Tűrhetetlen a Batizi úti forgalmi zenebona
Utoljára módositva: 2014-08-11 10:17:18
Batizi úti lakosként írom le véleményemet a napjainkra elviselhetetlen zajjal járó kivezető országút forgalma kapcsán. Tavasztól őszig nem sok nyugalomban, csendben részesülnek azon lakások, házak lakói, akiknek szerencsétlenségükre az útra néznek ablakai. Még hétvégeken sem!! Mérőműszer híján, sajnos nem tudom megállapítani a szinte állandó forgalmi zaj szintjét, de azt megfigyeltem, hogy hétköznap reggel hét órától délután hat óráig folyamatos az oda-vissza száguldó járművek áradata. Szombat-vasárnap valamivel jobb a helyzet, de ez sovány vigasz az itt élők számára.
Tavasztól őszig még a lakásban is speciális füldugóval alszunk és ezt használjuk nappal is, ha nyitva vannak az ablakok. Harminc fok feletti melegben nem lehet délelőtt is délután is zárt ablakok mögött létezni.
A várost elkerülő körgyűrű meséjét már nagyon sokszor hallottuk, ám addig minket kikészít a forgalom pokoli zaja.
Nyugati szomszédunkban megoldották. Bevezették a hétvégi kamionstopot.
Ez is sokat segítene rajtunk, Batizi útiakon, hiszen ha egy-egy ilyen húsztonnás monstrum ráhajt egy-egy megsüllyedt, beszakadt, szétrepedt útszakaszra, akkor szabályos robbanás-szerű zajokra riadunk fel a saját otthonainkban.
Ez az út már régen megérett egy általános felújításra! Mikor lesz hát végre rendbe téve? Meddig kell még a polgároknak tűrniük a sok-sok felelős szakember, hivatalosság hanyagságát, nemtörődömségét? Azt a mesét is hallottuk évtizedeken keresztül, hogy nincs pénz, nincs elég pénz éppen arra, ami fontos lenne a köz javára…
Meddig lesz még szokás, problémamegoldás a toldozgatás-foldozgatás? A megrepedt, megsüllyedt, beszakadt betonlapra, zutty néhány lapát aszfalt és már volt-nincs a gödör, viszont keletkezik néhány centiméteres domborulat, ami természetes módon fokozza a „harci zenét”, amint ráhajt egy sebesen mozgó jármű.
Nem lehetne már végre egy szakmunkát, még ha az „csak” toldás-foldás, normálisan, felelősen elvégezni?
A Batizi út 4x6 méteres betonlapjai technológiai közökkel, azaz egy-két centiméteres hézagokkal lettek leöntve annak idején. Nos, ezek a rések az idők során két-három centiméteresekre „nőttek”, szélesedtek helyenként. Régebben, még a szavatosság idején, ezeket kitöltötték bitumennel, így eltűntek a hézagok. Már hosszú évek óta nem foglalkozik ezzel sem senki, pedig van útkarbantartó cég a megyénkben.
Ezen apró kis „bibi” miatt még pattogósabbá lesz a forgalmi zenebona, hiszen hat méterenként pattan egyet-egyet minden jármű minden kerekén a gumiabroncs!
Ehhez már csak hab a tortán, akarom mondani a Batizi úton, hogy sok járművezető okkal, ok nélkül harsogtatja járművének spéci dudáját, akár azért is, hogy „hé, halljátok, milyen szépen szóló dudám van?”
Megoldások? Lehetőségek ezen áldatlan állapotok csillapítására? Nekem nem csak panasz-szavam, de lehetséges megoldásokra is van ötletem. Íme:
1) Szombat-vasárnaponként rendeljen el Coica polgármester úr kamionstopot a város területén.
Ha ez felsőbb szerv hatásköre, járjon el ez ügyben!
2) a Batizi út általános rehabilitációja — az nem fogadható el, hogy most éppen miért nincs erre pénz! Legyen hozzá pénz is és legfőképpen politikai akarat!
3) Vezessék be városunkban is a dudálási tilalmat, mint például Kolozsvárott!
Mikor lesz már emberszámba véve a polgár ebben a városban? Kiért, kikért van minden?
Csodálkoznak a politikus urak, hogy az emberek nem mennek el, s egyre inkább nem mennek el szavazni? Miért csodálkoznak? Az évtizedek óta tartó puszta ígérgetésekkel tele van minden pince, padlás, de még a lépcsőház is! Mikor lesz már végre tett is a mézes-mázosan elgurgulázott ígéretekből? Mikor, mikor tartják be, amit ígértek? Ha megteszik, csak önökre szavaz mindig az Isten-adta nép! Nem értik még mindig, hogy elege van az embereknek a hazudozásból? Élni, emberhez méltóan élni, ennyit szeretnének…
Ha minden ember csak a maga munkáját végezné el becsülettel, egy sokkal jobb, élhetőbb világot, környezetet hagyhatnánk gyermekeinkre, unokáinkra… De így?! Isten irgalmazzon nekünk, önző, magunknak való, elidegenedő embereknek…
Babos Attila

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...