Trichinellafertőzéssel kerültek kórházba
Utoljára módositva: 2018-01-17 13:04:21

Egy batarcsi népes család több tagja került kórházba trichinellafertőzés gyanújával, három személy kórházi ellátásra szorult. Fennáll a veszély, hogy Belgiumban is felüti fejét a betegség.

Január 17-re virradólag 10 felnőttet és 4 gyereket szállítottak a sürgősségre a mentősök, derül ki a Szatmár Megyei Mentőszolgálat tájékoztatásából. A 14 személy esetén fennállt a trichinellafertőzés gyanúja, ezért átszállították őket a kórház járványosztályára. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház járványosztályának osztályvezető főorvosa, dr. Simona Marinca megkeresésünkre elmondta, hogy három felnőttet kellett beutalni a kórházba trichinellafertőzéssel, állapotuk kielégítő, megkapják a szükséges kezelést. A doktornő elmondta, hogy egy Batarcson, még karácsony előtt levágott disznó húsának elfogyasztása miatt betegedtek meg a beutalt személyek, s közülük ketten már a múlt héten kerültek kórházba, most egy személy beutalásáról döntöttek, hisz az ő esetükben bizonyosodott be a trichinellafertőzés. A panaszosok először háziorvosukat keresték fel, mivel begyulladt a szemük. Mivel a kezelés hatására sem múltak el a tünetek, a háziorvos szakorvoshoz küldte őket. A pánik a népes család tagjainak körében akkor tört ki, amikor kiderült, hogy trichinellafertőzés gyanúja áll fent, ekkor hívták többen a mentőszolgálatot, így kerültek be a kórházba. A karácsony előtt levágott disznó húsából mintát küldtek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósághoz, ahol kimutatták a fertőzést. Dr. Simona Marinca elmondta, mivel népes családról van szó, sokan fogyasztottak a fertőzött disznó húsából, ezért megeshet, hogy újabb személyeknél is jelentkezik majd a fertőzés. Sőt, mivel a levágott disznó feldolgozott termékeikből a Belgiumban élő családtagoknak is küldtek, így reális az esély arra, hogy ott is felüsse a fejét a trichinellafertőzés, összegzett a doktornő.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy disznóvágáskor mindig vigyenek mintát az állategészségügyi laboratóriumokba, ahol rövid idő alatt meg tudják állapítani, hogy a hús fertőzött-e a trichinella spiralis féreggel. Az élősködő betokosodott lárvája fertőzött disznóhús fogyasztása következtében jut az ember bélrendszerébe, s az emberre átterjedő fertőzés igen súlyos, néha halálos kimenetelű betegséget okozhat. A betegség súlyos, a betegnek mindenképpen szakszerű kezelésben kell részesülnie.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...