Túrázzunk, de csak nagyon figyelmesen!
Utoljára módositva: 2018-12-27 19:04:05

Óvatosságra inti a túrázókat a Szatmár megyei Salvamont Hegyimentő Közszolgálat, emlékeztetve: a lunaforrási sípálya nincs kész, ezért most még tilos ott járni, mert életveszélyes.

A minivakációk napjaiban sokan kimozdultak és kimozdulnak a városból — az Avas minden évszakban kedvelt „kirándulóhelynek” számít, a tájat borító, közel egyméteres hótakaró pedig csak még inkább fokozza a csodát az amúgy is különleges lunaforrási sípálya (és nem csak) közelében.

A megyei Salvamont Hegyimentő Közszolgálat tagjai azonban nyomatékosan felhívják a kirándulók és a túrázók figyelmét, hogy a Kisköves-csúcsot épp a hótakaró miatt csak a kijelölt túraútvonalakon keresztül „hódítsák meg”, saját biztonságuk érdekében kerüljék az ismeretlen ösvényeken, utakon való kalandozást — ugyanis a hegyimentők a téli időjárási viszonyok miatt átlagosan kétszer annyi idő alatt tudnak a bajbajutottak segítségére sietni, mint máskor. Alex Costin hegyimentő

emlékeztet arra is: aki túrázni (szánkózni, sétálni) indul, az öltözzön a hegyvidéknek és az időjárásnak megfelelően, húzzon bakancsot, ne feledje otthon a sapkát és a vastag kesztyűt sem, a hátizsákból pedig ne hiányozzon gyufa, öngyújtó és zseblámpa, hiszen 17 óra körül már szinte teljesen sötét van. „Nagyon fontos, hogy az úgynevezett kilátópontokon, sziklákon tartsunk be egy háromméteres biztonsági távolságot a peremtől. A lélegzetelállító panoráma onnan is tökéletesen élvezhető — balesetveszély nélkül, hiszen a 75–80 centis hóban nem tudjuk pontosan, hová lépünk, s nem tudhatjuk, mikor csúszik meg a hóréteg, esetleg velünk együtt” — magyarázza az Országos Hegyimentő Iskola kiképzőtanára.

Mint hangsúlyozza, a legnagyobb balesetveszély a még befejezetlen lesiklópályán van — a hó miatt szünetelnek a munkálatok, a fehér takaró alatt azonban különféle csövek, fémdarabok, homokkupacok, munkaeszközök vagy egyes részeik rejtőznek, a 2 méter mély, 2,5 méter széles árokról már nem is beszélve. „Az még egy építőtelep, amelyen szigorúan tilos járkálni, ne adj’ Isten sízni vagy szánkózni! Életveszélyes csapdává válhat azok számára, akik fütyülnek a figyelmeztetésekre és tilalmakra. A pálya felső részét baj esetén csak gyalogosan tudjuk megközelíteni, kétszer hosszabb idő alatt, mint máskor, a bajba jutott személy pedig teljesen kihűlhet, mire elérünk hozzá. Nagyon kérünk mindenkit, ne hazardírozzon!” — figyelmeztet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...