Új adó-informatika
Utoljára módositva: 2014-07-10 10:49:34

Egyszerűsödik az ügymenet, de az adóhivatal számára „átláthatóbbá” is válnak az adófizetők.

 

Amint azt már jeleztük, ma egész nap zárva lesz a szatmárnémeti, Romana téri városi adóhivatal, ugyanis elkezdődik az a folyamat, amelynek keretében hatékonyabb informatikai rendszert építenek ki, az adóhivatal és egyéb illetékes polgármesteri ügyosztályok között összevont adatbázist létesítenek. A rendszer-építésen csütörtökön is dolgozni fognak, ami miatt az ügyfélfogadás nyolctól egyig fog csak tartani. A másfél napnyi programozási és szerverépítési munka nem jelenti azt, hogy hétfőtől mintegy varázsütésre már teljes egészében működni fog a rendszer, figyelmeztetett Dan Mirel adóhivatali (DITL) osztályvezető, első körben csak a polgármesteri hivatalhoz tartozó fontosabb részlegek lesznek erre rácsatlakozva.

 

Lépésről lépésre

 

„2006 óta foglalkozunk az új, integrált informatikai rendszer beszerzésének gondolatával — mondta el Mirel —, de eddig nem volt meg rá az anyagi kerete a polgármesteri hivatalnak, hiszen egy ilyen összetett hálózat kiépítése, amelyiknek nem csak pontosan és megszakítás nélkül kell üzemelnie, de fokozott biztonsági elvárásoknak is meg kell felelnie, nem kevés pénzbe kerül. A lépést mindenképpen meg kellett tenni a korszerű informatikai rendszerekhez való felzárkózás érdekében, hiszen ez is városi infrastrukturális fejlesztést jelent, nem csak az utak és közüzemi hálózatok jelentik egy jól működő város alapjait.

 

Lassan minden közszolgálat bekerül

 

A rendszerépítés elkészülte után az új informatikai rendszer hozadéka az lesz, magyarázta az osztályvezető, hogy a lakosoknak kevesebb papírral kell majd a városi hivatalos ügyeiket rendezniük, az adóhivatal pedig — el kell ismerni — jobban rajta tarthatja figyelő szemeit az adófizetőkön. A rendszer középpontja a személyi szám lesz, ez alapján fogja tudni az építkezési engedélyt kiadó urbanisztikai osztály azonosítani például, hogy a kérvényező kifizette-e már az ezért járó illetéket, anélkül hogy nyugtával vagy fénymásolatokkal kellene bajlódnia az illető személynek. A polgármesteri hivatal minden irodája és ügyosztálya lépésről lépésre be lesz vonva a rendszerbe, de a távolabbi jövőben kiterjesztenék ezt az anyakönyvi hivatalra, a személyi igazolvány-osztályra, sőt a városi közigazgatástól már kissé távolabb álló kataszteri hivatalra, országos pénzügyi igazgatóságra, útlevélosztályra, gépjármű-nyilvántartóra is.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...