Törzsekben való élés
Utoljára módositva: 2014-08-04 16:25:54

Oly sokat foglalkozunk már történelmi múltunk gyászos eseményeinek felidézésével, hogy kezdjük felvenni őseink régi szokásait, amelyek néha eredményesek, néha viszont hátrányos helyzeteket teremtenek. Az egyik ilyen hátrányos helyzetet teremtő szokás a törzsekben való élés. Gondolok itt az RMDSZ-, az EMNP- és az MPP-törzsre, de az RMDSZ-en belül is vannak altörzsek. Amióta 1996-ban az RMDSZ első alkalommal kormányra került állandó vitát okoz, hogy mit használ és mit árt a romániai magyarságnak a kormányszerep, ha tudjuk, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal kormányon vagyunk, de nem hatalmon, a kormányszerep viszont a hatalomgyakorlás.

A RMDSZ kormányzati jelenlétének feltétele kezdettől napjainkig, hogy tovább menjen az elkezdett reform, a decentralizáció, hogy sikerüljön alkalmazni az oktatási törvényt és megvalósuljanak a Szövetség által támogatott gazdaságösztönző intézkedések. Az RMDSZ azért vállal kormányszerepet, hogy a közösség jelen legyen a helyi, megyei és központi döntéshozatalban, és ezáltal valós befolyással legyen a közösséget érintő kérdésekre és az országos problémák megoldására is. Az RMDSZ-nek ugyanakkor ragaszkodnia kell az általa kezdeményezett, szükséges gazdaságösztönző intézkedések gyakorlatba ültetéséhez, ez is a kormányban maradás fontos feltétele. Az RMDSZ nem fogad el semmilyen további megszorító intézkedést, a szervezetnek az az álláspontja, hogy a fizetéseket újból növekedési pályára kell állítani.

Ez így mind szépen hangzik, de hogyan tudja ezt megvalósítani egy kisebbségben élő érdekvédelmi szervezet több ,,törzsben”, más-más elgondolás szerint? Miközben az RMDSZ évek óta a ,,kint a bárány, bent a farkas” játékot játssza, tekintélye folyton csökken, a tagság bizalma gyengül, a kormányon maradás feltételeit a miniszterelnök figyelembe se veszi, de az RMDSZ vezérkara még mindig a kormányban való maradáshoz ragaszkodik. A szövetség elnöke kilép, de a szervezet marad, a szervezetnek viszont az elnök is tagja.

Szatmár megyében is vannak érdekességek. Fontos a kormányban való részvétel, hiszen kilépés esetén bizonytalanná válhat jó néhány pártkatona munkahelye. Emlékezzünk vissza, mennyire fontos volt a 2012-es helyhatósági választások után – amikor a rossz eredmények miatt hasonló volt a helyzet –, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak legyen RMDSZ-es alelnöke, mert ugyanúgy mint a kormányban, a megyei vezetésben is fontos a jelenlét. Érdekes módon Szatmárnémeti alpolgármesteri székének megszerzéséért már nem olyan nagy a küzdelem. Mintha Szatmárnémetiben nem lenne fontos, hogy ott legyünk a város vezetésében, hogy befolyásolni tudjuk a döntéseket. Mintha Szatmárnémeti magyarságát nem ugyanúgy kellene képviselni mint a megyéjét vagy a Romániában élőkét. Vagy a szatmárnémeti magyarság nem tartozik a szövetséghez?

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...