Trichinellafertőzéssel kerültek kórházba
Utoljára módositva: 2018-01-17 13:04:21

Egy batarcsi népes család több tagja került kórházba trichinellafertőzés gyanújával, három személy kórházi ellátásra szorult. Fennáll a veszély, hogy Belgiumban is felüti fejét a betegség.

Január 17-re virradólag 10 felnőttet és 4 gyereket szállítottak a sürgősségre a mentősök, derül ki a Szatmár Megyei Mentőszolgálat tájékoztatásából. A 14 személy esetén fennállt a trichinellafertőzés gyanúja, ezért átszállították őket a kórház járványosztályára. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház járványosztályának osztályvezető főorvosa, dr. Simona Marinca megkeresésünkre elmondta, hogy három felnőttet kellett beutalni a kórházba trichinellafertőzéssel, állapotuk kielégítő, megkapják a szükséges kezelést. A doktornő elmondta, hogy egy Batarcson, még karácsony előtt levágott disznó húsának elfogyasztása miatt betegedtek meg a beutalt személyek, s közülük ketten már a múlt héten kerültek kórházba, most egy személy beutalásáról döntöttek, hisz az ő esetükben bizonyosodott be a trichinellafertőzés. A panaszosok először háziorvosukat keresték fel, mivel begyulladt a szemük. Mivel a kezelés hatására sem múltak el a tünetek, a háziorvos szakorvoshoz küldte őket. A pánik a népes család tagjainak körében akkor tört ki, amikor kiderült, hogy trichinellafertőzés gyanúja áll fent, ekkor hívták többen a mentőszolgálatot, így kerültek be a kórházba. A karácsony előtt levágott disznó húsából mintát küldtek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósághoz, ahol kimutatták a fertőzést. Dr. Simona Marinca elmondta, mivel népes családról van szó, sokan fogyasztottak a fertőzött disznó húsából, ezért megeshet, hogy újabb személyeknél is jelentkezik majd a fertőzés. Sőt, mivel a levágott disznó feldolgozott termékeikből a Belgiumban élő családtagoknak is küldtek, így reális az esély arra, hogy ott is felüsse a fejét a trichinellafertőzés, összegzett a doktornő.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy disznóvágáskor mindig vigyenek mintát az állategészségügyi laboratóriumokba, ahol rövid idő alatt meg tudják állapítani, hogy a hús fertőzött-e a trichinella spiralis féreggel. Az élősködő betokosodott lárvája fertőzött disznóhús fogyasztása következtében jut az ember bélrendszerébe, s az emberre átterjedő fertőzés igen súlyos, néha halálos kimenetelű betegséget okozhat. A betegség súlyos, a betegnek mindenképpen szakszerű kezelésben kell részesülnie.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 21:15
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...