Tudatos családtervezés és fogamzásgátlás
Utoljára módositva: 2020-02-18 15:13:31

A fogamzásgátlásra, tudatos családtervezésre, egészséges terhességre, az abortusz szövődményeire és a szexuális úton terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Minisztérium egész februárban tartó kampánya – derül ki a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.


Romániában sajnos még ma is (persze kórházi körülmények között) 52-53 ezer terhességmegszakítást végeznek évente. Ennek az elkeserítő adatnak a hátterében jellemzően a döbbenetes mértékű tájékozatlanság áll, a fiatalok jelentős részének semmilyen egészségügyi ismerete nincs, miközben bonyolult matematikai műveleteket könnyedén elvégeznek. Bőven van még mit tenni mind az oktatás, mind az egészségügy dolgozóinak ennek megváltoztatása céljából!
Sok tinédzser nem szereti megosztani az intim élettel kapcsolatos kérdéseit, aggályait a felnőttekkel, viszont van egy hely Szatmárnémetiben, Tasnádon és Nagykárolyban is, ahol szakemberektől lehet tanácsot kérni bizalmasan. Szatmárnémetiben már évek óta működik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház égisze alatt a családtervezési központ, „Family Planning” kabinet (Gheorghe Lazăr u. 1–2. szám), ahol bárki bizalmasan információkat szerezhet be a helyes fogamzásgátlási módszerekről, családtervezésről, szexuális egészségről. Még kevesebben tudják, hogy Tasnádon, a Zorilor u. 21. szám alatt is szakember várja hétköznapokon azokat a személyeket, akik tudni szeretnék, hogyan előzhetik meg a nem kívánt terhességet vagy például a szexuális úton terjedő betegségeket, mindazokat, akik felelősségteljesen kívánnak szexuális életet élni, Nagykárolyban pedig a városi kórházban működik szintén egy családtervezési rendelés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...