Túlbürokratizált kirándulások
Utoljára módositva: 2014-04-01 11:22:41

Túlzásnak tartják a pedagógusok az osztálykirándulások szervezésére vonatkozó szigorításokat. Felesleges munkával terhelik meg a tanárokat — állítják a portálunk által megkérdezettek.

 

Illusztráció

„Dicsérni tudom azokat a pedagógusokat, akik még mindig tudnak lelkesedni, és kirándulásokat szerveznek a gyerekek számára — nyilatkozta lapunknak Szász Piroska Szatmár megyei helyettes főtanfelügyelő, akinek véleményét az oktatásügyi minisztérium osztálykirándulások szervezésére vonatkozó új szabályzata kapcsán kértük ki. — A kirándulások amúgy is rengeteg rizikóval járnak, sokszor nem egyszerű mindent összehangolni, most viszont a szaktárca rengeteg pluszmunkával is megterhelte őket.” A tanügyminisztérium februárban publikált rendelete értelmében a gyerekek táboroztatására vagy kirándulások szervezésére vállalkozó pedagógusok egy dossziét kell hogy összeállítsanak az indulás előtt egy hónappal, melyet jóvá kell hogy hagyassanak mind az oktatási intézmény vezetőségével, mind a megyei tanfelügyelőséggel. Ennek tartalmaznia kell a részt vevő gyerekek, valamint ezek szüleinek nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy tudomásul vették a szabályokat, illetve hogy szándékoznak részt is venni az utazáson. A diákok esetén orvosi igazolás is kell, melyből kiderül, hogy egészségi állapotuk lehetővé teszi a részvételt. Mindemellett kötelező többféle irat beszerzése a szállítást végző vállalattól, valamint attól a cégtől, melynél elszállásolni és étkeztetni kívánják a gyerekeket. Minden 10 diák mellé kell biztosítani egy felügyelő tanárt, a csapattal pedig kell utaznia egy olyan személynek is, aki elsősegélyt tud nyújtani szükség esetén, amennyiben ezt a szállító vállalat nem biztosítja. Több általunk megkérdezett pedagógus egybehangzó véleménye szerint a tanügyminisztérium indokolatlanul vezette be a szigorítások többségét, mely azt eredményezheti, hogy a tanárok alaposan meggondolják, hogy belevágjanak-e kirándulás-szervezésbe. Rámutattak: az ilyesmire vállalkozók egyébként is önkéntes munkában, a szabadidejükből áldozva tettek azért, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen világot látni. Úgy vélekedtek, hogy inkább elismernie illene a szaktárcának a lelkes tanárok erőfeszítéseit, nem pedig akadályozni őket az amúgy sem egyszerű kirándulási, illetve táborszervezési munkában. „Hozzászoktam ahhoz, hogy a Bukarestből jövő rendeletek csak akadályoznak minket — dohogott egy tanár, aki korábban gyakran vitte kirándulni osztályát. — A gyerekeket viszont sajnálom. Szerintem nagyon kevesen vállalják ezt a pluszkínlódást amellett, hogy összegyűjtik, sokszor térdig lejárva a lábukat szponzorok után, az utazáshoz szükséges pénzt.”

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...