Trianonhoz vezető út 100 év távlatából
Utoljára módositva: 2019-09-10 13:01:07

A száz éve történtekről emlékeztek meg a 18. Partiumi Magyar Napok keretében három napon át; öt előadásból álló történelmi előadás-sorozaton vehettek részt az érdeklődők. Dr. Szőcs Pétert, a Szent István Kör elnökét és dr. Ujváry Gábort, a Veritas főmunkatársát kérdeztük.

Dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke elmondta, hogy azért jött létre 1991-ben a Szent István Kör, hogy a szatmárnémeti és a Szatmár megyei magyarság múltját objektíven, történettudományi módszerekkel vizsgálja, bemutassa azokat a nemzeti sorsfordító eseményeket, amelyek mai napig meghatározzák a sorsunkat. A Szent István Kör előmozdította a helytörténeti folyamatokat és azok megismerését. Első alkalmakkor a nemzeti ünnepeinkhez kötött előadások kerültek előtérbe, idővel, szép lassan gazdagodott a tevékenységi kör, megújult a tematika, de ezzel együtt az előadók és a hallgatóság is. Természetesen a kitűzött célok változatlanok maradtak, továbbra is nemzeti történelmünk sorsfordító eseményeit, a kerek évfordulókhoz kapcsolódó eseményeket tartják elsősorban fontosnak, de előmozdítják a helytörténeti ismeretek átadását is.

Ebben az évben a száz évvel ezelőtti események adták az előadás-sorozat témáját, az előadók is a kör régi kapcsolata révén, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója, Szakály Sándor ajánlására érkeztek; mindannyian olyan történészek, akik fontos kutatásokat végeznek ebben a témában is. Hosszas egyeztetés után annyi előadó jelentkezett, hogy szabadegyetemi jelleggel egy előadás-sorozatot lehetett megszervezni, ami roppant hasznos volt, hiszen a tavalyi, Trianonhoz vezető 100 év távlatából című előadás-sorozat folytatásaként most 1919 történéseiről tartottak öt előadást három nap alatt. Mind az öt előadó a Veritas Történetkutató Intézet tagja, egymást kiegészítő előadást tartottak a monarchia és a történelmi Magyarország összeomlásáról, a Tanácsköztársaság kikiáltásáról, az országot védő fegyveres erőfeszítésekről, a Tanácsköztársaság alkotmányáról és kultúrpolitikájáról, illetve azokról a nagyhatalmi megfontolásokról, amelyek Kelet-Közép-Európa sorsát meghatározták száz évvel ezelőtt. Azok, akik végighallgatták az öt előadást, enciklopédikus és alapos ismeretekre tettek szert az 1919-es események kapcsán. Több előadó több szemszögből tárgyalta a témát, nem mintha világnézeti különbség lenne közöttük, hanem inkább a módszereik és a szemszögük különbözik: a kultúrpolitika, a jogtörténet, a hadtörténet területéről közelítették meg az eseményeket, így kiegészítették egymást, és teljes képet nyert a hallgató.

Dr. Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főmunkatársa elmondta, hogy az öt éve alakult intézet elsősorban az 1867 és 1994 közötti időszak történelmével foglalkozik, a kiegyezéstől az első szabadon választott magyar kormány mandátumának a végéig. Az intézetnek három kutatócsoportja van: az első tevékenységi területe a dualizmus koráig (1867–1918) terjed, a második a Horthy-korszakot vizsgálja (1920–1945), a harmadik az 1945 és 1994 közötti időszakkal foglalkozik. Két éve megváltozott az intézet elnevezése, ugyanis egy levéltár is bekerült az intézetbe azzal a gazdag anyaggal, ami az 1990-es évek elején a magyarországi kárpótlás alapjául szolgált, ami mintegy tizennégy kilométernyi iratanyag. Amióta ezt az anyagot megkapta, Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár az intézmény neve. Az intézetnek tizennyolc kutató státusza van, a kutatók valamennyien doktori fokozattal rendelkeznek. A kutatók nagy része a harminc-negyven évesek korosztályához tartozik, akik nagyon fontos feladatuknak tekintik a tudományos népszerűsítést is. Nem csak szakcikkek és könyvek írását végzik, hanem minél több helyre elmennek előadni, Magyarországon és a határon túli területeken is. Erdélyben működik az Orbán Balázs Akadémia, ahol szintén a Veritas munkatársai tartanak előadásokat. Több alkalommal eljutottak és remélhetőleg eljutnak még Szatmárnémetibe is.

Az intézet valamennyi kutatója a saját kutatásait viszi tovább. Vannak olyan projektek is, amelyekben többen dolgoznak, és amelyek nem feltétlenül saját kutatásokon alapulnak. Most két ilyen projekt van folyamatban. Az egyik Trianon és a magyar felsőoktatás, amely azt vizsgálja, milyen hatással volt a trianoni békeszerződés és az azt megelőző folyamatok a magyar felsőoktatásra. Erdélyben és a Partiumban az a fontos, mivel a pozsonyi és a kolozsvári tudományegyetem 1919-ben Magyarországra menekült a teljes hallgatói és tanári karával, de más intézmények is (a jogakadémiák, a selmecbányai erdészeti és bányászati főiskola), amelyek pedig itt maradtak, azok megszűntek, így Erdélyben nem volt magyar nyelvű felsőoktatás 1940-ig, a kis erdélyi magyar világig. Utána egy ideig szűk keretben működött a Bolyai Egyetem Kolozsváron. Ahhoz képest, hogy milyen jelentős számú volt a magyarság, ez egy kis felvevőképességű intézmény volt. Erdélyi vonatkozásban Trianon főleg azt okozta, hogy az értelmiség egy részétől a határon túli területek elszakadtak. Nagyon sok fiatal költözött át Magyarországra nemcsak a főiskolákkal, hanem a nagy menekülthullámmal is. A több mint négyszázezer menekült között, akik Magyarországra érkeztek, sok volt az értelmiségi. Ez a fajta áttelepülés most is folytatódik, pedig ma már megszűntek azok az okok, amik akkoriban az elvándorlásra kényszerítették az embereket. Van egy másik projektje a Veritasnak, ami az Antall-kormányok tevékenységével foglalkozik. Több kötet kerül kiadásra, ami a gazdaságpolitikára, a kultúrpolitikára, a magyar-délszláv kapcsolatokra és más külpolitikai vonatkozásokra van figyelemmel.

A legkényesebb a Horthy-korszak kutatása, ebből van a legtöbb vita. Kell még egy-két generáció, amíg tisztább képet lehet alkotni erről a korszakról — véli dr. Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főmunkatársa.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...