Trichinellafertőzéssel kerültek kórházba
Utoljára módositva: 2018-01-17 13:04:21

Egy batarcsi népes család több tagja került kórházba trichinellafertőzés gyanújával, három személy kórházi ellátásra szorult. Fennáll a veszély, hogy Belgiumban is felüti fejét a betegség.

Január 17-re virradólag 10 felnőttet és 4 gyereket szállítottak a sürgősségre a mentősök, derül ki a Szatmár Megyei Mentőszolgálat tájékoztatásából. A 14 személy esetén fennállt a trichinellafertőzés gyanúja, ezért átszállították őket a kórház járványosztályára. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház járványosztályának osztályvezető főorvosa, dr. Simona Marinca megkeresésünkre elmondta, hogy három felnőttet kellett beutalni a kórházba trichinellafertőzéssel, állapotuk kielégítő, megkapják a szükséges kezelést. A doktornő elmondta, hogy egy Batarcson, még karácsony előtt levágott disznó húsának elfogyasztása miatt betegedtek meg a beutalt személyek, s közülük ketten már a múlt héten kerültek kórházba, most egy személy beutalásáról döntöttek, hisz az ő esetükben bizonyosodott be a trichinellafertőzés. A panaszosok először háziorvosukat keresték fel, mivel begyulladt a szemük. Mivel a kezelés hatására sem múltak el a tünetek, a háziorvos szakorvoshoz küldte őket. A pánik a népes család tagjainak körében akkor tört ki, amikor kiderült, hogy trichinellafertőzés gyanúja áll fent, ekkor hívták többen a mentőszolgálatot, így kerültek be a kórházba. A karácsony előtt levágott disznó húsából mintát küldtek a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósághoz, ahol kimutatták a fertőzést. Dr. Simona Marinca elmondta, mivel népes családról van szó, sokan fogyasztottak a fertőzött disznó húsából, ezért megeshet, hogy újabb személyeknél is jelentkezik majd a fertőzés. Sőt, mivel a levágott disznó feldolgozott termékeikből a Belgiumban élő családtagoknak is küldtek, így reális az esély arra, hogy ott is felüsse a fejét a trichinellafertőzés, összegzett a doktornő.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy disznóvágáskor mindig vigyenek mintát az állategészségügyi laboratóriumokba, ahol rövid idő alatt meg tudják állapítani, hogy a hús fertőzött-e a trichinella spiralis féreggel. Az élősködő betokosodott lárvája fertőzött disznóhús fogyasztása következtében jut az ember bélrendszerébe, s az emberre átterjedő fertőzés igen súlyos, néha halálos kimenetelű betegséget okozhat. A betegség súlyos, a betegnek mindenképpen szakszerű kezelésben kell részesülnie.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...