Tűzifa télire, az erdészettől
Utoljára módositva: 2014-11-08 13:19:08

Főleg a vidéken fával fűtők körében népszerű első kézből, közvetlenül az erdészettől vásárolni a téli tűzifát. Magánszemélyek húszezer köbméter erdei fával néznek a tél elébe.

 

A településéhez legközelebb eső erdészeti hivatalhoz vagy erdészhez fordulva lehet szert tenni a legolcsóbbnak számító tűzifára ma Szatmár megyében. A fa köbméteréért 100 lejt kell fizetni az erdészeteknek. Cosmin Oşan, a megyei erdészeti igazgatóság szóvivője elmondta, az erdészetektől vásárolt vágott fa iránti kereslet idén sem csökkent, magánszemélyeknek több mint húszezer, cégeknek pedig több mint harminckétezer köbméternyi fát adtak el. Az erre az évre előirányzott mennyiség még nem merült ki, tudtuk meg tegnap a szatmárnémeti székházban, még mintegy tizenötezer köbméternyi az ilyen célú értékesítés céljából kivágott vagy kivágásra kijelölt famennyiség. Bükköt, gyertyánt, tölgyet és nyírfát tartalmaz az erdészet „ajánlata”, a megye területén élő fafajtákból fűtheti lakását az, aki az erdészettől vásárol tűzifát. Tasnád környékén nyírből, Krasznabéltek környékén gyertyánból, Sárközújlak környékén tölgyből van több. Oşan külön kiemelte, hogy az erdészeti törvénynek megfelelően a kivágott mennyiséget csemeték kiültetésével folyamatosan pótolják, ha nem is a vágás helyén, de arra alkalmas területen és lehetőleg ugyanolyan fafajtával.

 

Nem nyomkövetik

 

Három köbméter fáig nem kell a faanyag-szállításra vonatkozó új, helymeghatározó rendszeren alapuló előírást betartani, fűzte hozzá Oşan, nem csak azért, mert kisebb mennyiségről és magánszemélyekről van szó, hanem mert nem várható el, hogy magáncélra fát szállítóknak a rendszer használására alkalmas mobilkészülékük legyen. Viszont ha cég vásárolja és szállítja a fát, akármilyen kicsi mennyiségről legyen szó, a szállítmányt kötelező módon regisztrálni kell a mobiltelefonos adathálózatot is használó hely- és útvonalmeghatározási rendszerben.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...