Túlélni az allergiaszezont
Utoljára módositva: 2019-07-02 14:23:20

Tombol a nyár, kezdődnek a nyári szabadságolások és a szabadtéri rendezvények, sokan pedig a kiskertjeik szépítgetésével töltik a szabadidejüket. A pollenszezon megnehezíti az allergiások életét.

A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára. A humánmeteorológiai jelentések szerint az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár helyenként elérheti a magas szintet is. A pázsitfűfélék pollenje a legjelentősebb allergének közé tartozik, a hirtelen kialakuló zivatarok, viharok, mint amilyen Szatmár megyében is volt csütörtökön, nemcsak enyhülést, de a tünetek erősödését is okozhatják: a zivatar során roncsolódó pollenszemek ugyanis esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak.

Az allergia okozta kellemetlen panaszok miatt, mint amilyen például a bőrviszketés, a szemkönnyezés, az orrdugulás és súlyos esetben a légszomj, ha lehet, az arra érzékenyek inkább kerülik a szabadban való időtöltést a pollenszezonban.

Nem kell azonban teljesen lemondaniuk a kikapcsolódásnak erről a formájáról a pollenallergiás szatmáriaknak sem, ha betartanak néhány alapvető szabályt. Elsősorban tudni kell, hogy mire vagyunk allergiásak, így célzottan tudunk tenni ellene. Az allergiás reakció és a kiváltó tényezők kimutatására leggyakrabban Prick-tesztet végeznek — erre a Szatmár megyei allergológusok rendelőiben, a megyeközponti régi poliklinikán dolgozó szakember rendelésén is lehetőség van —, amely egy nagyon egyszerű és gyors eljárás: a vizsgálni kívánt allergént tartalmazó oldat cseppjét a bőr külső rétegébe karcolják, és rövid idő elteltével értékelik a létrejött helyi reakciót — allergia esetén bőrpír alakul ki. Ha kiderül, hogy az allergiás szatmári esetében milyen növények pollenje okoz tüneteket, akkor a kezelés is könnyebb.

Az allergia azonban minden esetben orvosi kezelést igényel. A tünetek enyhítésére antiallergént, antihisztamin-tartalmú gyógyszert az orvos előírása szerint kell szedni. Kezelés hiányában ugyanis akár allergiás asztma is kialakulhat.

Ha az allergén pollen nagy koncentrációban van jelen a levegőben, nem ajánlott hosszabb időn át a szabadban tartózkodni, éppen ezért figyelni kell a pollenjelentést. Romániában egyelőre csak egy oldalon tájékozódhatunk erről, a weather.com/ro honlapon, amelyik szerint Szatmárban is tetőzik a pázsitfűfélék pollenszórása, de a magyarországi Tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat által kezelt www.met.hu oldal is naprakészen mutatja, hogy a határ mentén éppen mire kell felkészülniük az allergiás személyeknek.

Ha éppen tetőzik a pollenszórása annak a növénynek, amelyikre allergiások vagyunk, akkor ne maradjunk sokáig a szabadban a virágzási időszak alatt! A házban élők, kiskerttel rendelkező allergiások lehetőleg ne maguk vágják a füvet, hanem esetleg más családtagokat kérjenek meg az adott időszakban, de mindenképp gondoskodjanak a rendszeres fűnyírásról, ne engedjék elburjánzani a növényzetet!

A városban élők jobb, ha tudják, hogy a légszennyezés súlyosbítja a tüneteket. Ilyenkor lehetőség szerint kerülni kell a forgalmas utakat, az autóval közlekedők pedig szereltessenek járművükbe pollenszűrőt! A pollenallergiások ne dohányozzanak!

Azok, akik a szabadban kívánnak sportolni, kérjék ki erről kezelőorvosuk véleményét, ha pedig magas a levegő pollenkoncentrációja, ne végezzenek szabadtéri sporttevékenységet! Amint sportolás közben allergiás reakció lép fel, különösen, ha légszomj is jelentkezik, abba kell hagyni az edzést.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...