Új beruházások Érkáváson
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:17:42

Összesen tizenöt új befektető nyit valamilyen vállalkozást Érkáváson, aminek következtében a község költségvetése látványosan növekedni fog. Ez lehetőséget ad majd fejlesztésekre a községben.

Érkávás Község Polgármesteri Hivatala többé-kevésbé azzal töltötte a 2017-es évet, hogy kiszolgálja azokat a közelről és távolról érkező beruházókat, akik a községben szeretnének vállalkozást beindítani. Ez elsősorban tárgyalásokból és engedélyeztetésekből állt, szám szerint 15 beruházó irányába.

Mivel a község hiányos infrastruktúráját tekintve az elmaradott övezetek közé sorolandó, és az európai uniós pályázatok 90%-nál magasabb támogatottságot biztosítanak azoknak a beruházásoknak, amelyeket ilyen területen hoznak létre, a község hirtelen igen keresetté vált felvásárolható és felhasználható területei bősége miatt.

Az idei pályázati kiírások során 15 vállalkozó nyert átlagosan másfél-két millió eurót az itt létrehozandó beruházására, így a vállalkozók természetesen meg is kezdték a területek felvásárlását a község peremén és a beruházásokhoz szükséges engedélyek beszerzését.

Roka Marius polgármester elmondta, hogy a helyi tanács örömmel fogadta a vállalkozók ajánlatait, hiszen minél több cég működik a községben, annál tetemesebb a település bevétele, ami fejlődést és életszínvonal-növekedést von maga után.

A vállalkozók között néhány helyi, de több más megyéből, sőt, külföldről érkező, tapasztalt befektető is van, akik zömében állattenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

A polgármester szerint egy szarvasmarha-, 6 csirke- és 7 sertésfarm fog épülni a felvásárolt területeken, illetve egy termálvíznyerő telep, aminek az építése nagyjából egy hónapja elkezdődött.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a községben értékesített földterületek ára a korábbi hektáronkénti 3000 euróról 15 000 euróra emelkedett, így a lakosok közül is sokan hasznot húzhattak a vállalkozókedvű beruházók megjelenéséből.

A farmok átlagosan egy-másfél hektáros területeken fognak felépülni, de voltak olyan cégek is, amelyek azonnal öt hektárt vásároltak a hosszabb távra tervezett bővítés érdekében.

A polgármester elmondta, hogy a farmok szinte mindegyike exportra fog termelni, ugyanis a helyi piac elég telített, és természetesen ilyen sok farmnak nem lenne idehaza kielégítő piaca, viszont exportra dolgozva nagy haszonra számítanak a beruházók. Roka meglátása szerint egyedül a munkaerő jelenthet gondot a beruházások működtetésében, ugyanis legalább 150 munkásra lenne szükség, viszont a községben élők többsége a nagykárolyi vagy szatmári üzemekben dolgozik. Értesülései szerint a farmokon vonzó fizetéseket szeretnének kínálni annak érdekében, hogy a község lakosai inkább otthon, a községben vállaljanak munkát. Amennyiben viszont mégsem gyűlne össze megfelelő számú munkaerő, a befektetők akár 150–200 kilométeres távolságról is hajlandók lennének munkaerőt importálni.

 

A víznyerő farm már épül

 

Már évekkel ezelőtt megtörtént az Érkáváshoz tartozó Érmindszent környéki talajban található termálvíz minőségének felmérése, ezért idén fel is vásárolt egy vállalat 5 hektár területet, hogy egy új termálvízkutat fúrjon, hogy a föld alól kinyert víz segítségével villamos energiát állítson elő. A hő erejét egy föld alatti turbina segítségével szeretné villanyárammá alakítani a vállalkozó, illetve annak függvényében, hogy milyen hőmérsékleten sikerül megtartani a kinyert vizet, annak milyen az ásványi összetétele, akár másféle felhasználási módot is találhat a vállalat. A kétmillió euró értékű beruházás nyomán a helyi önkormányzat nagy lehetőséget lát a vállalat működésében, amelynek adója a község kasszáját gyarapítja majd.

Nagyjából 1 hónapja kezdődött meg a helyszín kialakítása, mára már egészen látványos méreteket öltött a víznyerő telep, amely a hónap végére várhatóan üzemelni is fog. Hogy a cég pontosan mekkora kapacitáson fogja tudni felhasználni a talajból kiszivattyúzott vizet, az a polgármester állítása szerint csak a turbinák beindítása után fog kiderülni. Egyelőre a fúrás fázisában vannak.

A helyi tanács abban reménykedik, hogy ha ez a 15 vállalkozás beindul, a község költségvetése is jócskán növekedni fog, illetve ha valamilyen szociális kérdésben lesz szükség anyagi támogatásra, máris lesz kikhez segítségért fordulni.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...