Törzsekben való élés
Utoljára módositva: 2014-08-04 16:25:54

Oly sokat foglalkozunk már történelmi múltunk gyászos eseményeinek felidézésével, hogy kezdjük felvenni őseink régi szokásait, amelyek néha eredményesek, néha viszont hátrányos helyzeteket teremtenek. Az egyik ilyen hátrányos helyzetet teremtő szokás a törzsekben való élés. Gondolok itt az RMDSZ-, az EMNP- és az MPP-törzsre, de az RMDSZ-en belül is vannak altörzsek. Amióta 1996-ban az RMDSZ első alkalommal kormányra került állandó vitát okoz, hogy mit használ és mit árt a romániai magyarságnak a kormányszerep, ha tudjuk, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal kormányon vagyunk, de nem hatalmon, a kormányszerep viszont a hatalomgyakorlás.

A RMDSZ kormányzati jelenlétének feltétele kezdettől napjainkig, hogy tovább menjen az elkezdett reform, a decentralizáció, hogy sikerüljön alkalmazni az oktatási törvényt és megvalósuljanak a Szövetség által támogatott gazdaságösztönző intézkedések. Az RMDSZ azért vállal kormányszerepet, hogy a közösség jelen legyen a helyi, megyei és központi döntéshozatalban, és ezáltal valós befolyással legyen a közösséget érintő kérdésekre és az országos problémák megoldására is. Az RMDSZ-nek ugyanakkor ragaszkodnia kell az általa kezdeményezett, szükséges gazdaságösztönző intézkedések gyakorlatba ültetéséhez, ez is a kormányban maradás fontos feltétele. Az RMDSZ nem fogad el semmilyen további megszorító intézkedést, a szervezetnek az az álláspontja, hogy a fizetéseket újból növekedési pályára kell állítani.

Ez így mind szépen hangzik, de hogyan tudja ezt megvalósítani egy kisebbségben élő érdekvédelmi szervezet több ,,törzsben”, más-más elgondolás szerint? Miközben az RMDSZ évek óta a ,,kint a bárány, bent a farkas” játékot játssza, tekintélye folyton csökken, a tagság bizalma gyengül, a kormányon maradás feltételeit a miniszterelnök figyelembe se veszi, de az RMDSZ vezérkara még mindig a kormányban való maradáshoz ragaszkodik. A szövetség elnöke kilép, de a szervezet marad, a szervezetnek viszont az elnök is tagja.

Szatmár megyében is vannak érdekességek. Fontos a kormányban való részvétel, hiszen kilépés esetén bizonytalanná válhat jó néhány pártkatona munkahelye. Emlékezzünk vissza, mennyire fontos volt a 2012-es helyhatósági választások után – amikor a rossz eredmények miatt hasonló volt a helyzet –, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak legyen RMDSZ-es alelnöke, mert ugyanúgy mint a kormányban, a megyei vezetésben is fontos a jelenlét. Érdekes módon Szatmárnémeti alpolgármesteri székének megszerzéséért már nem olyan nagy a küzdelem. Mintha Szatmárnémetiben nem lenne fontos, hogy ott legyünk a város vezetésében, hogy befolyásolni tudjuk a döntéseket. Mintha Szatmárnémeti magyarságát nem ugyanúgy kellene képviselni mint a megyéjét vagy a Romániában élőkét. Vagy a szatmárnémeti magyarság nem tartozik a szövetséghez?

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...