Új adó-informatika
Utoljára módositva: 2014-07-10 10:49:34

Egyszerűsödik az ügymenet, de az adóhivatal számára „átláthatóbbá” is válnak az adófizetők.

 

Amint azt már jeleztük, ma egész nap zárva lesz a szatmárnémeti, Romana téri városi adóhivatal, ugyanis elkezdődik az a folyamat, amelynek keretében hatékonyabb informatikai rendszert építenek ki, az adóhivatal és egyéb illetékes polgármesteri ügyosztályok között összevont adatbázist létesítenek. A rendszer-építésen csütörtökön is dolgozni fognak, ami miatt az ügyfélfogadás nyolctól egyig fog csak tartani. A másfél napnyi programozási és szerverépítési munka nem jelenti azt, hogy hétfőtől mintegy varázsütésre már teljes egészében működni fog a rendszer, figyelmeztetett Dan Mirel adóhivatali (DITL) osztályvezető, első körben csak a polgármesteri hivatalhoz tartozó fontosabb részlegek lesznek erre rácsatlakozva.

 

Lépésről lépésre

 

„2006 óta foglalkozunk az új, integrált informatikai rendszer beszerzésének gondolatával — mondta el Mirel —, de eddig nem volt meg rá az anyagi kerete a polgármesteri hivatalnak, hiszen egy ilyen összetett hálózat kiépítése, amelyiknek nem csak pontosan és megszakítás nélkül kell üzemelnie, de fokozott biztonsági elvárásoknak is meg kell felelnie, nem kevés pénzbe kerül. A lépést mindenképpen meg kellett tenni a korszerű informatikai rendszerekhez való felzárkózás érdekében, hiszen ez is városi infrastrukturális fejlesztést jelent, nem csak az utak és közüzemi hálózatok jelentik egy jól működő város alapjait.

 

Lassan minden közszolgálat bekerül

 

A rendszerépítés elkészülte után az új informatikai rendszer hozadéka az lesz, magyarázta az osztályvezető, hogy a lakosoknak kevesebb papírral kell majd a városi hivatalos ügyeiket rendezniük, az adóhivatal pedig — el kell ismerni — jobban rajta tarthatja figyelő szemeit az adófizetőkön. A rendszer középpontja a személyi szám lesz, ez alapján fogja tudni az építkezési engedélyt kiadó urbanisztikai osztály azonosítani például, hogy a kérvényező kifizette-e már az ezért járó illetéket, anélkül hogy nyugtával vagy fénymásolatokkal kellene bajlódnia az illető személynek. A polgármesteri hivatal minden irodája és ügyosztálya lépésről lépésre be lesz vonva a rendszerbe, de a távolabbi jövőben kiterjesztenék ezt az anyakönyvi hivatalra, a személyi igazolvány-osztályra, sőt a városi közigazgatástól már kissé távolabb álló kataszteri hivatalra, országos pénzügyi igazgatóságra, útlevélosztályra, gépjármű-nyilvántartóra is.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...