Túl minden határon
Utoljára módositva: 2017-10-12 13:31:32

Egy lebilincselően izgalmas Föld körüli utazásra hívja a szatmáriakat Vujity Tvrtko, aki az izgalmas kalandozás során saját titkairól is fellebbenti a fátylat.

Nem először látogat Szatmárnémetibe a minden határon túl- és átjutó Vujity Tvrtko, aki ez alkalommal is egy különleges világ körüli utazásra — saját megfogalmazásában: nyomozásra Ugandától Franciaországig, Kínától Amerikáig — viszi hallgatóságát, s amint ígéri: „Az út végére sokkal erősebbek leszünk majd, méghozzá együtt!” Eljutunk majd vele Ugandába, Fekete-Afrika elképesztő diktátorának birodalmába, ahol egyszerre tárul fel a pokol mélye, a mennyország csodája, az emberi lélek igazi tükre. Idi Amin Dada, a tömeges kivégzéseket tévében is mutogató diktátor a világ egyik legnagyobb címhalmozója volt, minden létező kitüntetést megkapott, időnként saját magától — így lett nemcsak „Uganda megmentője”, hanem halak és vadak fejedelme, őexcellenciája örökös elnök és aranyminősítésű síoktató is. Egy levéltöredék és néhány emlék nyomába indulva eljutunk a „tengermelléki magyarokhoz”, azaz a Konstancától 20 km-re lévő Oituz faluba, ahová közel egy évszázada érkezett meg az első három csángó férfi, és jött utánuk családjuk, majd ismerőseik, barátaik, s ahol ma is ízes csángó-magyarul beszélnek mindannyian. De Tvrtko mesél majd arról is, mi vitte rá, hogy nagyon részegen vezessen, és az egymás után legurított pálinkák és sörök után újra meg újra visszaüljön a volán mögé, és fellebbenti a fátylat a 65 évvel korábban nyomtalanul eltűnt, ünnepelt magyar filmsztár igaz történetéről is, ugyanis a halottnak hitt egykori csillag egyszer csak ott állt előtte Svájcban, aztán elmesélte hihetetlen élettörténetét. Aztán kinyílik a magyar kriminalisztika történetének egyik legelképesztőbb gyilkossági aktája is — Tvrtko pedig olyan messzire jutott élete legfontosabb oknyomozó riportjában, hogy be akarták idézni tanúnak a bíróságra. Oda végül nem ment, hanem elutazott a Távol-Keletre, hogy megismerje Magyarország egykori kínai gyarmatának titkait, és kézbe vehette a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...