetben pedig más riasztásokra válaszoltak (árvíz, földcsuszamlás, második világháborús lövedékek megsemmisítése). A SMURD rohammentő az év első hét hónapjában 2317 alkalommal válaszolt a hívásokra: 2218 esetben nyújtott orvosi elsősegélyt, 82 esetben pedig közlekedési balesetek áldozatain segített.

Bár jelentősen nőtt a bevetések száma, mind a tűzoltóautók, mind a rohammentők lényegesen hamarabb érnek a helyszínre, mint tavaly, előbbiek 10,58, utóbbiak 13,42 perc alatt. „Gyorsabban a helyszínre érünk — mondta a tűzoltóparancsnok — ám maga a tűz oltásának időtartama megnövekedett. Természetesen az mindig nagyon változó, hiszen míg egy lángoló gépkocsit akár 5–10 perc alatt is el lehet oltani, addig például egy bútorgyár oltása több órai megfeszített munkát követel.”

Dan Gheorghe azt sem rejtette véka alá, hogy a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének állománya három szakképzett és tapasztalt tűzoltóval megfogyatkozott — nem a munkakörülmények, nem a felszereltség modernsége miatt, hanem magasabb kereseti lehetőség reményében külföldre mentek dolgozni. „Vannak helyzetek, amelyek túlnőnek rajtunk, a hatásköreinken. Tűzoltóparancsnokként biztonságos védőfelszerelést igen, de magasabb fizetést sajnos nem tudok biztosítani nekik” — mondta, hozzátéve: nem csak elmentek, de jöttek is az állományba, két idén frissen végzett tiszt és altiszt személyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...