Továbbra sincs megoldás a szemétkezelésre
Utoljára módositva: 2018-09-28 08:55:48

Túl sok szemetet termel a nagykárolyi lakosság, nincs jól megoldva a szemétszállítás, és ez egy rendkívül komplex probléma, melyben a szemétszállítással foglalkozó cég éppúgy hibás, mint a lakosság azon része, amelyik nem megfelelő módon bánik a felgyűlő hulladékkal.

Lesz-e változás, foglalkozik-e a városvezetés azzal, hogy más útra terelje a szemétszállítás ügyét? — erről kérdeztük Kovács Jenő polgármestert.

„Folytatunk tárgyalásokat a szemétszállítással foglalkozó cég, a Florisal vezetőségével. Egyelőre nem mondhatom azt, hogy látok esélyt a változtatásra a részükről. Más kérdés, hogy így marad-e ez az együttműködés, mert ha nem, akkor nagyon nehéz lesz olyan új céget találni, melynek a feltételei megfelelőek lennének a lakosság és a szolgáltatást végző számára egyaránt” — mondta Kovács.

Nagykároly elöljáróját már többször is felkerestük annak kapcsán, hogy a nagykárolyi közterületeken, parkokban, járdán, zöldövezetekben rengeteg szemét gyűl össze. A lakónegyedekben található konténerek övezete szintén katasztrofális állapotban van, hiszen az elszállítást követő pár órában ismét megtöltik azokat a lakosok. A szelektív gyűjtés csak egy megoldási kísérlet, amely csak akkor vezethet eredményre, ha mindenki így gyűjti a szemetet. Természetesen több konténer kell, viszont az első lépés a mentalitásváltás, hangsúlyozta a polgármester.

„Nagyon nehéz kérdés ez a szemétszállításos ügy. Egyelőre a szolgáltató részéről várok javaslatot a szállítás és a mennyiségek újratárgyalására vonatkozóan, de még nem sikerült pontos részletekben megegyeznünk. Viszont több tényezőtől függ mindez. Én úgy gondolom, a legmegfelelőbb az lenne, ha nem kukánként, hanem literenként számolnának, és akkor minden család annyit fizet, amennyit pontosan használ. Viszont akkor eltűnnek a kukák mellé rakott zacskók, zsákok. A napokban Szalacson jártam, ahol egy szelektív hulladékkezelő telep kialakítása zajlik. Heteken belül ellátogatnak hozzánk a cég képviselői, hogy beszéljenek arról, milyen feltételekkel és anyagi ráfordítással járna az, ha ők végeznék a szemétszállítást Nagykárolyban. Annyi a gond, hogy bár ők megoldják a szelektív szállítást, a lakosoknak a konyhai hulladék azon részét, ami komposztálható, komposztálniuk kellene. Ez pedig egy újabb nehézség elé állítja a lakosság zömét. A szemét mennyiségének csökkentésére csak a szelektív gyűjtés jelenthet megoldást, de erre nagyon nehéz mindenkit rávenni” — fejtette ki Kovács.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...