Túlbürokratizált kirándulások
Utoljára módositva: 2014-04-01 11:22:41

Túlzásnak tartják a pedagógusok az osztálykirándulások szervezésére vonatkozó szigorításokat. Felesleges munkával terhelik meg a tanárokat — állítják a portálunk által megkérdezettek.

 

Illusztráció

„Dicsérni tudom azokat a pedagógusokat, akik még mindig tudnak lelkesedni, és kirándulásokat szerveznek a gyerekek számára — nyilatkozta lapunknak Szász Piroska Szatmár megyei helyettes főtanfelügyelő, akinek véleményét az oktatásügyi minisztérium osztálykirándulások szervezésére vonatkozó új szabályzata kapcsán kértük ki. — A kirándulások amúgy is rengeteg rizikóval járnak, sokszor nem egyszerű mindent összehangolni, most viszont a szaktárca rengeteg pluszmunkával is megterhelte őket.” A tanügyminisztérium februárban publikált rendelete értelmében a gyerekek táboroztatására vagy kirándulások szervezésére vállalkozó pedagógusok egy dossziét kell hogy összeállítsanak az indulás előtt egy hónappal, melyet jóvá kell hogy hagyassanak mind az oktatási intézmény vezetőségével, mind a megyei tanfelügyelőséggel. Ennek tartalmaznia kell a részt vevő gyerekek, valamint ezek szüleinek nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy tudomásul vették a szabályokat, illetve hogy szándékoznak részt is venni az utazáson. A diákok esetén orvosi igazolás is kell, melyből kiderül, hogy egészségi állapotuk lehetővé teszi a részvételt. Mindemellett kötelező többféle irat beszerzése a szállítást végző vállalattól, valamint attól a cégtől, melynél elszállásolni és étkeztetni kívánják a gyerekeket. Minden 10 diák mellé kell biztosítani egy felügyelő tanárt, a csapattal pedig kell utaznia egy olyan személynek is, aki elsősegélyt tud nyújtani szükség esetén, amennyiben ezt a szállító vállalat nem biztosítja. Több általunk megkérdezett pedagógus egybehangzó véleménye szerint a tanügyminisztérium indokolatlanul vezette be a szigorítások többségét, mely azt eredményezheti, hogy a tanárok alaposan meggondolják, hogy belevágjanak-e kirándulás-szervezésbe. Rámutattak: az ilyesmire vállalkozók egyébként is önkéntes munkában, a szabadidejükből áldozva tettek azért, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen világot látni. Úgy vélekedtek, hogy inkább elismernie illene a szaktárcának a lelkes tanárok erőfeszítéseit, nem pedig akadályozni őket az amúgy sem egyszerű kirándulási, illetve táborszervezési munkában. „Hozzászoktam ahhoz, hogy a Bukarestből jövő rendeletek csak akadályoznak minket — dohogott egy tanár, aki korábban gyakran vitte kirándulni osztályát. — A gyerekeket viszont sajnálom. Szerintem nagyon kevesen vállalják ezt a pluszkínlódást amellett, hogy összegyűjtik, sokszor térdig lejárva a lábukat szponzorok után, az utazáshoz szükséges pénzt.”

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...