Tűzifa télire, az erdészettől
Utoljára módositva: 2014-11-08 13:19:08

Főleg a vidéken fával fűtők körében népszerű első kézből, közvetlenül az erdészettől vásárolni a téli tűzifát. Magánszemélyek húszezer köbméter erdei fával néznek a tél elébe.

 

A településéhez legközelebb eső erdészeti hivatalhoz vagy erdészhez fordulva lehet szert tenni a legolcsóbbnak számító tűzifára ma Szatmár megyében. A fa köbméteréért 100 lejt kell fizetni az erdészeteknek. Cosmin Oşan, a megyei erdészeti igazgatóság szóvivője elmondta, az erdészetektől vásárolt vágott fa iránti kereslet idén sem csökkent, magánszemélyeknek több mint húszezer, cégeknek pedig több mint harminckétezer köbméternyi fát adtak el. Az erre az évre előirányzott mennyiség még nem merült ki, tudtuk meg tegnap a szatmárnémeti székházban, még mintegy tizenötezer köbméternyi az ilyen célú értékesítés céljából kivágott vagy kivágásra kijelölt famennyiség. Bükköt, gyertyánt, tölgyet és nyírfát tartalmaz az erdészet „ajánlata”, a megye területén élő fafajtákból fűtheti lakását az, aki az erdészettől vásárol tűzifát. Tasnád környékén nyírből, Krasznabéltek környékén gyertyánból, Sárközújlak környékén tölgyből van több. Oşan külön kiemelte, hogy az erdészeti törvénynek megfelelően a kivágott mennyiséget csemeték kiültetésével folyamatosan pótolják, ha nem is a vágás helyén, de arra alkalmas területen és lehetőleg ugyanolyan fafajtával.

 

Nem nyomkövetik

 

Három köbméter fáig nem kell a faanyag-szállításra vonatkozó új, helymeghatározó rendszeren alapuló előírást betartani, fűzte hozzá Oşan, nem csak azért, mert kisebb mennyiségről és magánszemélyekről van szó, hanem mert nem várható el, hogy magáncélra fát szállítóknak a rendszer használására alkalmas mobilkészülékük legyen. Viszont ha cég vásárolja és szállítja a fát, akármilyen kicsi mennyiségről legyen szó, a szállítmányt kötelező módon regisztrálni kell a mobiltelefonos adathálózatot is használó hely- és útvonalmeghatározási rendszerben.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...