Túladóztatott részmunkaidő
Utoljára módositva: 2018-02-13 17:54:45

Hiába az új bértörvény javított verziója, továbbra is kedvezőtlen marad a fiskális környezet a részmunkaidős alkalmazások számára, még mindig óriási a részfizetések adóvonzata.

Toldozgatja-foltozgatja a kormány az alapjaiban rossz 2018-as bértörvényt, miután ennek életbe lépését követően derült ki, hogy a járulékok levonása után a két órában dolgozó részmunkaidős alkalmazottak nettó fizetése kevesebb mint nulla lej lett, múlt héten változtatott a játékszabályokon a kormány. A 3/2018-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a részmunkaidős alkalmazottak bérjárulékait nem a minimálbér alapján számolják, hanem csak annyiból vonnak le az alkalmazottaktól, amennyi a tényleges bruttójuk, a különbözet az alkalmazókat terheli.

Szatmári vállalkozók szerint, ha valaki egy magáncégnél ekkora hibát vét, másnap megkapja a felmondólevelét, felfoghatatlannak tartják, hogy kormányszinten, amikor ilyen sok ember életét befolyásolja egy-egy döntés, ekkora szarvashibát kövessenek el. Az még elfogadható mulasztás lett volna a kormány részéről, hogy azt ne tudja pontosan megbecsülni, hogy a változások mekkora hatással lesznek a kettő vagy négy órában dolgozókra. De hogy egy egyszerű számítást elvégezzen arra, hogy mennyi pénz marad a részmunkaidős alkalmazottaknál, ha fele- vagy negyedannyi fizetést kapnak, mint egy nyolc órában dolgozó sorstársuk, viszont járulékot ugyanannyit fizetnek, mint amennyit a teljes normát dolgozók, az az amatörizmus magasiskolája.

Könyvelői számítások szerint az eredeti szabályozás értelmében egy 500 lejes bruttó bérrel alkalmazott részmunkaidős dolgozótól 665 lejnyi járulékot kellett levonni, tehát 165 lejjel többet, mint amennyi maga a fizetése volt, tehát gyakorlatilag otthonról kellett pénzt hoznia, ha dolgozni akart. Ehhez képest a módosítás nyomán, amikor már nem az 1900 lejes bruttó minimálbér alapján számították ki a levonásokat, hanem a tényleges bruttó bér, azaz az 500 lejes fizetés alapján, 175 lejesre csökkent a levont összeg, tehát 325 lej maradt kézben az 500 lejes bruttó fizetésből. Az állam felé fizetendő járulékok mértéke sajnos ennek ellenére sem csökkent, csakhogy a 490 lejes különbözet már nem az alkalmazott fizetését terheli, hanem a munkáltató költségvetését, de ezt az összeget az állam ugyanúgy megkapja. Csakhogy ez azt is jelenti, hívták fel a figyelmet a szerkesztőségünknek nyilatkozó könyvelők, hogy mivel a társadalombiztosítási illeték különbözete a munkaadót terheli, a cégnek közel kétszer annyi költséget jelent egy alig több mint háromszáz lejt kereső részmunkaidős alkalmazott.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...