Türelemmel ápolni, aktívnak maradni
Utoljára módositva: 2018-09-19 10:26:31

Az Alzheimer-kór tüneteiről, lefolyásáról, demens betegek otthoni ellátásáról esett szó az első alkalommal megszervezett Alzheimer Cafén, de arról is beszéltek az idősgondozás terén tevékenykedő szakemberek, mit tehetünk a tünetek késleltetése érdekében.

Zsúfolásig megtelt hétfő délután a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti székhelyének rendezvényterme az első ízben megszervezett Alzheimer Café alkalmából. A világ több országában is népszerű rendezvény célja találkozási teret biztosítani az Alzheimer-kórban szenvedő idősek, családtagjaik és ápolóik számára, hogy szakemberektől tájékozódhassanak a betegségről, valamint megismerkedhessenek hasonló problémával küzdő családokkal.

A szeptember 17-én indult szatmárnémeti Alzheimer Café kezdeményezője a Soproni Idősek Európai Alapítvány volt, szervezését pedig a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vállalta fel.

A rendezvényen az idősgondozás terén tevékenykedő szakemberek, orvosok, asszisztensek, betegápolók mellett szép számban vettek részt Alzheimer-kórban szenvedő idősek, demens betegeket gondozó családtagok, valamint a téma iránt érdeklődő lakosok.

Az eseményt Román János Caritas-vezérigazgató nyitotta meg, köszöntve a soproni vendégeket és a résztvevőket, majd dr. Sütő Teréz, a Soproni Idősek Európai Alapítvány elnöke beszélt az időskori demenciáról, valamint az Alzheimer Café jelentőségéről, küldetéséről és működéséről.

Az időskori demenciában szenvedők száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat — tájékoztatott a szakember. A világon mintegy 35,6 millió ember él demenciával, 2030-ra pedig még egyszer ennyien lesznek. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) népbetegségnek minősítette a demenciát, amelynek az Alzheimer-kór az egyik típusa. Dr. Sütő Teréz tájékoztatta a jelenlévőket a demenciával kapcsolatos legújabb kutatásokról, illetve azok eddigi eredményeiről. Ezeknek megfelelően bizonyítást nyert, hogy az internetező idősek agya lassabban hanyatlik. A művészeti tevékenységet végző, a kézművességet folytató, valamint a szociálisan aktív szépkorúak is tovább őrzik meg szellemi frissességüket. Jelenleg az orvostudomány még keresi a demencia elleni megoldást, de amíg megtalálja — hangsúlyozta a soproni előadó —, addig is nagyon sokat tehetünk azért, hogy késleltessük a tüneteket. Az elv egyszerű: ami az érrendszerünknek jó, az a demencia megelőzéséhez, késleltetéséhez is jó. Vagyis: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, tornáztassuk elménket, járjunk társaságba! A szakember beszámolt a soproni Alzheimer Café működéséről is, amelyet havi rendszerességgel, minden hónap harmadik keddjén tartanak meg.

Sipőcz Katalin diplomás ápoló a demens betegek otthoni gondozásáról tartott előadást. A demencia fogalmának, okainak, általános tüneteinek felvázolását követően a soproni szakember részletezte a hozzátartozókra háruló konkrét gondozási-ápolási feladatokat. A demenciában szenvedő családtag gondozása hosszú távú feladat, ugyanis a betegség első tüneteinek észlelésétől a teljes leépülésig akár két évtized is eltelhet, ezért fontos, hogy a családtagok minden tekintetben felkészüljenek erre a komoly feladatra. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolónő beszélt arról, hogyan oldhatjuk hatékonyan a beteg szorongását, hogyan vonjuk be demens szerettünket a mindennapi tevékenységekbe, teljesítményéhez igazítva elvárásainkat. Mivel az ingerszegény környezet tovább ronthatja a beteg állapotát, biztosítsunk számára hasznos elfoglaltságokat, programokat! Kerüljük az ellentmondást és javítgatást, a kényszerítő eszközök alkalmazását, a kommunikáció megszakítását — tanácsolta a szakember. Ne feledkezzünk meg magunkról sem — hangsúlyozta Sipőcz Katalin —, hiszen egy Alzheimer-kórban szenvedő családtag éveken át tartó gondozása felőrölheti a családtagok egészségét.

Dr. Amberger Erzsébet nyugalmazott tiszti főorvos az időskori gyaloglás jótékony hatásáról beszélt. Bemutatta továbbá a Gyalogló Idősklubot, amelynek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az évek során országos hálózattá növekedett.

Az előadásokat követően a Soproni Nyugdíjas Klub nyolc tagja a zene gyógyító erejét illusztrálta színes műsorával. A közismert „Szeressük egymást, gyerekek!” című dalt a közönség együtt énekelte a vendégekkel.

Ezután a résztvevők kérdéseket tehettek fel a soproni szakembereknek. Nagyon sok érdekes kérdés hangzott el, például bizonyos élelmiszereknek és vitaminoknak a betegség késleltetésében betöltött szerepére vonatkozóan. Volt, aki azt szerette volna megtudni, miért van az, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek némelyike jobban ragaszkodik olyan családtaghoz, aki alig látogatja, mint a gondozójához. Megkérdezték azt is, mit tegyünk akkor, ha az Alzheimer tüneteit mutató szerettünk nem hajlandó orvoshoz menni, vagy visszautasítja a gyógyszeres kezelést. Volt, akit az érdekelt, létezik-e olyan analíziscsomag, amely segít önmagunkat diagnosztizálni, ha már középkorúan (azaz túl korán) felfedezni véljük magunkon az Alzheimer-kór tüneteit. A soproni vendégelőadók minden kérdést sorra megválaszoltak.

Az esemény közös imával zárult az Alzheimer-kórban szenvedőkért és az őket gondozó családtagokért.

A Szatmárnémetiben megszervezett első Alzheimer Café igazolta, hogy nagy szükség van egy olyan közegre, amely lehetőséget biztosít az alzheimereseknek, családtagjaiknak és gondozóiknak arra, hogy megosszák tapasztalataikat, szakember jelenlétében mondják ki és beszéljék meg gondjaikat, kétségeiket, érezzék, hogy nincsenek egyedül. A következő Alzheimer Café megszervezéséhez a Caritas munkatársai szívesen fogadják az érdeklődők témajavaslatait a 0261–710464-es telefonszámon hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, illetve a caritas@caritas-sm.ro e-mail-címen.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...