Trükköztek a hókotró cégek
Utoljára módositva: 2019-09-18 08:12:15

Közeledik a téli időszak, a korábban tapasztaltakra hivatkozva a versenytanács arra inti a közút-tulajdonos hatóságokat és önkormányzatokat, a közbeszerzés legyen verseny, ne megbeszélés.

Azt hinné az ember, hogy a közpénzből fizetett ipari szintű hókotrás elvégzéséért azért kell nyílt versenypályázatot kiírni, hogy a legjobb szolgáltatást a legkedvezőbb áron fizessék ki az országos és helyi közkasszák. Ehhez képest napirenden volt a korábbi években az összebeszélés, a kiskapuk nyitogatása és a sok pénzbe kerülő finom csúsztatások, derítette ki a piaci versenyhelyzet fenntartásában érdekelt versenytanács.

Először arra kéri főleg az országos közútkezelőt — amelyik a legnagyobb hosszúságú útfelületért felel —, és emellett az összes önkormányzatot, hogy időben kezdje meg a téli mentesítési munkálatok kilicitálását, nehogy kicsússzanak az időből. Egyébként a késve meghirdetésben is trükközést lát a versenytanács, mert azt vették észre, hogy azért kezdenek bele későn a hókotrási licitbe, hogy kifussanak a határidőből, nyakukon legyen az első hó, mert így sürgősségi kivételre hivatkozva nyílt licit nélkül, direkt árajánlatkérést követően is kiadhatják a munkát. Az is kiderült, hogy ha az ilyen közvetlen áralku fázisához érkezik megrendelő és szolgáltató, az árak mindig magasabban indulnak, mint amennyi a nyilvános licitre leadott borítékban voltak. A korábbi évek ilyenfajta manőverei miatt négy céget büntetett összesen egymillió euróra a versenytanács, arról sajnos nem írnak közleményükben, hogy a munkát így megrendelő közhivatalnokokat mennyire bírságolták.

Pénzt csináltak a hóból is

Csalt az országos közútkezelő és a hókotrással foglalkozó nagy cégek, a versenytanács idejében meghirdetett közbeszerzést szorgalmaz.

Az utolsó pillanatig késleltetett téli közbeszerzések, majd a leesett hó miatt sürgősséggel, így aztán drágábban kiadott munkálatok tetemes többletköltséget okoztak az elmúlt években. Néhány csalafinta húzásra rájött a versenyhatóság, amely közleményt adott ki, hogy mikre derített fényt az elmúlt években. Nemcsak hogy időben kellene kiírni a hókotrásra, téli sószórásra vonatkozó közbeszerzéseket, de megoldást kell találni arra is, hogy azok a cégek, amelyek pályáztak, de nem nyerték el a munkát, a sorozatos óvások által ne késleltessék a végletekig a szabályos eredményhirdetést. A revizorok nem tartják kizártnak azt sem, hogy az óvások maguk is részei a cégek és a közhivatalok közötti összebeszélésnek, hiszen ha nincs eredmény, de hóekézni kell, közúti vészhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül is kiutalható a munka, és ilyenkor jellemzően magasabb az ára. Az is megtörtént, hogy versenyt mímelve több útszakaszra is leadták pályázataikat a cégek, de végül, amikor a közvetlen kiajánlás fázisához ért a folyamat, megszűnt a versenyhelyzet, a leadott ajánlatoktól teljesen függetlenül lettek odaítélve a munkák. Szemet szúrt a versenyhivatali ellenőröknek, hogy mindig minden cég kapott egy-egy szeletet a tortából, mindegyik nyert kisebb-nagyobb munkálatot, és mindig több pénzt kapott érte, amikor sürgősségi rendszerben lett kiutalva, mint amennyiért ugyanazt a munkát a nyílt versenyt jelentő pályázaton elvállalta volna.

Több ízben is előfordult az, hogy egy asztalnál ültek a hókotrásra jelentkező cégek emberei, ami lehetőséget adott az összebeszélésre és az árak egyeztetésére, miközben az árak versenyeztetésére lett volna szükség. Az is megtörtént, hogy az ajánlat utolsó áráról szóló nyomtatványt a konkurens cégek jelenlétében írta alá az országos közútkezelő (CNAIR) hivatalnoka, miközben ezt rajta kívül senkinek nem lett volna szabad látnia, a gyakorlat szerint ezt utólag, zárt ajtók mögött kell kitölteni.

A versenytanácsi vizsgálat 2012-ig nyúlik vissza, és eredményeképpen négy céget, a Diferit, a Selina, az Athos Com és a Ritorsa Trans kft.-ket büntették meg, összesen egymillió euróra.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...