Történelmi előadás-sorozat a 18. PMN-en
Utoljára módositva: 2019-08-11 19:28:58

A Szent István Kör történelmi előadások sorozatával emlékezik meg a 18. Partiumi Magyar Napokon az I. világháború lezárásáról és annak következményeiről.

Tavaly tíz előadás keretében a romániai magyarság 20. századi történelmének stációit dolgozták fel A romániai magyarság 100 éve program égisze alatt, az RMDSZ támogatásával. Idén ismét egy centenáriumi évfordulóról emlékeznek meg, mégpedig az 1919. évi események kerülnek a középpontba. A Veritas Történetkutató Intézet munkatársainak előadásai a 18. Partiumi Magyar Napokon láthatók és hallhatók A Trianonhoz vezető út 100 év távlatából címmel, a szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében.

„Az előadások elsősorban a fontosabb események jellemzőit és okait kívánják tisztázni. Szóba kerülnek az események alakulását meghatározó tényezők, amelyek közé tartozik az 1918-ban elveszített háború, a forradalmak időszaka és a különböző nagyhatalmak és a környező országok döntései. Ennek a rövid, de annál mozgalmasabb időszaknak a történéseit megvilágítva az előadás az események megértéséhez szeretne hozzájárulni, és egyben bemutatni a magyarság 20. századi történetének kiindulópontját” — mondta Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke.

Az előadások programja

Augusztus 20., 16 óra, a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti terme: Gali Máté: Háborús összeomlás és forradalom Magyarországon 1918–1919-ben; Ligeti Dávid: Internacionalista háború vagy honvédelem? A Tanácsköztársaság 1919. évi harcai.

Augusztus 21., 16 óra, a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti terme: Hollósi Gábor: A Tanácsköztársaság alkotmánya.

Augusztus 22., 16 óra, a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti terme: Ujváry Gábor: A magyar kulturális politika 1919-ben; Dévavári Zoltán: A Trianonhoz vezető út. Nagyhatalmi megfontolások Közép-Kelet-Európában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...