Tour de Túr: vesztes csak az lehet, aki nem jön el
Utoljára módositva: 2019-05-29 09:49:58

Lassan másfél évtizedes hagyományra tekint vissza a környék leglátogatottabb kerékpár- és futóversenye, tizennegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Tour de Túr soron következő alkalmát, a szervezők mintegy 300 versenyző részvételére számítanak.

Tavaly az előregisztrációt, majd a helyszíni iratkozást tekintve összesen 307-en vettek részt a versenyen, és Márk-Nagy János főszervező szerint idén is körülbelül ennyien lesznek, már az előregisztráció során 240-en jelezték részvételi szándékukat.

A legtöbben idén is a kerékpáros megmérettetésekre iratkoztak be, a futóversenyekre kevesebben; mivel utóbbiakat tavaly csak óta rendezik, ezek még kevésbé ismertek a régióban, viszont a kerékpárverseny a környék egyik leglátogatottabb ilyen jellegű rendezvénye.

A szervezők reményei szerint az időjárás kegyes lesz a résztvevőkhöz, és nem lesz eső szombaton. A Tour de Túr 14 éves története során egyelten alkalommal, 2013-ban volt esős verseny, akkor mindössze 65-en vettek részt a megmérettetésen. Bár akkoriban még csak helyszíni regisztráció volt, így számos versenypóló és rajtszám a szervezőkön maradt. „Nekünk nem jó, ha a résztvevők csak az utolsó pillanatban regisztrálnak, hiszen bográcsgulyással kell készülni, rajtszámokat kell nyomtatni, Finisher érmeket kell készíttetni. Jó, ha tudjuk, miből mennyit kell csináltatni. 2013-ban 200 körüli résztvevővel számoltunk, és 135 póló rajtunk maradt, feleslegesen kiadott pénz volt. Azóta évről évre próbáljuk úgy intézni, hogy a résztvevők előre regisztráljanak, most már csak az kap sportpólót, aki előregisztrált. Kár lenne annyi pénzt kidobni az ablakon, ha nem jönnek el az emberek” — magyarázta Márk-Nagy.

A verseny ezúttal is a muzsdaji tó partjától indul; akik a helyszínen akarnak regisztrálni, szombaton fél 8-tól megtehetik, majd 10 órától kezdődnek a futamok, előbb a kerékpárosok indulnak hosszú, majd rövid távon, fél órával később pedig a futók kezdik meg a versenyt, szintén előbb hosszú, majd rövid távon.

Ami a részvételi díjakat illeti, akik a helyszínen akarnak beiratkozni a rövid távokra, legyen szó bármelyik versenyszámról, 90 lejért, a hosszú távokra pedig 110 lejért lehet még jelentkezni. Akik célba érnek, megkapják a Kiss István keramikus által készített Finisher érmeket, míg a kategóriák dobogós helyezettjei pénzdíjban részesülnek. A résztvevők a verseny során több frissítő ponton inni- és ennivalóhoz juthatnak, változatos harapnivalók (olajbogyók, sajt, uborka, banán, alma, narancs, citrom) mellett vizet és izotóniás italokat vehetnek majd magukhoz.

Márk-Nagy János elmondta azt is, hogy évek óta nagyon fontosnak tartják a verseny környezetbaráttá tételét is, éppen ezért a cél minél kevesebb szemét termelése. Ezért a műanyag poharak helyett már egy ideje papírpoharakból isznak a versenyzők, az ételt cukornádrostokból gyártott, könnyen lebomló tányérokból fogyaszthatják el, illetve a palackozott ivóvíznek sem lesz helye a versenyen.

Idén nem nyomtattak térképet sem a versenyzőknek, helyette a jelzések után követheti mindenki a verseny nyomvonalát, de természetesen akik igénylik, letölthetik a pályarajzot és a térképet maguknak a verseny honlapjáról.

A tervek szerint idén is lesz vezetett kerékpáros kirándulás, amelyen szintén kötelező a sisak és a jó állapotú kerékpár, illetve a gyerekeknek szülői beleegyezés, ugyanakkor a verseny során jelen lesz egy mentőautó és egy hegyimentőcsapat, akik készek bármilyen helyzetre, ha kell, ellátják a sérüléseket, esetleg kórházba szállítják azt, aki valamilyen komolyabb balesetet szenved.

„Várunk minden lelkes jelentkezőt, hiszen aki végigcsinálja a versenyt, mindenképpen nyer, éppen ezért kapja minden célba érő a Finisher érmet is, hiszen maga a versenytávok teljesítése is komoly sportteljesítmény, főleg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy ide nem profik, hanem amatőr sportolók jönnek” — fogalmazott a főszervező, aki hozzátette: a verseny célja, hogy kicsalogassa az embereket a természetbe, és mozgásra ösztökélje őket. Itt vesztes csak az lehet, aki nem jön el.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...