Tour de Túr: vesztes csak az lehet, aki nem jön el
Utoljára módositva: 2019-05-29 09:49:58

Lassan másfél évtizedes hagyományra tekint vissza a környék leglátogatottabb kerékpár- és futóversenye, tizennegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Tour de Túr soron következő alkalmát, a szervezők mintegy 300 versenyző részvételére számítanak.

Tavaly az előregisztrációt, majd a helyszíni iratkozást tekintve összesen 307-en vettek részt a versenyen, és Márk-Nagy János főszervező szerint idén is körülbelül ennyien lesznek, már az előregisztráció során 240-en jelezték részvételi szándékukat.

A legtöbben idén is a kerékpáros megmérettetésekre iratkoztak be, a futóversenyekre kevesebben; mivel utóbbiakat tavaly csak óta rendezik, ezek még kevésbé ismertek a régióban, viszont a kerékpárverseny a környék egyik leglátogatottabb ilyen jellegű rendezvénye.

A szervezők reményei szerint az időjárás kegyes lesz a résztvevőkhöz, és nem lesz eső szombaton. A Tour de Túr 14 éves története során egyelten alkalommal, 2013-ban volt esős verseny, akkor mindössze 65-en vettek részt a megmérettetésen. Bár akkoriban még csak helyszíni regisztráció volt, így számos versenypóló és rajtszám a szervezőkön maradt. „Nekünk nem jó, ha a résztvevők csak az utolsó pillanatban regisztrálnak, hiszen bográcsgulyással kell készülni, rajtszámokat kell nyomtatni, Finisher érmeket kell készíttetni. Jó, ha tudjuk, miből mennyit kell csináltatni. 2013-ban 200 körüli résztvevővel számoltunk, és 135 póló rajtunk maradt, feleslegesen kiadott pénz volt. Azóta évről évre próbáljuk úgy intézni, hogy a résztvevők előre regisztráljanak, most már csak az kap sportpólót, aki előregisztrált. Kár lenne annyi pénzt kidobni az ablakon, ha nem jönnek el az emberek” — magyarázta Márk-Nagy.

A verseny ezúttal is a muzsdaji tó partjától indul; akik a helyszínen akarnak regisztrálni, szombaton fél 8-tól megtehetik, majd 10 órától kezdődnek a futamok, előbb a kerékpárosok indulnak hosszú, majd rövid távon, fél órával később pedig a futók kezdik meg a versenyt, szintén előbb hosszú, majd rövid távon.

Ami a részvételi díjakat illeti, akik a helyszínen akarnak beiratkozni a rövid távokra, legyen szó bármelyik versenyszámról, 90 lejért, a hosszú távokra pedig 110 lejért lehet még jelentkezni. Akik célba érnek, megkapják a Kiss István keramikus által készített Finisher érmeket, míg a kategóriák dobogós helyezettjei pénzdíjban részesülnek. A résztvevők a verseny során több frissítő ponton inni- és ennivalóhoz juthatnak, változatos harapnivalók (olajbogyók, sajt, uborka, banán, alma, narancs, citrom) mellett vizet és izotóniás italokat vehetnek majd magukhoz.

Márk-Nagy János elmondta azt is, hogy évek óta nagyon fontosnak tartják a verseny környezetbaráttá tételét is, éppen ezért a cél minél kevesebb szemét termelése. Ezért a műanyag poharak helyett már egy ideje papírpoharakból isznak a versenyzők, az ételt cukornádrostokból gyártott, könnyen lebomló tányérokból fogyaszthatják el, illetve a palackozott ivóvíznek sem lesz helye a versenyen.

Idén nem nyomtattak térképet sem a versenyzőknek, helyette a jelzések után követheti mindenki a verseny nyomvonalát, de természetesen akik igénylik, letölthetik a pályarajzot és a térképet maguknak a verseny honlapjáról.

A tervek szerint idén is lesz vezetett kerékpáros kirándulás, amelyen szintén kötelező a sisak és a jó állapotú kerékpár, illetve a gyerekeknek szülői beleegyezés, ugyanakkor a verseny során jelen lesz egy mentőautó és egy hegyimentőcsapat, akik készek bármilyen helyzetre, ha kell, ellátják a sérüléseket, esetleg kórházba szállítják azt, aki valamilyen komolyabb balesetet szenved.

„Várunk minden lelkes jelentkezőt, hiszen aki végigcsinálja a versenyt, mindenképpen nyer, éppen ezért kapja minden célba érő a Finisher érmet is, hiszen maga a versenytávok teljesítése is komoly sportteljesítmény, főleg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy ide nem profik, hanem amatőr sportolók jönnek” — fogalmazott a főszervező, aki hozzátette: a verseny célja, hogy kicsalogassa az embereket a természetbe, és mozgásra ösztökélje őket. Itt vesztes csak az lehet, aki nem jön el.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...