Torokgyíkra figyelmeztetnek Ukrajnában
Utoljára módositva: 2019-11-11 09:56:08

A határ túloldalán, a szomszédos Ukrajnában egyre szaporodnak a torokgyíkos (diftéria) megbetegedések, ezért az oda készülőknek oltást javasol a külügyminisztérium.

A kötelező oltás bevezetése előtt rettegett gyermekbetegség volt a diftéria, azaz a torokgyík. Szerencsére Szatmár megyében évek óta nem jelentett gondot a megbetegedés, most azonban arra figyelmezteti a külügyminisztérium mindazokat a román állampolgárokat, akik a szomszédos Ukrajnába készülnek, vagy utazásuk során áthaladnak az országon, hogy több diftériás megbetegedést is regisztráltak. A szaktárca közleménye értelmében ezekről az esetekről az ukrán egészségügyi minisztérium honlapján, valamint a kijevi kormány weboldalán lehet bővebb tájékoztatáshoz jutni.

A külügy azt javasolja az Ukrajnába készülőknek, hogy oltassák be magukat a torokgyík ellen. Azoknak, akik az elmúlt 10 évben nem kapták meg ezt az oltást, utazás előtt négy héttel ajánlott beadatniuk a vakcinát, sürgősségi esetekben azonban akár utazás előtt is megkaphatják. A minisztérium ugyanakkor felhívja a külföldre utazó román állampolgárok figyelmét a Călătoreşte în siguranţă applikációra, amelyben utazási tanácsokat kaphatnak. 

Mi az a torokgyík?

A torokgyíkot a Corynebacterium diphteriae baktérium okozza, emberről emberre cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Lappangási ideje 2–4 nap, ezután helyi elváltozások jelenhetnek meg az orrban, torokban, gégében az álhártyaképződéssel. A láz mérsékelt, a torokfájdalom sem erős, de később nyelési nehezítettség jelentkezik. A mandulákon hártyaszerű bevonat látható, amely megvastagszik és átterjed az egész garatra és a gégére is — ez utóbbira történő terjedése okozza a fulladásveszélyt.

Rekedtséget, ugató köhögést vált ki a gégében levő elváltozás, amely a levegő beáramlásának útját a betegség előrehaladtával egyre inkább szűkíti, és egyre nagyobb, főleg belégzési nehezítettséget okoz. Szerencsés esetben sikerül felköhögnie a betegnek ezt a sokszor pikkelyesnek tűnő, egybefüggő, vaskos hártyát, innen ered a torokgyík elnevezés.

A betegséget az álhártyaképződésen kívül a baktérium toxinja által okozott súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények is jellemzik. A halálozások nagy részéért a toxinnak a szívet károsító hatása a felelős, de okozhat súlyos veseelváltozást is. A toxinhatás következménye lehet a lágyszájpad, a gége és egyéb izmok bénulása.

Romániában kötelező a védőoltás a torokgyík ellen, az oltási rend során a gyermekek összesen hat alkalommal kapják meg a vakcinát, 2, 4 és 11 hónapos korban, valamint 6 és 14 évesen.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...