Traktorok és traktoristák fesztiválja zajlott Egriben
Utoljára módositva: 2018-06-11 10:43:30

 

Az egész traktortörténelmet felölelte a „mezőgazdasági vontatók” parádéja Egriben, ahol fél évszázadnál idősebb szépségek és sci-fik holdjáróit idéző modern csodák álltak csatasorba, pilótáik pedig ügyességüket és manőverezési tudományukat is bizonyították.

Napok óta izgalomban tartotta az egrieket az immár harmadik alkalommal megszervezett Traktorista Fesztivál. Találgatták, vajon a tavalyi résztvevők közül ki jön el, lesznek-e új felvonulók, és kik, honnan s vajon összesen hány traktor fog végiggurulni a főutcán. Nos, csalódnia senkinek nem kellett, hiszen szombaton délután közel 40 „mezőgazdasági vontató” állt csatasorba, s a helyiek mellett gombáspusztai, mikolai, pusztadaróci és túrterebesi traktorok mutogatták magukat — a menetet a „kis kategóriás” Fiatok, Mitsubishi, Eicher, Iseki vezette, aztán vonultak a klasszikusnak is minősülő, gondosan ápolt s karbantartott UTB 650-esek, Belarusok, a menetet pedig az ultramodern monstrumok (John Deerek, Deutz-Fahrok) zárták, köztük Túrterebes Község Polgármesteri Hivatala alig egy hónapos, fürge Solis 90-ese és a szintén Túrterebesről érkezett különlegesség, a 2017-es évjáratú, 200 lóerős Valtra — amely elnyerte a legerősebb traktor, tulajdonosa, Porombovits István pedig a legügyesebb pilóta díját. A parádés, dudálós, integetős, egész falun végigguruló felvonulást ugyanis ügyességi próbatétel követte a focipályán, amely ez alkalomra versenypályává alakult át, ahol a Zazula Béla zsűrielnök és sofőroktató által kiötlött feladatok során parkolási, hátramenési és szlalomozási tudásukat (stopperolt időre) kellett bemutatniuk a traktoristáknak — s bár többen is ódzkodtak a versengéstől, evés közben jön meg az étvágy alapon társaikat látva „odatették magukat”, az pedig szó szerint olaj volt a tűzre, amikor asszony — Móra Csilla — ügyeskedte végig a pályát Fiat 415-ösével, fel is adva a leckét a „félősebb” férfiaknak, el is nyerve a legügyesebb traktoristahölgy díját. „Furcsa belegondolni, hogy az első fesztiválra két traktor érkezett, tavaly már 20 vonult, és olyan népünnepéllyé lett az egész, mint amilyennek megálmodtuk, idén pedig még több traktor érkezett, s az ügyességi versenyt is beillesztettük a programba — jövőre lehet, hogy külön kategóriákat (kis, közepes, nagy) indítunk” — mondja örömtől csillogó szemmel mosolyogva Márton Zsuzsanna polgármester.

S ha nem is volt egyszerű a döntés, a Zazula Béla és Dohi Ferenc csomaközi alpolgármester alkotta zsűrinek azért csak sikerült minden díjat odaítélni: a legtisztább traktor Szerdahelyi Barnabás és Barbara Belarusa lett, a leggyorsabb pilóta Mezei István, aki Fiat 665-ösével ügyeskedett, a legmegbízhatatlanabb traktoristának Kósa Máté bizonyult, a legromantikusabbnak pedig Kósa Krisztián (aki egy pillanatra sem engedte el barátnőjét UTB 650-ese kabinjából). A legsokoldalúbb traktor és traktorista Deák Zoltán s emelőkupás, drónt helyettesítő Manitouja; Ciontoş Róbert tűzpirosra festett, vörös bársonyfüggönyös, lámpasoros, magnós UTB 650-ese lett a legfeltuningoltabb, a legtöbbet tudó pedig Virág Nicholas MTZ Belarusa; a legügyesebb traktorista-polgármesternek Gyákon György, a legbátrabb pilótának Márton Attila (Yauma), a legügyesebb tesztpilótának pedig Móra Botond (Fiat Special) bizonyult. A legidősebb traktor idén Kósa Zoltán ’60-as évek elejéről származó Eichere volt, a legmindentudóbb Docsa Gábor Mitsubishije, a legügyesebb pedig Creţu Ştefan John Deere-je, míg a legmesszebbről érkezett traktorista díját a pusztadaróci Király Károly (John Deere) kapta.

A Traktorfesztivál — ahogy az illik így, az aratási szezon előtt — jó hangulatú, gőzkieresztő traktoristabállal folytatódott késő éjjelig.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...