Új adó-informatika
Utoljára módositva: 2014-07-10 10:49:34

Egyszerűsödik az ügymenet, de az adóhivatal számára „átláthatóbbá” is válnak az adófizetők.

 

Amint azt már jeleztük, ma egész nap zárva lesz a szatmárnémeti, Romana téri városi adóhivatal, ugyanis elkezdődik az a folyamat, amelynek keretében hatékonyabb informatikai rendszert építenek ki, az adóhivatal és egyéb illetékes polgármesteri ügyosztályok között összevont adatbázist létesítenek. A rendszer-építésen csütörtökön is dolgozni fognak, ami miatt az ügyfélfogadás nyolctól egyig fog csak tartani. A másfél napnyi programozási és szerverépítési munka nem jelenti azt, hogy hétfőtől mintegy varázsütésre már teljes egészében működni fog a rendszer, figyelmeztetett Dan Mirel adóhivatali (DITL) osztályvezető, első körben csak a polgármesteri hivatalhoz tartozó fontosabb részlegek lesznek erre rácsatlakozva.

 

Lépésről lépésre

 

„2006 óta foglalkozunk az új, integrált informatikai rendszer beszerzésének gondolatával — mondta el Mirel —, de eddig nem volt meg rá az anyagi kerete a polgármesteri hivatalnak, hiszen egy ilyen összetett hálózat kiépítése, amelyiknek nem csak pontosan és megszakítás nélkül kell üzemelnie, de fokozott biztonsági elvárásoknak is meg kell felelnie, nem kevés pénzbe kerül. A lépést mindenképpen meg kellett tenni a korszerű informatikai rendszerekhez való felzárkózás érdekében, hiszen ez is városi infrastrukturális fejlesztést jelent, nem csak az utak és közüzemi hálózatok jelentik egy jól működő város alapjait.

 

Lassan minden közszolgálat bekerül

 

A rendszerépítés elkészülte után az új informatikai rendszer hozadéka az lesz, magyarázta az osztályvezető, hogy a lakosoknak kevesebb papírral kell majd a városi hivatalos ügyeiket rendezniük, az adóhivatal pedig — el kell ismerni — jobban rajta tarthatja figyelő szemeit az adófizetőkön. A rendszer középpontja a személyi szám lesz, ez alapján fogja tudni az építkezési engedélyt kiadó urbanisztikai osztály azonosítani például, hogy a kérvényező kifizette-e már az ezért járó illetéket, anélkül hogy nyugtával vagy fénymásolatokkal kellene bajlódnia az illető személynek. A polgármesteri hivatal minden irodája és ügyosztálya lépésről lépésre be lesz vonva a rendszerbe, de a távolabbi jövőben kiterjesztenék ezt az anyakönyvi hivatalra, a személyi igazolvány-osztályra, sőt a városi közigazgatástól már kissé távolabb álló kataszteri hivatalra, országos pénzügyi igazgatóságra, útlevélosztályra, gépjármű-nyilvántartóra is.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...