Tűzifa télire, az erdészettől
Utoljára módositva: 2014-11-08 13:19:08

Főleg a vidéken fával fűtők körében népszerű első kézből, közvetlenül az erdészettől vásárolni a téli tűzifát. Magánszemélyek húszezer köbméter erdei fával néznek a tél elébe.

 

A településéhez legközelebb eső erdészeti hivatalhoz vagy erdészhez fordulva lehet szert tenni a legolcsóbbnak számító tűzifára ma Szatmár megyében. A fa köbméteréért 100 lejt kell fizetni az erdészeteknek. Cosmin Oşan, a megyei erdészeti igazgatóság szóvivője elmondta, az erdészetektől vásárolt vágott fa iránti kereslet idén sem csökkent, magánszemélyeknek több mint húszezer, cégeknek pedig több mint harminckétezer köbméternyi fát adtak el. Az erre az évre előirányzott mennyiség még nem merült ki, tudtuk meg tegnap a szatmárnémeti székházban, még mintegy tizenötezer köbméternyi az ilyen célú értékesítés céljából kivágott vagy kivágásra kijelölt famennyiség. Bükköt, gyertyánt, tölgyet és nyírfát tartalmaz az erdészet „ajánlata”, a megye területén élő fafajtákból fűtheti lakását az, aki az erdészettől vásárol tűzifát. Tasnád környékén nyírből, Krasznabéltek környékén gyertyánból, Sárközújlak környékén tölgyből van több. Oşan külön kiemelte, hogy az erdészeti törvénynek megfelelően a kivágott mennyiséget csemeték kiültetésével folyamatosan pótolják, ha nem is a vágás helyén, de arra alkalmas területen és lehetőleg ugyanolyan fafajtával.

 

Nem nyomkövetik

 

Három köbméter fáig nem kell a faanyag-szállításra vonatkozó új, helymeghatározó rendszeren alapuló előírást betartani, fűzte hozzá Oşan, nem csak azért, mert kisebb mennyiségről és magánszemélyekről van szó, hanem mert nem várható el, hogy magáncélra fát szállítóknak a rendszer használására alkalmas mobilkészülékük legyen. Viszont ha cég vásárolja és szállítja a fát, akármilyen kicsi mennyiségről legyen szó, a szállítmányt kötelező módon regisztrálni kell a mobiltelefonos adathálózatot is használó hely- és útvonalmeghatározási rendszerben.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...