Többmilliós beruházás szükséges
Utoljára módositva: 2020-02-23 14:48:37

Hatmillió eurónál is többet kell majd befektetnie annak a cégnek, amelyik folytatja a köztisztasági feladatok ellátását Szatmárnémetiben, a beruházás megtérülésére pedig tíz éve van.

Szóba került egy legutóbbi városházi sajtótájékoztatón, hogy milyen elvárásokat támasztott a szatmárnémeti városvezetés a köztisztasági szerződésben, Maskulik Csaba városmenedzser összegekről is beszélt. A városmenedzser elmondta, hogy a teljes beruházás értéke 6,2 millió euróra rúg, Kereskényi Gábor polgármester pedig hozzátette: úgy igyekeztek összeállítani a feltételeket, hogy azok a szerződés érvényességének végén is korszerűek legyenek, úgymond ne járjon el az idő a szolgáltatás minősége felett, még mielőtt lejárna a szerződés.
Jelenleg panaszelbírálási fázisban van az új szatmárnémeti köztisztasági szerződés, amelyik nyerteseként a nagyszalontai székhelyű Ave Bihor lett kihirdetve, ám a vesztes cég, a Florisal óvást nyújtott be az eredmény ellen a bíróságon. Március 25. előtt kell döntést hozzon a panasz ügyében a szatmárnémeti bíróság, s az eredmény véglegesítéséig ideiglenes jelleggel továbbra is az eddigi szolgáltató, a Florisal végzi a szemétszállítást és a közterület-tisztántartást.
Maskulik Csaba néhány lényegesebb tételt számszerűsített is a szerződés feltételeiről. Elmondta, hogy például EURO6-os szabványnak megfelelő munkagépből harmincat kell üzembe állítania a köztisztasági szerződés kedvezményezettjének. Ilyen gépeket a Mercedes, az Iveco és a Man is gyárt, s egy ilyennek az ára 120–150 ezer euró között mozog. Újra lesz telepítve az összes lakótelepi hulladékgyűjtő pont a városban — említett egy újabb tételt a városmenedzser —, a 213 hulladéksziget létrehozása 1,4 millió euróba kerül. Az új szolgáltatónak létre kell hoznia egy hulladékgyűjtő lerakatot is, ahol ingyenesen veszik majd át az olyan nagy méretű lakossági hulladékot, mint amilyenek például a bútorok. Ez mintegy 325 ezer eurós kiadást jelent majd a cég számára.
Aztán ott van még a szelektív hulladék öt frakcióban való gyűjtési lehetőségének megoldása, mert 2021-től az ételhulladék egy ötödik gyűjtött szemétfajtaként lesz majd kezelve, ez a beruházás 740 ezer eurós kiadást jelent.
Nagyon pontosan meghatároztak mindent a szerződésben, mutatott rá Kereskényi Gábor polgármester, igyekeztek papírra vetni minden elvárást, tanulva a korábbi évek szemétgyűjtési tapasztalataiból. Emiatt maximalizálták a modernizálásra vonatkozó részleteit is az egyezségnek, amely a szolgáltató magas kiadásai miatt lesz tíz évre megkötve. Hosszú távú egyezséget kellett kötnie a városnak, mutatott rá a polgármester, mert a szemétszállítási díjat a városlakók és a cégek fizetik majd meg, és a beruházásnak is meg kell térülnie. Ha rövidebb távú egyezségről lenne szó, az magasabb szemétszállítási díjakat is feltételezne. Az új szolgáltató új árai akkor lesznek kiközölve, amikor a bírósági döntést követően a közbeszerzési eljárás véget ér és meg lesz kötve a szerződés a város és a köztisztasági cég között.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...