Új alapokon a zöldségtermesztés
Utoljára módositva: 2014-03-20 09:53:47

A gazdálkodók számára szeretne segítséget nyújtani a nagykárolyi önkormányzat. Kovács Jenő polgármester arról nyilatkozott, hogy szeretnék beindítani a kertészkedést és a feldolgozást is.

 

Leginkább a szervezetbe tömörülő termelők számára szeretne lehetőséget biztosítani a nagykárolyi önkormányzat, a fő cél a kertészkedés ösztönzése és a nagyobb piacok felé való nyitás. Kovács Jenő polgármester arról beszélt, hogy távlati tervei között szerepel az egykori termelői-gazdálkodási központ visszaállítása.

„Három pilléren nyugszik a zöldség- és gyümölcstermelés: a kertészkedés, a megtermelt áru számára létrehozott lerakat és egy konzervgyár, ami feldolgozza a nyersanyagot. Két lehetőség van ennek az elképzelésnek a megvalósítására: az egyik szerint cégek társulnának azzal a céllal, hogy létrehozzák a kertészetet, lerakatot és konzervgyárat. 5–6 cég fúziójára lenne szükség, mert a beruházás legalább 1 millió eurós hozzájárulást igényelne minden egyes cég részéről. Egy másik mód az uniós pénzek lehívása lenne, azonban ebben az esetben is a gazdákat kell meggyőznünk, mivel az önkormányzat nem pályázhat ilyen célra. A helyi gazdák is behozhatnák az általuk megtermelt gyümölcsöt és zöldséget, de ez esetben csak olyan kistermelők jöhetnek számításba, akik legalább fél hektáros területen termelnek. Régen fontos központ volt Nagykároly. Az egykori CLF által begyűjtött hagymát még Oroszországba is innen szállították. Ha sikerül ezt a tervet megvalósítanunk, azzal munkahelyet teremtünk, valamint hosszú távon a kistermelők is nyertesei lehetnek az ügynek. Egységesen, nagy tételben, minőségi termékekkel kell nyitnunk a nagyobb, remélhetőleg nemzetközi piacok irányába” — fejtette ki elképzeléseit a polgármester.

Kovács arról is beszélt, hogy egyeztetett a Caritas szervezet képviselőivel, és úgy döntöttek, az egyik helyi mezőgazdasági társulástól földterületet bérelnek a rászorulók számára. „Öt ár területet kapna egy-egy család, melyen megtermelhetné a szükséges zöldséget. A földterületet felszántatná egyben az önkormányzat, majd ezután kerülne kimérésre az érdekeltek számára. Még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy vetőmagot is vásárolunk a társulástól” — magyarázta.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...