Továbbra sincs megoldás a szemétkezelésre
Utoljára módositva: 2018-09-28 08:55:48

Túl sok szemetet termel a nagykárolyi lakosság, nincs jól megoldva a szemétszállítás, és ez egy rendkívül komplex probléma, melyben a szemétszállítással foglalkozó cég éppúgy hibás, mint a lakosság azon része, amelyik nem megfelelő módon bánik a felgyűlő hulladékkal.

Lesz-e változás, foglalkozik-e a városvezetés azzal, hogy más útra terelje a szemétszállítás ügyét? — erről kérdeztük Kovács Jenő polgármestert.

„Folytatunk tárgyalásokat a szemétszállítással foglalkozó cég, a Florisal vezetőségével. Egyelőre nem mondhatom azt, hogy látok esélyt a változtatásra a részükről. Más kérdés, hogy így marad-e ez az együttműködés, mert ha nem, akkor nagyon nehéz lesz olyan új céget találni, melynek a feltételei megfelelőek lennének a lakosság és a szolgáltatást végző számára egyaránt” — mondta Kovács.

Nagykároly elöljáróját már többször is felkerestük annak kapcsán, hogy a nagykárolyi közterületeken, parkokban, járdán, zöldövezetekben rengeteg szemét gyűl össze. A lakónegyedekben található konténerek övezete szintén katasztrofális állapotban van, hiszen az elszállítást követő pár órában ismét megtöltik azokat a lakosok. A szelektív gyűjtés csak egy megoldási kísérlet, amely csak akkor vezethet eredményre, ha mindenki így gyűjti a szemetet. Természetesen több konténer kell, viszont az első lépés a mentalitásváltás, hangsúlyozta a polgármester.

„Nagyon nehéz kérdés ez a szemétszállításos ügy. Egyelőre a szolgáltató részéről várok javaslatot a szállítás és a mennyiségek újratárgyalására vonatkozóan, de még nem sikerült pontos részletekben megegyeznünk. Viszont több tényezőtől függ mindez. Én úgy gondolom, a legmegfelelőbb az lenne, ha nem kukánként, hanem literenként számolnának, és akkor minden család annyit fizet, amennyit pontosan használ. Viszont akkor eltűnnek a kukák mellé rakott zacskók, zsákok. A napokban Szalacson jártam, ahol egy szelektív hulladékkezelő telep kialakítása zajlik. Heteken belül ellátogatnak hozzánk a cég képviselői, hogy beszéljenek arról, milyen feltételekkel és anyagi ráfordítással járna az, ha ők végeznék a szemétszállítást Nagykárolyban. Annyi a gond, hogy bár ők megoldják a szelektív szállítást, a lakosoknak a konyhai hulladék azon részét, ami komposztálható, komposztálniuk kellene. Ez pedig egy újabb nehézség elé állítja a lakosság zömét. A szemét mennyiségének csökkentésére csak a szelektív gyűjtés jelenthet megoldást, de erre nagyon nehéz mindenkit rávenni” — fejtette ki Kovács.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...