Törzsekben való élés
Utoljára módositva: 2014-08-04 16:25:54

Oly sokat foglalkozunk már történelmi múltunk gyászos eseményeinek felidézésével, hogy kezdjük felvenni őseink régi szokásait, amelyek néha eredményesek, néha viszont hátrányos helyzeteket teremtenek. Az egyik ilyen hátrányos helyzetet teremtő szokás a törzsekben való élés. Gondolok itt az RMDSZ-, az EMNP- és az MPP-törzsre, de az RMDSZ-en belül is vannak altörzsek. Amióta 1996-ban az RMDSZ első alkalommal kormányra került állandó vitát okoz, hogy mit használ és mit árt a romániai magyarságnak a kormányszerep, ha tudjuk, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal kormányon vagyunk, de nem hatalmon, a kormányszerep viszont a hatalomgyakorlás.

A RMDSZ kormányzati jelenlétének feltétele kezdettől napjainkig, hogy tovább menjen az elkezdett reform, a decentralizáció, hogy sikerüljön alkalmazni az oktatási törvényt és megvalósuljanak a Szövetség által támogatott gazdaságösztönző intézkedések. Az RMDSZ azért vállal kormányszerepet, hogy a közösség jelen legyen a helyi, megyei és központi döntéshozatalban, és ezáltal valós befolyással legyen a közösséget érintő kérdésekre és az országos problémák megoldására is. Az RMDSZ-nek ugyanakkor ragaszkodnia kell az általa kezdeményezett, szükséges gazdaságösztönző intézkedések gyakorlatba ültetéséhez, ez is a kormányban maradás fontos feltétele. Az RMDSZ nem fogad el semmilyen további megszorító intézkedést, a szervezetnek az az álláspontja, hogy a fizetéseket újból növekedési pályára kell állítani.

Ez így mind szépen hangzik, de hogyan tudja ezt megvalósítani egy kisebbségben élő érdekvédelmi szervezet több ,,törzsben”, más-más elgondolás szerint? Miközben az RMDSZ évek óta a ,,kint a bárány, bent a farkas” játékot játssza, tekintélye folyton csökken, a tagság bizalma gyengül, a kormányon maradás feltételeit a miniszterelnök figyelembe se veszi, de az RMDSZ vezérkara még mindig a kormányban való maradáshoz ragaszkodik. A szövetség elnöke kilép, de a szervezet marad, a szervezetnek viszont az elnök is tagja.

Szatmár megyében is vannak érdekességek. Fontos a kormányban való részvétel, hiszen kilépés esetén bizonytalanná válhat jó néhány pártkatona munkahelye. Emlékezzünk vissza, mennyire fontos volt a 2012-es helyhatósági választások után – amikor a rossz eredmények miatt hasonló volt a helyzet –, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak legyen RMDSZ-es alelnöke, mert ugyanúgy mint a kormányban, a megyei vezetésben is fontos a jelenlét. Érdekes módon Szatmárnémeti alpolgármesteri székének megszerzéséért már nem olyan nagy a küzdelem. Mintha Szatmárnémetiben nem lenne fontos, hogy ott legyünk a város vezetésében, hogy befolyásolni tudjuk a döntéseket. Mintha Szatmárnémeti magyarságát nem ugyanúgy kellene képviselni mint a megyéjét vagy a Romániában élőkét. Vagy a szatmárnémeti magyarság nem tartozik a szövetséghez?

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...