Történelmet írt idén Szatmár megye két legjobb sportolója
Utoljára módositva: 2017-12-27 14:46:38

Toulouse-ban ünnepelték a karácsonyt a strandröplabdázó Adriana Matei és Vaida Beáta, illetve edzőjük, Adrian Pricop, ugyanis edzőtáborban vannak, készülve a januárban kezdődő idényre. A lányok sorozatban második éve voltak a megye legjobb sportolói.

Zsinórban második éve, de ugyanakkor úgy tűnik, hogy utoljára volt Szatmár megye legjobb sportolója az Adriana Matei, Vaida Beáta strandröplabda-páros. A szatmári lányok ugyanis ősszel átigazoltak a Bukaresti CSM-hez, így a további sikereik a fővárosiak éremgyűjteményét gazdagítják. Viszont az idei legfőbb eredményeiket a Szatmárnémeti VSK sportolóiként érték el, így a bajnoki cím, az U22-es Európa-bajnoki ezüstérem és a felnőtteknél szerzett Balkán-bajnoki második hellyel is az itthoni klub büszkélkedhet.

A lányok nem lehettek itthon a múlt héten, amikor a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság kiosztotta az év legjobbjainak járó elismeréseket, ugyanis a franciaországi Toulouse-ban vannak edzőtáborban Adrian Pricop edzővel együtt. Vaida Beáta az egyik népszerű közösségi portál üzenőfalán válaszolt kérdéseinkre, és elismerte, hogy számukra 2017 volt „az eddigi legszebb és legsikeresebb év. „Az év elején álmodni sem mertem Eb-éremről és ilyen sok emlékezetes versenyről. Pontosabban, idén megismerkedtünk a világbajnokság felnőtt korosztályos mezőnyével, nagyon emlékezetes volt olimpián résztvevő játékosok ellen játszani és edzeni. Az eredmények tekintetében nekem és Adrianának is az U22-es Eb-ezüstérem a legértékesebb, amit az ausztriai Badenben szereztünk meg. A Román Röplabda-szövetség 1986 óta nem szerzett érmet Európa-bajnokságon” — hangsúlyozta Beáta, aki kérdésünkre elmondta, idén közel 100 ezer kilométert utaztak versenyek miatt, és kisebb túlzással mondhatni, hogy körbeutazták a világot, a számos európai verseny mellett ugyanis Kínában és Ausztráliában is pályára léptek.

Jövőre már magasabbra helyeznék a mércét a lányok. „Nagyon várunk már egy FIVB-éremre (Nemzetközi Röplabda-szövetség – szerk. megj.). Ugyanakkor 2018-ban játszunk utoljára az U22-es Eb-n, nagyon remélem, hogy újra sikerül érmet szereznünk” — tette hozzá a sportoló, aki röviden elmagyarázta az átigazolás okát is: „Pénzügyi okai voltak az átigazolásunknak. A Bukaresti CSM biztosítani fogja a 2018-ban az összes versenyen való részvétel költségét. Másrészt Bukarestben épülni fog egy fedett homokpálya, ahol egész évben lesz lehetőségünk edzeni. Mivel Szatmár az én szülővárosom, nehéz mindent itt hagyni, de én még mindig remélem, hogy valamikor a szatmári röplabda újra büszkélkedhet szép eredményekkel és meccsekkel. Úgyszintén, teljes szívemből remélem, hogy valamikor egy kisebb fedett homokpálya is épül majd a szatmári sportolok szamara, fantasztikus lenne egy csepp »nyarat« hozni a rövid téli napokba.”

Adrian Pricop edző is a Eb-ezüstérmet emelte ki az idei teljesítmények közül, hangsúlyozva, hogy az egész hazai röplabda-társadalomnak ez volt a legjobb éve. Ugyanakkor az Európa Kupa-szatelliteken elért éremszerző helyezések is a megvalósítások listájára került, de havas röplabda Eb-tornagyőzelmeket is kiemelte. Pricop hangsúlyozta, hogy a strandröplabda mintájára, hóban rendezett próba 2022-ben, Pekingben bemutató versenyszám lesz, de 2026-ban már olimpiai sportágként szerepel az ötkarikás téli játékok programjában.

Azonban, mint közelebbi cél, a 2020-as tokiói nyári játékokon való részvétel a legfontosabb. „Sokat kell még dolgoznunk, és tovább kell javítsuk az eredményeinket. A világranglista legjobb 16 nemzete küldhet egyenes ágon egy-egy csapatot az olimpiára. Mi jelenleg a 20. helyen állunk, és olyan országos előznek meg, mint Norvégia, Ausztria, Tájföld. Jövő év végére már a 16 között szeretnénk lenni, és megőrizni a helyünket ott mindaddig, amíg nem húzzák meg a vonalat a tokiói olimpia előtt” — mondta a szakvezető, aki beszélt a Szatmár Kupa EK-szatellit második kiírásának a szervezéséről is: „Amennyiben szeretnék a szatmáriak, semmi akadálya nincs. Az európai szövetség megfigyelője átlagon felülinek minősítette a 2017-es tornát, ami számunkra nagyon megtisztelő” — tette hozzá Pricop, aki minden szatmári sportszeretőnek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánt, hangsúlyozva: ha szándék van rá, akkor ők bármikor szívesen hazatérnek, hogy egy szatmári egyesület révén öregbítsék Szatmárnémeti és a megye hírnevét. „Mi mindenhol elmondjuk, hogy szatmáriak vagyunk!” — mondta.

Szöveg: Pesek Attila

Vezető képünkön: a tavalyi díjkiosztó ünnepségen: Adriana Matei, Adrian Pricop, Vaida Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...