Tovább gyűrűzik a kézis doppingbotrány
Utoljára módositva: 2019-11-21 12:29:51

Elővigyázatosságból kikerültek a román női kézilabda-válogatott keretéből a Brassói Corona játékosai, akiket a WADA tiltólistáján szereplő intravénás lézeres kezelés használatával vádolnak. A csapat elutazott már Japánba, ahol a jövő héten kezdődik a vb.

Bukaresti sajtóhírek szerint a világbajnokságra készülő román női kézilabda-válogatott több játékosa is megbukott a doppingellenőrzésen.

A Gazeta Sporturilor sportlap értesülései szerint erről a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) értesítette a Román Kézilabda-szövetséget, az Ifjúsági és Sportminisztériumot, a Román Olimpiai és Sportbizottságot, a WADA-t, de a Brassói Corona klubot is, mivel az első körben a három érintett játékos, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daria Bucur a brassói csapat alkalmazásában van. Az ANAD gyanúja szerint a Corona többi játékosa is doppingolt, a WADA tiltólistáján szereplő intravénás lézeres kezelés használatával.

A sportlap értesülései Laslo és Bazaliu egy brassói klinikán részesült a forradalminak hirdetett kezelésben, amelynek reklámja szerint fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint a gyógyulási folyamatot felgyorsító hatása van.

A Brassói Corona egyébként a honi bajnokságban a második helyet foglalja el, és bejutott az EHF-kupa csoportkörébe.

A sportolóknak tíz napjuk van, hogy részt vegyenek a személyes meghallgatáson, a problémát az jelenti, hogy a csapat szerdán már útra kelt Tokióba, ahol a jövő hétvégén kezdődik a vb. Bár a hivatalos eljárás végéig pályára léphetnek, nagy kérdés volt, hogy megkockáztatják-e szereplésüket ilyen előzmények után a vb-n, ugyanis ha később eltiltják őket, a román válogatott is bűnhődhet miattuk.

Így a románok az ügy tisztázásáig kénytelenek voltak otthon hagyni az érintett játékosokat, de más ország keretében is találhatunk brassói kézilabdázót.

A romániai csapatban játszik ugyanis a montenegrói Ivona Pavicsevics is, aki elővigyázatossági okokból szintén kikerült a montenegrói keretből. Az ország kézilabda-szövetsége azt közölte, hogy mindenben támogatja a balszélsőt, az ügy lezárásáig azonban átmenetileg kikerült a válogatott keretéből.

Szerdán, utazás előtt aztán újabb hírek láttak napvilágot az üggyel kapcsolatosan: a csapat végül egy brassói játékost sem vitt magával Japánba, azonban ha időben tisztázódnak a doppingvádak alól, még a társaik után utazhatnak. Az indoklás szerint, az egész brassói keret részt vehetett ilyen kezelésen, a román szövetség és Tomas Ryde szövetségi kapitány pedig elővigyázatosságból döntött úgy, hogy Eliza Buceschi és Daria Bucur sem tarthat a többiekkel.

Így a románok 17 játékossal indultak el Japánba. A román média szerint Ryde határozottan ellenezte, hogy a bő keretben szereplő bukaresti szélső, Laura Chiper is csatlakozzon a csapathoz.

„Az otthon maradt lányokkal vagyunk, és reméljük, hogy a helyzet a lehető legrövidebb időn belül megoldódik. Tudjuk, hogy a távolból is minden energiánkkal támogatnak minket” — írta a reptérről a román válogatott legnagyobb sztárja, Cristina Neagu, aki nemrég tért vissza majdnem egyéves kihagyásból, de ő természetesen kerettag, így ott lesz a jacusiroi, illetve kumamotoi meccseken.

„Az emberek könyörtelenek, és mi nem veszélyeztethetjük egész Románia megítélését” – jelentette ki Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke.

Női kézilabda-vb

A-csoport (Kumamoto): Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia.

B-csoport (Jamaga, Kumamoto): Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország.

C-csoport (Jacusiro, Kumamoto): Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, Magyarország, Románia, Montenegró. 

D-csoport (Kumamoto): Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán.

A C-csoport programja

November 30., szombat

Montenegró – Szenegál (8 óra)

Magyarország – Kazahsztán (11 óra)

Románia – Spanyolország (11 óra)

December 1., vasárnap

Kazahsztán – Montenegró (8 óra)

Spanyolország – Magyarország (11 óra)

Szenegál – Románia (11 óra)

December 3., kedd

Magyarország – Montenegró (8 óra)

Spanyolország – Szenegál (8 óra)

Románia – Kazahsztán (12 óra)

December 4., szerda

Montenegró – Románia (8 óra)

Kazahsztán – Spanyolország (8 óra)

Magyarország – Szenegál (12 óra)

December 6. péntek

Montenegró – Spanyolország (8 óra)

Szenegál – Kazahsztán (8 óra)

Románia – Magyarország (12 óra)

A mérkőzéseket az M4 Sport közvetíti. Az időpontokat romániai időszámítás szerint közöljük.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kumamoto): december 8., 10., 11.

Elődöntők, az 5. helyért, a 7. helyért (Kumamoto): december 13.

Döntő, a 3. helyért (Kumamoto): december 15.

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 2–7. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

A 2017-es világbajnokságon Montenegró a 6., Románia a 10., Spanyolország a 11., Magyarország a 15. helyen zárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. április 5.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...