Türelmesebben közlekedjünk – és mindig legyen nálunk víz!
Utoljára módositva: 2017-06-23 21:00:42

A hőség és tűző napsütés megviseli szervezetünket, sokkal türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek és agresszívebbek vagyunk a közlekedésben — és sokkal gyorsabban kiszáradunk.

A berobbant kánikula — fokozott légköri instabilitással, felhőszakadásokkal, szinte trópusokat idéző páratartalommal fűszerezve — alaposan próbára teszi a közlekedőket. Függetlenül attól, hogy gyalog, két vagy négy keréken járják a város utcáit, aszalódnak a jelzőlámpák előtti sorokban, a nagy meleg két legnegatívabb hatása (tompulnak a reflexek és megnő a reakcióidő) mindenkit érint. Ilyenkor sokkal stresszesebbek és türelmetlenebbek vagyunk, amit az is fokoz, hogy a közlekedés többi résztvevője is gyakrabban hibázik, emelve a hőség miatt amúgy is ingadozó vérnyomásunkat — ehhez még sok esetben hozzájárul a meleggel járó alvászavar miatti fáradtság, tompultság és a teljesítőképesség csökkenése is. Saját és mások biztonsága érdekében tartsuk szem előtt: nyáron a közlekedés, a vezetés is más.

Köztudott, hogy a hőségben való mindenfajta közlekedés és autóvezetés stresszt okoz, a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség fokozódik — emiatt szinte mindenki agresszívebb —, csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő s ezzel együtt a balesetek száma is. A meleg (27 fok körüli) és kánikulai napokon megfigyelhető, ahogy egész egyszerűen többször elbambulnak a gyalogosok és a sofőrök: az ember izzad, a saját verítéke folyik a szemébe, amitől néha alig lát, minden baja van, próbálja magát valahogyan legyezni/hűteni, és nem veszi észre, hogy valahonnan hirtelen előkerül egy jármű vagy biciklis, gyalogos, netán gördeszkás — és elég, ha csak fél másodperccel lassul a sofőrök reakcióideje, mert például a 60-nal haladó autó fél másodperc alatt majdnem tíz métert meg tud tenni —, és az nagyon komoly balesetekhez vezethet. Elcsépelt, de nagyon fontos tanács: mindig legyen nálunk víz, amivel pótolni tudjuk az izzadás során elvesztett folyadékmennyiséget, hiszen a folyadékhiány miatt a látás is homályosabbá válhat, a fejfájásról már nem is szólva — és ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, ugyanis ez a szervezet hiányjelzésének egyik utolsó fokozata; mikor szomjúságot érzünk akkorra szervezetünk már nagyon sok folyadékot veszített.
Azáltal, hogy az autót is felkészítjük a melegre, a mi közérzetünk is jobb lesz — szakértők szerint ugyanis egy túlmelegedett autó vezetésével hasonló kockázatot vállalunk, mint ha ittasan ülnénk a volán mögé, ezért szenteljünk kiemelt figyelmet a városi közlekedésben is az autó szellőztetésére-hűtésére. Persze nem az a megoldás (bár rengetegen ezt alkalmazzák), hogy a kocsiban 18 fokra legyen lehűtve a hőmérséklet, miközben kint 32–33 fok tombol, hiszen az egyáltalán nem egészséges, ráadásul a nagy hőmérséklet-különbség fokozottan veszélyes azok számára, akik gyakran szállnak ki-be az autóba, és így egyfolytában liftezik a szervezetük az extrém forróság és a „jéghideg” között. Az örök szabály szerint 5, legtöbb 10 fokkal szabad csökkenteni a benti hőmérsékletet a kintihez képest — és klíma ide vagy oda, indulás előtt először szellőztessük át az utasteret, és csak utána indítsuk be a járművet, mert a friss levegő is sokat számít (főleg, ha a klímaberendezés már jó ideje nem volt kitisztítva, s telítődött porral, szennyeződésekkel). S ha parkolás közben az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjunk egy kicsit az indulással — nyissunk ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozzon; ha pedig hosszabb időre kell megállnunk a tűző napon, akkor mindenféleképpen tegyünk valamit a szélvédő elé, illetve takarjuk le a kormányt, mert annyira felhevülhet, hogy kezünket is megégetheti. A hosszú útra indulóknál kötelező alapszabály, hogy átlagosan 3 óránként iktassanak be párperces pihenőt, lehetőleg árnyékos helyen — ilyenkor mindenképp szálljanak ki az autóból és szellőztessék is át azt, a motor is tud hűlni, magukat pedig frissítsék fel akár egy nagy pohár vízzel, akár egy csésze meleg teával. Nyaralószezon lévén egyre több család kerekedik fel s indul a vakációzás több száz kilométerre lévő helyszíne felé — gondoskodjanak róla, hogy a hosszú út alatt legyen elfoglaltságuk a gyermekeknek (képeskönyv, játék); egyrészt, hogy számukra is gyorsabban teljen az idő, másrészt, hogy unalmukat ne a vezetésre koncentráló szülő nyaggatásával (stresszelésével) űzzék el.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...