Túlzásba visszük a gyógyszerszedést
Utoljára módositva: 2019-05-10 16:13:15

Az idei első negyedévben több mint egymilliárd euró értékben vásároltak a romániaiak vény nélkül kapható gyógyszereket. A szakemberek szerint túlzásba visszük a gyógyszerszedést.

A recept nélkül kapható gyógyszerek piaca 22 százalékkal bővült az idei első negyedévben 2018 azonos időszakához képest. Több mint egymilliárd lej értékben vásároltunk különböző gyógykészítményeket a patikákban — derült ki a frissen közzétett adatokból. A szakemberek szerint egyre többen vannak azok, akik mindenre a tablettáktól várják a megoldást, egyre több felnőtt nyúl azonnal vény nélkül kapható készítményekhez, ha kisebb panaszokat tapasztal. Választék akad bőven, a televíziócsatornák pedig ontják magukból a gyógyszerreklámokat, amelyek azonnali megoldást kínálnak fejfájásra, megfázásra, ízületi fájdalmakra és még sorolhatnánk, mennyi bántalomra. A felgyorsult, rohanó hétköznapokban pedig egyre türelmetlenebbek az átlagemberek is, akik bármit leemelnek a patikák polcairól, amiről azt hallották, látták, hogy rögtön megoldást, enyhülést hoz. A túlzott gyógyszerfogyasztás azonban rengeteg káros hatással járhat — tudtuk meg dr. Plăşoianu Ramona gasztroenterológustól. „Az elidősödő társadalomnak egyre több gyógyszerre van szüksége az öregedéssel együtt járó betegségek kezelésére, de főként az idősebb korosztályra jellemző a rengeteg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése, amelyek hosszú távon gyomorfekély kialakulásához vezetnek” — magyarázta a szakember. Tévhit ugyanis, hogy a vény nélkül szedhető gyógyszerek — például a már említett gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók — ártalmatlanok vagy enyhébbek, mint a receptre kapható társaik. A nem receptköteles szereket ugyanis többek között az különbözteti meg a receptre vásárolható termékektől, hogy ezek egyértelműen azonosítható tünetekre alkalmazhatók, szedésük pedig nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet. A gyógyszerek viszont a gyomorbántalmak mellett leterhelhetik a belső szerveket, méreganyagok rakódhatnak le a szervezetben, amelyek megnehezítik a máj és a vese funkcióinak ellátását is.

A másik nagy hiba „két marokra” szedni az antibiotikumokat, mivel ezek, amellett, hogy teljesen tönkreteszik a bélflórát, olyan multidrogrezisztens baktériumok kialakulásához is vezethetnek, amely a penicillin feltalálása előtti korszakba veti vissza az orvostudományt. Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. Az rezisztens baktériumok a fertőzések számtalan formáját okozhatják, többek között húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, bőrfertőzést, hasmenést, véráramfertőzést. Az ellenálló baktériumok miatt a gyakran alkalmazott gyógyszerek sokszor már hatástalanok. Hatékony antibiotikumok nélkül az olyan életmentő orvosi kezelések, mint például a sebészeti beavatkozások vagy az antibiotikum-terápia, nem lehetségesek. „Az antibiotikumokat csak akkor szabad szedni, amikor orvos elrendeli. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, csak az utasításoknak megfelelően szabad szedni. És persze a bélflóra helyreállításáról sem szabad megfeledkezni” — tette hozzá a gasztroenterológus.

A szakember szerint mielőtt mértéktelen mennyiségben kapkodnánk be mindenféle gyógyszert, kérjük ki orvosunk véleményét, útbaigazítását.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...