Ügyfélpanasz agyagtáblára írva
Utoljára módositva: 2019-02-11 14:21:28

Sokat lehetne beszélni arról, milyen változásokon ment át az emberi faj több ezer év alatt, de van egy dolog, ami nem változott a történelem során: mindig szerettünk reklamálni. A történelem legrégebbi ismert, írásbeli reklamációja az ókori Mezopotámiából származik és egy ékírásos agyagtáblán található.

Sokat lehetne beszélni arról, milyen változásokon ment át az emberi faj több ezer év alatt, de van egy dolog, ami nem változott a történelem során: mindig szerettünk reklamálni. A történelem legrégebbi ismert, írásbeli reklamációja az ókori Mezopotámiából származik és egy ékírásos agyagtáblán található.

A régészeti tárgy, amely az időszámításunk előtti 1750-re nyúlik vissza, és az ókori Ur városából származik, amely a zigguratjáról (lépcsős templom) híres, a mai Irakban található. A tábla szövege tulajdonképpen egy reklamáció, amelyet egy Nanni nevű férfi írt egy Ea-nasir néven ismert szállítónak.

Valójában több panasz is van a levélben. Ea-nasir a Perzsa-öbölben tett útja során valószínűleg rossz minőségű rezet szállított. Sőt, felelős félrevezetés és egy további szállítmány késedelméért is. És mindennek a tetejében még durva is volt a szolgákkal, akiket Nanni küldött az áru elszállítására. Ugye ismerős?

„Minek nézel engem, hogy ilyen megalázóan bánsz velem? – kérdezi Nanni a Mezopotámiai levelekben, melyek fordítását Leo Oppenheim kiváló asszirológusnak köszönhetjük. „Hozzánk hasonló, úriember küldöncöket menesztettem hozzád, hogy elhozzák a nálad letétbe helyezett pénzeszsákomat, de te megvetéssel kezeltél, többször üres kézzel visszaküldve őket, ráadásul ellenséges területen keresztül.”

De még nincs vége. 

„Van-e a Telmunnal (település) üzletelő kereskedők között, valaki, aki így bánt volna velem? Egyedül te bánsz a küldöncömmel ilyen megalázóan.”

A tábla a British Museum állandó gyűjteményének része, de nincs kiállítva. A tábla nyelve akkád, a legkorábbi ismert szemita nyelv (a Közel-Keletről származó nyelvek gyűjtőneve, beleértve a hébert, az arabot és az arámi nyelvet). Ékírással íródott, ahogy sumér nyelven szokás volt. Az agyagtábla nem túl nagy, 11,6 x 5 centiméter (4,6 és 2 hüvelyk). De ami hiányozhatott méretben, az megvolt indulatban, amivel Nanni nem volt híján.

„Hogy bántál velem? Visszatartottad a pénzeszsákomat ellenséges területen; most rajtad a sor, hogy teljes egészében visszaadd a pénzemet” – követeli.

Mindennek dacára azonban azt gyanítjuk, hogy Nanninek nem volt más lehetősége, mint hogy Ea-nasirtól vásároljon, miután ezzel zárta a levelét: „Vedd tudomásul, hogy mostantól nem fogok tőled semmiféle rezet elfogadni, ami nem kiváló minőségű. Mostantól egyenként választom ki és viszem a saját udvaromba az öntvényeket, és fenntartom az elutasítás jogát, mert megalázóan bántál velem.”

Forrás: https://www.filter.hu/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 21:10
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...