Trianoni megemlékezés és kerekasztal-beszélgetés
Utoljára módositva: 2019-06-06 09:02:29

A Szatmári Híd Egyesület Alkotni Trianon árnyékában. Emlékműsor a trianoni gyalázat évfordulóján címmel tartott emlékműsort a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség gyülekezeti termében.

 

A rendezvény a templomban, istentisztelettel vette kezdetét. Rácz Ervin Lajos lelkipásztor a változásokra építi a mostani bűnbánati hét igehirdetéseit; kedden a lelki otthonra találás lehetőségeit elemezte, kiemelve, hogy bárhova kerül az ember élete során, szükség van a lelki otthon megtalálására.

A gyülekezeti teremben Krakkó Rudolf egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket, s elmondta, hogy a megemlékezés a nemzeti összetartozás jegyében zajlik. Felsorolta, hogy miért fontos megemlékezni a trianoni döntésről, hogyan nyílt lehetőség arra, hogy a szétszakítás összetartozássá alakuljon. Az emlékműsor egyik célja, hogy megtalálják a választ arra a kérdésre, mit lehet tenni a Trianon okozta sérelmek gyógyítása érdekében.

A kerekasztal-beszélgetés úgy volt meghirdetve, hogy a meghívott vendégek beszélnek arról, milyen nehézségek vagy előnyök között lehet ma alkotni. Az öt meghívott között csak egy szatmári volt Kovács Emil Lajos festő személyében, így ő volt az egyetlen, aki elmondhatta a véleményét a témával kapcsolatosan. Szerényen beszélt munkásságáról, hiszen ő azt tartja, hogy nem neki, hanem képei szemlélőinek kell véleményt formálniuk azokról. Ő maga igyekezett, igyekszik magyar szellemben nevelni gyerekeit, hogy ismerői, őrzői és továbbadói legyenek a magyar hagyományoknak. Makkay József író, lapszerkesztő általános kérdésekről beszélt, míg a Magyarországról érkezettek saját tevékenységeiket igyekeztek bemutatni. A résztvevők nem kaptak választ a rendezvény címében szerepelt kérdésre, arra, hogy hogyan lehet alkotni Trianon árnyékában. Valamennyi előadó érzelmi alapon közelítette meg a magyarságkérdést, nem történtek elemzések, nem esett szó arról, milyen lépéseket kellene megtenni, hogy közel száz év után ne csupán a múlt elsiratásával foglalkozzunk, hanem a jelenlegi helyzetben megtaláljuk a jobb élet lehetőségét.

A rendezvényen közreműködött a Lanka Duó zenekar, valamint Makranczi Krisztina és Bumbár Márton végzős diákok. Végül Kaló Imre az általa előállított csúcsminőségű borokkal kínálta a résztvevőket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 10.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...