Túlzásba visszük a gyógyszerszedést
Utoljára módositva: 2019-05-10 16:13:15

Az idei első negyedévben több mint egymilliárd euró értékben vásároltak a romániaiak vény nélkül kapható gyógyszereket. A szakemberek szerint túlzásba visszük a gyógyszerszedést.

A recept nélkül kapható gyógyszerek piaca 22 százalékkal bővült az idei első negyedévben 2018 azonos időszakához képest. Több mint egymilliárd lej értékben vásároltunk különböző gyógykészítményeket a patikákban — derült ki a frissen közzétett adatokból. A szakemberek szerint egyre többen vannak azok, akik mindenre a tablettáktól várják a megoldást, egyre több felnőtt nyúl azonnal vény nélkül kapható készítményekhez, ha kisebb panaszokat tapasztal. Választék akad bőven, a televíziócsatornák pedig ontják magukból a gyógyszerreklámokat, amelyek azonnali megoldást kínálnak fejfájásra, megfázásra, ízületi fájdalmakra és még sorolhatnánk, mennyi bántalomra. A felgyorsult, rohanó hétköznapokban pedig egyre türelmetlenebbek az átlagemberek is, akik bármit leemelnek a patikák polcairól, amiről azt hallották, látták, hogy rögtön megoldást, enyhülést hoz. A túlzott gyógyszerfogyasztás azonban rengeteg káros hatással járhat — tudtuk meg dr. Plăşoianu Ramona gasztroenterológustól. „Az elidősödő társadalomnak egyre több gyógyszerre van szüksége az öregedéssel együtt járó betegségek kezelésére, de főként az idősebb korosztályra jellemző a rengeteg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése, amelyek hosszú távon gyomorfekély kialakulásához vezetnek” — magyarázta a szakember. Tévhit ugyanis, hogy a vény nélkül szedhető gyógyszerek — például a már említett gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók — ártalmatlanok vagy enyhébbek, mint a receptre kapható társaik. A nem receptköteles szereket ugyanis többek között az különbözteti meg a receptre vásárolható termékektől, hogy ezek egyértelműen azonosítható tünetekre alkalmazhatók, szedésük pedig nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet. A gyógyszerek viszont a gyomorbántalmak mellett leterhelhetik a belső szerveket, méreganyagok rakódhatnak le a szervezetben, amelyek megnehezítik a máj és a vese funkcióinak ellátását is.

A másik nagy hiba „két marokra” szedni az antibiotikumokat, mivel ezek, amellett, hogy teljesen tönkreteszik a bélflórát, olyan multidrogrezisztens baktériumok kialakulásához is vezethetnek, amely a penicillin feltalálása előtti korszakba veti vissza az orvostudományt. Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. Az rezisztens baktériumok a fertőzések számtalan formáját okozhatják, többek között húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, bőrfertőzést, hasmenést, véráramfertőzést. Az ellenálló baktériumok miatt a gyakran alkalmazott gyógyszerek sokszor már hatástalanok. Hatékony antibiotikumok nélkül az olyan életmentő orvosi kezelések, mint például a sebészeti beavatkozások vagy az antibiotikum-terápia, nem lehetségesek. „Az antibiotikumokat csak akkor szabad szedni, amikor orvos elrendeli. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, csak az utasításoknak megfelelően szabad szedni. És persze a bélflóra helyreállításáról sem szabad megfeledkezni” — tette hozzá a gasztroenterológus.

A szakember szerint mielőtt mértéktelen mennyiségben kapkodnánk be mindenféle gyógyszert, kérjük ki orvosunk véleményét, útbaigazítását.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...