Törvényerejű tízparancsolat
Utoljára módositva: 2019-04-28 10:54:51

„Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!” — hangzik a kilencedik parancsolat. Egy régi vágású, tisztességes és becsületes ember számára ez egyértelmű volt, de egyértelmű ez nagyon sok mai ember számára is. A gond az, hogy a régi vágású emberek már kihaltak, a mai tisztességes és becsületes emberek pedig egyre kevesebben vannak. Ma már ott tartunk, hogy szinte nem okoz meglepetést, ha a médiában folyton olyan hírekkel találkozunk, amelyek arról szólnak, hogy becsaptak, megkárosítottak embereket, kihasználták az idősek bizalmát, vállalkozók nem fizették ki a munkadíjat vagy nem végezték el a felvállalt, sokszor előre kifizetett munkát, de sorolhatnánk hosszasan, hogy meddig mennek el az emberek mások becsapásában.

Egy ideje egy minden eddigieknél újabb és észbontóbb csalási módszerekkel állnak elő nemcsak hétköznapi emberek, hanem közéleti szereplők is. Hamis vagy csak részben igaz állításokat gyártanak köztiszteletnek örvendő személyiségekről, mert azok bizonyos dolgokról másként nyilatkoznak, mint ahogy azt kisebb vagy nagyobb csoportok, magánszemélyek elvárnák tőlük. Álhíreket terjesztenek róluk, sokszor előregyártott bizonyítékokat mellékelve, hogy lejárassák őket. Később kiderül, hogy az egészből semmi sem igaz, vagy csak részben igaz, de az már nem biztos, hogy a helyreigazítás olyan nagy publicitást kap, mint a vádaskodás. A köztudatban a vádaskodás marad meg, mert az emberek — a legjobbak is — szeretik a sztorikat, ha csak egy kicsit is, de tudnak örülni mások bajának. A modern technika sok mindenre képes, a hírek pedig gyorsan terjeszthetők. A hamis tanúbizonyság-tétel a mózesi törvények tíz legnagyobb bűne közé tartozott, most viszont sokan így próbálnak embereket félreállítani, politikailag, gazdaságilag, a közéletben megsemmisíteni, hogy ők maguk emelkedjenek feljebb. Nehéz véleményt alkotni azokról az emberekről, akik úgy akarnak kimagaslani, hogy másokat besároznak, de a besározás a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megalakulása óta már intézményesen történik, teljesen felelősség nélkül. Intézményesen folyik a hamis vádemelés, amit majd akkor szüntetnek meg, amikor már a hamis vádak alapján eltiport személy képtelen újra talpra állni. Ezt az állapotot már aligha lehet demokratikus módszerekkel megszüntetni, törvényerőre kellene emelni a tízparancsolatot.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Aladdin
Ma, 20:50
Izgalmas történet a megnyerő utcai suhancról, Aladdinról és a bátor és szabad akaratú Jázmin hercegnőről, akik közös jövőjének kulcsa egy Dzsinn lehet. A Disney 1992-es animációs klasszikusa alapján készült filmben Guy Ritchie rendező a rá jellemző szélsebes, sajátos látványú akcióval tölti meg Agrabah kitalált városát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...