Törzsekben való élés
Utoljára módositva: 2014-08-04 16:25:54

Oly sokat foglalkozunk már történelmi múltunk gyászos eseményeinek felidézésével, hogy kezdjük felvenni őseink régi szokásait, amelyek néha eredményesek, néha viszont hátrányos helyzeteket teremtenek. Az egyik ilyen hátrányos helyzetet teremtő szokás a törzsekben való élés. Gondolok itt az RMDSZ-, az EMNP- és az MPP-törzsre, de az RMDSZ-en belül is vannak altörzsek. Amióta 1996-ban az RMDSZ első alkalommal kormányra került állandó vitát okoz, hogy mit használ és mit árt a romániai magyarságnak a kormányszerep, ha tudjuk, hogy kisebb-nagyobb kihagyásokkal kormányon vagyunk, de nem hatalmon, a kormányszerep viszont a hatalomgyakorlás.

A RMDSZ kormányzati jelenlétének feltétele kezdettől napjainkig, hogy tovább menjen az elkezdett reform, a decentralizáció, hogy sikerüljön alkalmazni az oktatási törvényt és megvalósuljanak a Szövetség által támogatott gazdaságösztönző intézkedések. Az RMDSZ azért vállal kormányszerepet, hogy a közösség jelen legyen a helyi, megyei és központi döntéshozatalban, és ezáltal valós befolyással legyen a közösséget érintő kérdésekre és az országos problémák megoldására is. Az RMDSZ-nek ugyanakkor ragaszkodnia kell az általa kezdeményezett, szükséges gazdaságösztönző intézkedések gyakorlatba ültetéséhez, ez is a kormányban maradás fontos feltétele. Az RMDSZ nem fogad el semmilyen további megszorító intézkedést, a szervezetnek az az álláspontja, hogy a fizetéseket újból növekedési pályára kell állítani.

Ez így mind szépen hangzik, de hogyan tudja ezt megvalósítani egy kisebbségben élő érdekvédelmi szervezet több ,,törzsben”, más-más elgondolás szerint? Miközben az RMDSZ évek óta a ,,kint a bárány, bent a farkas” játékot játssza, tekintélye folyton csökken, a tagság bizalma gyengül, a kormányon maradás feltételeit a miniszterelnök figyelembe se veszi, de az RMDSZ vezérkara még mindig a kormányban való maradáshoz ragaszkodik. A szövetség elnöke kilép, de a szervezet marad, a szervezetnek viszont az elnök is tagja.

Szatmár megyében is vannak érdekességek. Fontos a kormányban való részvétel, hiszen kilépés esetén bizonytalanná válhat jó néhány pártkatona munkahelye. Emlékezzünk vissza, mennyire fontos volt a 2012-es helyhatósági választások után – amikor a rossz eredmények miatt hasonló volt a helyzet –, hogy a Szatmár Megyei Tanácsnak legyen RMDSZ-es alelnöke, mert ugyanúgy mint a kormányban, a megyei vezetésben is fontos a jelenlét. Érdekes módon Szatmárnémeti alpolgármesteri székének megszerzéséért már nem olyan nagy a küzdelem. Mintha Szatmárnémetiben nem lenne fontos, hogy ott legyünk a város vezetésében, hogy befolyásolni tudjuk a döntéseket. Mintha Szatmárnémeti magyarságát nem ugyanúgy kellene képviselni mint a megyéjét vagy a Romániában élőkét. Vagy a szatmárnémeti magyarság nem tartozik a szövetséghez?

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...