Turulszobrot avatnak Józsefházán
Utoljára módositva: 2019-03-20 14:08:49

Néhány hónappal a Szent István-szobor avatása után turulmadárszobrot avatnak Józsefházán. A józsefházi magyarok bíznak abban, hogy a településen mindig lesznek, akik az emlékhelyek köré tömörülnek.

A Józsefházán élő magyarok — mint nagyon sok település magyarsága — körében is apadás észlelhető. A településről sokan költöztek városra, az utóbbi évtizedekben pedig a jobb élet reményében nagyon sokan a világ közeli és távoli részeire települtek ki. Vannak viszont olyanok, akik szülőföldjükön kívánnak maradni, mert hiszik, hogy az otthon olyan dolgokkal ajándékozza meg őket, amiket nem kapnak meg sehol a nagyvilágban. Ez az a hely, ahol nem tartják őket idegennek, bevándorlónak, ahol becsületes munkával meg lehet élni.

Józsefháza római katolikus közössége az elmúlt évben Szent István-szobrot avatott, ami a római katolikus templom homlokzatáról figyelmeztet állam- és egyházalapító királyunk tiszteletére. A református közösség március 31-én, a református templom kertjében avatja fel a turulmadarat ábrázoló szobrot, ami arra fog majd figyelmeztetni, hogy több mint ezeréves múltunk alatt mindig sikerült megtartani magyarságunkat és hitünket, mindig sikerült belakni azt a földet, amit honfoglaló őseinktől kaptunk örökségül.

Józsefházán az 1940-es években volt már turulmadárszobor, ami egy talapzaton állt. A kőtalapzaton el volt helyezve Magyarország címere és a Mindent a hazáért felirat. A józsefházi magyarok sohasem tudtak belenyugodni abba, hogy a román hatalom eltávolította az emlékművet, mindig terveik között szerepelt annak újraállítása, és most jött el az idő, hogy az egyházközség néhány helyi vállalkozó támogatásával, ha nem is a régi emlékműhöz hasonlót, de a mai viszonyoknak megfelelő emlékművet avasson fel.

A már felavatott Szent István-szobrot és a felavatás előtt álló turulmadárszobrot Révész Csaba szobrászművész, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum tanára készítette, az öntési és a turulmadár talapzatának munkálatait Kovács Albert lázári kőfaragó végezte. A vasárnap 12 órától kezdődő avatási ünnepségre minden érdeklődőt várnak a szervezők, hogy ezáltal is bizonyítsák a magyarság összetartó erejét.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...