Tövises szépségek parádéja
Utoljára módositva: 2018-05-16 10:41:51

Színpompás virágok, meghökkentő formák és rengeteg tövis — a természet 320 csodája várja a látogatókat, kezdő vagy haladó gyűjtőket és a legszebb kaktuszra szavazókat ezen a héten a múzeumban.

A földből alig kilátszó, kavicshoz hasonló apróság, önmagánál kétszerte nagyobb, élénk színű virágot „egyensúlyozó” kicsi gömb, spirálisan tekeredő, liliputi zöld csiga, tengeri korall vagy épp cseppkőképződmény-szerű forma — lenyűgöző látvány, függetlenül attól, hogy valaki szereti-e a kaktuszokat és pozsgásokat. Ezen a héten pedig egészen közelről is megcsodálhatóak a szúrós és puha-pelyhes tövises szépségek, hiszen a Szatmár Megyei Múzeumban tegnap nyílt meg az Aztékium Kaktuszgyűjtő Egyesület hagyományos, immár XXII. Kaktuszkiállítása. Természetesen a kiállítás időpontja nem véletlenszerű, ugyanis a kaktuszok ebben az időszakban, téli álmukból magukhoz térve mutatják legszebb pompájukat, ilyenkor kezdenek virágozni, és csak úgy virítanak élénk színű virágkelyheik — a tárlat pedig talán még soha nem volt ilyen gazdag: 320 növényt vonultat fel az eddig megszokottól teljesen más elrendezésben, még inkább előtérbe helyezve különlegességüket és szépségüket. A látogatók pedig, akárcsak tavaly, nemcsak szavaikkal, de szavazataikkal is kifejezhetik csodálatukat, és megválaszthatják a Legszebb Kaktuszt is a tíz benevezett „versenyző” közül.

A 14 szatmárnémeti, temesvári, debreceni, nagybányai egyesület és kaktusztartó gyűjteményeinek legjava mellett Vida Géza egykori hatalmas és különleges (anno az ország második legnagyobb gyűjteményeként nyilvántartott) gyűjteményének jó pár, élénken virágzó darabjában is gyönyörködhetnek az érdeklődők. A történelem előtti időkből származó ősi faj egyedei tökéletes társai modern korunk elfoglalt, örökké rohanó embere számára, hiszen tartásuk egyik legalapvetőbb szabálya, hogy inkább ne locsoljuk, mintsem túl sokat locsoljuk. Persze ez inkább csak tréfás leegyszerűsítése és féligazsága a kaktuszok és pozsgás növények gyűjtésének, tartásának, mert igaz ugyan, hogy a velük való foglalkozás során nagyon sok türelemre van szükség, hiszen lassan vagy esetleg kimondottan lassan fejlődő növényekről van szó, viszont a gondoskodás és türelem iránt „kifejezett hálájuk” mindenképp szemkápráztató: élénk színű virágok formájában mutatkozik meg (még ha egyes fajtáknál igen rövid életű is a virág).

Természetesen a kiállítás elmaradhatatlan része egyrészt a kaktuszokat ábrázoló bélyegek kiállítása, másrészt a vásár, amely során ugyancsak széles fajtacsalád közül válogathatnak a látogatók és a szúrós csodák kezdő vagy haladó szerelmesei, sőt, szombaton egy kaktuszültetési bemutatót is tartanak, ahol az érdeklődők nemcsak megnézhetik, hogyan kell szakszerűen elültetni a tövises növényeket, de meg is tanulhatják, ott helyben kipróbálva. A kaktuszparádé vasárnapig, naponta 9–17 óra között látogatható, a belépés természetesen — mint mindig — most is ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...