Turisztikai nagyhatalom lett Balotafalu
Utoljára módositva: 2019-05-27 22:48:15

 

Igencsak magas részvételt jegyzett a falu, ám nem ez volt az egyetlen település, ahol a pótlistára feliratkozottak száma elérte a választásra jogosultak felét, Ráksán „segítettek” a voksolónak, Avasfelsőfaluban pedig megdőlt a „polgármester pártja vezet” elv.

Szatmár megyében vasárnap kora reggeltől 314 514 szavazati joggal rendelkező, azaz 18. életévét betöltött állampolgárt vártak az urnák elé a Központi Választási Iroda adatai alapján — ám hogy közülük a valóságban hányan is élik itthon mindennapjaikat, azt csak a Fennvaló tudja, hiszen ma már nem csak az avasi falvakra jellemzők a lakatlan utcák, üres házsorok; minden településről nagyon sokan élnek, dolgoznak külföldön. Viszont adatbázisilag Szatmár megyében vannak, ha fizikailag nem is — részben ennek az egyébként az egész országra jellemző pontatlanságnak „köszönhető”, hogy vasárnap Szatmárt szinte folyamatosan a sereghajtók között említették, miközben igazán nagy volt a részvétel, és igencsak nagy a zömében magyarlakta településeken: Pusztadarócon például 51,27%, Atyában 64,85%, Krasznamihályfalván 44,84%, Avasújvárosban 55%, Szatmárhegyen 52%.

Az is igaz viszont, hogy a részvételi arány sokkal „látványosabb” a kicsi, 100–150 lakosú települések esetében, hiszen ha már negyvenen-ötvenen voksolnak, az sok százalékot jelent — viszont a megyében van egy település, ahol kiugróan magas, 186,66% volt a részvételi arány. Balotafaluban 60 lakos szerepelt a választási listán, közülük 32-en voksoltak, a nap folyamán viszont 80 személy jelentkezett pótlistára és szavazott. Még ennél is többen, 98-an iratkoztak pótlistára Barlafaluban, ahol az állandó listán szereplők közül alig 251-en szavaztak, de Remetemezőn (77), Kakszentmártonban (58), Szamosborválaszúton (53) és Csonkáson (51) is jelentősen sokan kerültek pótlistára, miközben a választási listán feltüntetetteknek átlagosan a fele voksolt. A megye területén összesen 1223 esetben igényeltek mobil urnát, a vidéki települések közül a legtöbben Szatmárhegyen (30), Hadadnádasdon (28) és Ráksán (43) — nem mellesleg itt történt a mindeddig egyetlen, hivatalosan is választási csalásnak minősített incidens is. A voksolni akaró fiatalembernek a táblagépkezelő feltette a kötelező kérdést: az EP-választáson és a referendumon is akar-e szavazni, ám egy, a szavazóházban lévő férfi válaszolt helyette, elutasítva a referendumos lapokat, sőt, be is kísérte a fiatalembert a szavazófülkébe, hogy megmutassa, hová üsse a pecsétet — mindezt a szavazóház elnökének, biztosainak, illetve a helyszíni riportot készítő tévések szeme/kamerája láttára. Utóbbiak hozták nyilvánosságra a felvételt, amelynek nyomán a rendőrség hivatalból eljárást indított, ugyanis sem a szavazóház elnöke, sem a biztosok nem találtak semmi kivetnivalót a dologban.

 

A városok „színmegoszlása”

 

Akárcsak megyeszerte, Szatmárnémetiben is az RMDSZ-re voksoltak a legtöbben: a párhuzamos számlálás eredményei értelmében az urnazárásig leadott 100 747 szavazatból 13 793-at a tulipánra ütöttek; jelentős különbséggel, a másik helyen az USR-PLUS választási koalíció végzett (9461 voks), rögtön mögötte következik a PNL (9230 szavazat), majd többezres lemaradással a PSD (5402 szavazat), a Pro Románia (3206 voks), valamint az ALDE (1600 szavazat).

Sárközújlakon is az RMDSZ „vitte a prímet”, a 2250 érvényes szavazatból 1254-et az érdekvédelmi szövetség kapott, a PNL-re 426-an, a PSD-re 245-en, az USR-PLUS-ra kerek százan, az ALDE-ra 62-en, míg a Pro Románia pártra 61-en voksoltak. A liberálisok vezette Erdődön a 2022 érvényes szavazatból — mondhatni természetesen — a PNL kapta a legtöbb bizalmat (857 voks), az RMDSZ-re 380-an szavaztak, a PSD-re 254-en, s alig kevesebben az USR-PLUS koalícióra (227), míg a Pro Romániára 83-an és az ALDE-ra 42-en.

Az „amilyen ‘színű’ a polgármester, az a párt kapja a legtöbb szavazatot” elmélet Avasfelsőfaluban dőlt meg, ott ugyanis a 4316 érvényes szavazatból 1615 voksot a PNL zsebelt be, míg a PSD lecsúszott a második helyre, csak 1277-en szavaztak rá. Az USR-PLUS koalíció 611 voksot, a Pro Románia 216, az RMDSZ 103, míg az ALDE 88 szavazatot kapott.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...