Transzfogarasi út — avagy út a felhők fölé
Utoljára módositva: 2018-11-26 10:10:32

A Havasalföldet Erdéllyel összekötő Transzfogarasi út hídjaival, vízeséseivel, felhőkbe burkolózó hegycsúcsaival a világ egyik legcsodálatosabb vidéke. Felfedezni és megismerni olyan utazás, amelynek minden kilométere kalanddal csábítja a látogatókat.

 

Az érintetlen természet szerelmesei megdöbbenve kérdezhetik, hogy ugyan mi lehet látványos és érdekes egy végtelennek tűnő, kígyóként tekeredő aszfaltcsíkban. A Transzfogarasi út mind a természet alkotta, mind a mesterségesen kialakított látnivalóival Románia legjeibe nyújt betekintést.

A Fogarasi-havasok központi részén áthaladó út összeköti észak-déli irányban Szeben (Sibiu) és Argeş megyét. Hosszúságával, építésének körülményeivel, valamint kanyargós szerpentinjeivel nemcsak Románia, de a világtörténelem lapjaiba is bevéste nevét.

Az út mellett követ minket a Bâlea hegyi patak

Az alapötletet az 1968-as prágai tavasz adta, mely során a Szovjetunió és a Varsói Szerződés országai (Románia kivételével) túlerővel lerohanták Prágát, és leverték a tüntetéseket. Románia akkori vezetője, Nicolae Ceauşescu attól tartott, hogy a szovjetek bármikor lerohanhatják Romániát is, és az ország nem állt készen a védekezésre. Bár a II. világháborút megelőzően is épültek a Déli-Kárpátokat átszelő utak, de ezek javarészt folyóvölgyeken keresztül futottak, így egy esetleges támadás során könnyedén megbéníthatták volna rajtuk a forgalmat. A Transzfogarasi utat elsősorban szállításra tervezték, de mint oly sok esetben, a megvalósítás messze túlnőtte az eredeti tervet.

Románia legmagasabb csúcsai között tekergőzik az út

Az út 1970 és 1974 között épült, javarészt katonák munkája révén. A 151 kilométer hosszú út egészen pontosan a Piteşti melletti Bascov falu után kezdődik, és a Kercisora (Cârţişoara) helység közelében lévő 1-es számú (Nagyszeben–Brassó) országúttal való találkozási pontnál ér véget. Az út legszebb része a szerpentinekkel tarkított, Fogarasi-havasokban kanyargó 91 kilométeres szakasz, a Vidraru-gáttól Kercisora helységig tart. Legmagasabb pontja 2042 méteren található, majd innen alagúton keresztül lehet átjutni a hegylánc főgerincén. Ezen a szakaszon összesen öt alagút, míg hídból és viaduktból nem kevesebb mint 578 található.

A felvonó segítségével a téli időszakban is feljuthatunk a gleccsertóig

Az 1974. szeptember 20-ai hivatalos átadást követően több évig, egészen 1980-ig dolgoztak még az útburkolaton. A hegyvidéki viszonyok, a képzetlen munkaerő és a terepviszonyok alakítására felhasznált 6520 tonna dinamit rengeteg balesetet okozott. Hivatalos adatok szerint negyvenen, de a nem hivatalos becslések szerint több százan vesztették életüket.

Az aszfaltos útnak köszönhetően megnőtt a turizmus is. Az út olyannyira népszerűvé vált, hogy 2009-ben a BBC Top Gear című, autóversenyekről szóló tv-sorozata is forgatott róla. Jeremy Clarkson kijelentette, hogy „a legjobb autóút a világon”. 2014-ben a National Geographic magazin listavezető ajánlata volt őszi színeiben pompázva, illetve az út északi részét minden évben kerékpáros versenyekre is használják (része a Tour de Roumanie-nak, aminek keretében 22 km-t kell megtenni a Bâlea-tó körül).

A Fogarasi-havasok legnagyobb tengerszeme

Szeben irányából haladva az út elhalad az 1235 méter magasan lévő Bâlea-vízesés mellett. Sajnos az útról nem sokat látni a 60 méteres zuhatagból, így aki a vízesést akarja megcsodálni, vagy a 3800 méter hosszú drótkötélpályán működő felvonóból, vagy külön a vízeséshez vezető gyalogos túrán teheti meg.

Az úton továbbhaladva az ugyancsak Bâlea nevet viselő hegyi patak kísér egészen a vízesés tetejéhez. Ugyancsak itt található a leghosszabb romániai alagút is, a Capra–Bâlea-átjáró, amely 887 méter hosszú. A Fogarasi-havasok legnagyobb tengerszeme a Bâlea-gleccsertó, mely 2034 méter magasan fekszik, legnagyobb melysége 11 méter. S bár a tó gyönyörű, vize teljesen elszennyeződött.

A tó történetéhez szomorú esemény is kapcsolódik, mivel 1977 áprilisában lavina keletkezett a tófalon, és 23 embert sodort magával. Éppen a lavinaveszély, valamint a hegyomlás, földcsuszamlás, a ködös idő, valamint a havazás miatt minden évben novembertől júniusig le van zárva az út a forgalom előtt.

A Vidraru-gát tetején vezet át az út

Ugyancsak itt található Románia 3 legmagasabb csúcsa: a Moldoveanu-, a Negoj- és a Nagy Vistea-csúcs, amelyek meghaladják a 2500 méteres magasságot.

Míg a tóig vezető s kanyarokban gazdag útszakaszt a magas, sziklás, ködbe és felhőkbe burkolózó hegycsúcsok jellemzik, a lefelé vezető oldal sokkal lankásabb és lombhullató fáinak köszönhetően színesebb. A tó mellett elhaladva egy alagúton át hagyjuk el Erdélyt és lépünk át Argeş megyébe. A hatalmas sziklafalak eltávolodnak az úttól, s helyébe csobogó patakok hangját hallani. Itt már juhnyájakkal is találkozhatunk. A Transzfogarasi út átvezet Románia legnagyobb víztározója, a Vidraru-tó mellett, valamint a Vidraru-gát tetején is. A tavat az Argeş folyó vizének felduzzasztásával hozták létre 1966-ban. Hossza 14 kilométer, és 900 hektár területet foglal magában. A gát 166 méter magas, 305 méter széles, és 465 millió köbméter vizet képes felfogni. Ez a vízgyűjtő önmagában megtermeli a paksi atomerőmű által fejlesztett áram 10%-át. Sajnálatos módon a vízgyűjtő is szomorú eseményhez kötődik, hiszen a tó felduzzasztásakor egy egész falu víz alá került.

Szintén az út mellett található az igazi Drakula-kastély is, illetve a Transzfogarasi úton juthatunk el a balladából ismeretes Manole mester által épített kolostorhoz.

Csodaszép és veszélyes — ezzel a két szóval tudnám röviden jellemezni az utat. Minden kanyarban, minden szakaszon más-más arcát mutatja. A hajnali köd vagy az eső után felszálló pára füstös paplant terít a csúcsokra, s azt a látszatot kelti az utazóban, mintha a felhők fölé vezetne az út. A mélységbe vonzó szakadékok s a sziklákon csörgedező víz teljes ellentétet képez az aszfaltos úttal, s így alkot utánozhatatlan látványt és disszonáns egyensúlyt. Bár volt lehetőségünk, hogy ne csupán átrobogjunk a végtelen kilométereken, mégis hiszem, hogy sok látnivaló kimaradt, amit csak akkor vesz igazán észre az ember, ha újra s újra visszatér.

 

Szöveg: Habarics Ilona

Képek: Habarics Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...