Törzsekben való élés
Utoljára módositva: 2014-08-04 16:25:54

Oly sokat foglalkozunk már történelmi múltunk gyászos eseményeinek felidézésével, hogy kezdjük felvenni őseink régi szokásait, amelyek néha eredményesek, néha viszont hátrányos helyzeteket teremtenek. Az egyik ilyen hátrányos helyzetet teremtő szokás a törzsekben való élés. Gondolok itt az RMDSZ-, az EMNP- és az MPP-törzsre, de az RMDSZ-en belül is vannak altörzsek. Amióta 1996-ban az RMDSZ első alkalommal kormányra került állandó vitát okoz, hogy mit használ és mit árt a romániai magyarságnak a kormányszerep, ha tudjuk, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal kormányon vagyunk, de nem hatalmon, a kormányszerep viszont a hatalomgyakorlás.

A RMDSZ kormányzati jelenlétének feltétele kezdettől napjainkig, hogy tovább menjen az elkezdett reform, a decentralizáció, hogy sikerüljön alkalmazni az oktatási törvényt és megvalósuljanak a Szövetség által támogatott gazdaságösztönző intézkedések. Az RMDSZ azért vállal kormányszerepet, hogy a közösség jelen legyen a helyi, megyei és központi döntéshozatalban, és ezáltal valós befolyással legyen a közösséget érintő kérdésekre és az országos problémák megoldására is. Az RMDSZ-nek ugyanakkor ragaszkodnia kell az általa kezdeményezett, szükséges gazdaságösztönző intézkedések gyakorlatba ültetéséhez, ez is a kormányban maradás fontos feltétele. Az RMDSZ nem fogad el semmilyen további megszorító intézkedést, a szervezetnek az az álláspontja, hogy a fizetéseket újból növekedési pályára kell állítani.

Ez így mind szépen hangzik, de hogyan tudja ezt megvalósítani egy kisebbségben élő érdekvédelmi szervezet több ,,törzsben”, más-más elgondolás szerint? Miközben az RMDSZ évek óta a ,,kint a bárány, bent a farkas” játékot játssza, tekintélye folyton csökken, a tagság bizalma gyengül, a kormányon maradás feltételeit a miniszterelnök figyelembe se veszi, de az RMDSZ vezérkara még mindig a kormányban való maradáshoz ragaszkodik. A szövetség elnöke kilép, de a szervezet marad, a szervezetnek viszont az elnök is tagja.

Szatmár megyében is vannak érdekességek. Fontos a kormányban való részvétel, hiszen kilépés esetén bizonytalanná válhat jó néhány pártkatona munkahelye. Emlékezzünk vissza, mennyire fontos volt a 2012-es helyhatósági választások után – amikor a rossz eredmények miatt hasonló volt a helyzet –, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak legyen RMDSZ-es alelnöke, mert ugyanúgy mint a kormányban, a megyei vezetésben is fontos a jelenlét. Érdekes módon Szatmárnémeti alpolgármesteri székének megszerzéséért már nem olyan nagy a küzdelem. Mintha Szatmárnémetiben nem lenne fontos, hogy ott legyünk a város vezetésében, hogy befolyásolni tudjuk a döntéseket. Mintha Szatmárnémeti magyarságát nem ugyanúgy kellene képviselni mint a megyéjét vagy a Romániában élőkét. Vagy a szatmárnémeti magyarság nem tartozik a szövetséghez?

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
  • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...