Túl minden határon
Utoljára módositva: 2017-10-12 13:31:32

Egy lebilincselően izgalmas Föld körüli utazásra hívja a szatmáriakat Vujity Tvrtko, aki az izgalmas kalandozás során saját titkairól is fellebbenti a fátylat.

Nem először látogat Szatmárnémetibe a minden határon túl- és átjutó Vujity Tvrtko, aki ez alkalommal is egy különleges világ körüli utazásra — saját megfogalmazásában: nyomozásra Ugandától Franciaországig, Kínától Amerikáig — viszi hallgatóságát, s amint ígéri: „Az út végére sokkal erősebbek leszünk majd, méghozzá együtt!” Eljutunk majd vele Ugandába, Fekete-Afrika elképesztő diktátorának birodalmába, ahol egyszerre tárul fel a pokol mélye, a mennyország csodája, az emberi lélek igazi tükre. Idi Amin Dada, a tömeges kivégzéseket tévében is mutogató diktátor a világ egyik legnagyobb címhalmozója volt, minden létező kitüntetést megkapott, időnként saját magától — így lett nemcsak „Uganda megmentője”, hanem halak és vadak fejedelme, őexcellenciája örökös elnök és aranyminősítésű síoktató is. Egy levéltöredék és néhány emlék nyomába indulva eljutunk a „tengermelléki magyarokhoz”, azaz a Konstancától 20 km-re lévő Oituz faluba, ahová közel egy évszázada érkezett meg az első három csángó férfi, és jött utánuk családjuk, majd ismerőseik, barátaik, s ahol ma is ízes csángó-magyarul beszélnek mindannyian. De Tvrtko mesél majd arról is, mi vitte rá, hogy nagyon részegen vezessen, és az egymás után legurított pálinkák és sörök után újra meg újra visszaüljön a volán mögé, és fellebbenti a fátylat a 65 évvel korábban nyomtalanul eltűnt, ünnepelt magyar filmsztár igaz történetéről is, ugyanis a halottnak hitt egykori csillag egyszer csak ott állt előtte Svájcban, aztán elmesélte hihetetlen élettörténetét. Aztán kinyílik a magyar kriminalisztika történetének egyik legelképesztőbb gyilkossági aktája is — Tvrtko pedig olyan messzire jutott élete legfontosabb oknyomozó riportjában, hogy be akarták idézni tanúnak a bíróságra. Oda végül nem ment, hanem elutazott a Távol-Keletre, hogy megismerje Magyarország egykori kínai gyarmatának titkait, és kézbe vehette a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...