Új beruházások Érkáváson
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:17:42

Összesen tizenöt új befektető nyit valamilyen vállalkozást Érkáváson, aminek következtében a község költségvetése látványosan növekedni fog. Ez lehetőséget ad majd fejlesztésekre a községben.

Érkávás Község Polgármesteri Hivatala többé-kevésbé azzal töltötte a 2017-es évet, hogy kiszolgálja azokat a közelről és távolról érkező beruházókat, akik a községben szeretnének vállalkozást beindítani. Ez elsősorban tárgyalásokból és engedélyeztetésekből állt, szám szerint 15 beruházó irányába.

Mivel a község hiányos infrastruktúráját tekintve az elmaradott övezetek közé sorolandó, és az európai uniós pályázatok 90%-nál magasabb támogatottságot biztosítanak azoknak a beruházásoknak, amelyeket ilyen területen hoznak létre, a község hirtelen igen keresetté vált felvásárolható és felhasználható területei bősége miatt.

Az idei pályázati kiírások során 15 vállalkozó nyert átlagosan másfél-két millió eurót az itt létrehozandó beruházására, így a vállalkozók természetesen meg is kezdték a területek felvásárlását a község peremén és a beruházásokhoz szükséges engedélyek beszerzését.

Roka Marius polgármester elmondta, hogy a helyi tanács örömmel fogadta a vállalkozók ajánlatait, hiszen minél több cég működik a községben, annál tetemesebb a település bevétele, ami fejlődést és életszínvonal-növekedést von maga után.

A vállalkozók között néhány helyi, de több más megyéből, sőt, külföldről érkező, tapasztalt befektető is van, akik zömében állattenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

A polgármester szerint egy szarvasmarha-, 6 csirke- és 7 sertésfarm fog épülni a felvásárolt területeken, illetve egy termálvíznyerő telep, aminek az építése nagyjából egy hónapja elkezdődött.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a községben értékesített földterületek ára a korábbi hektáronkénti 3000 euróról 15 000 euróra emelkedett, így a lakosok közül is sokan hasznot húzhattak a vállalkozókedvű beruházók megjelenéséből.

A farmok átlagosan egy-másfél hektáros területeken fognak felépülni, de voltak olyan cégek is, amelyek azonnal öt hektárt vásároltak a hosszabb távra tervezett bővítés érdekében.

A polgármester elmondta, hogy a farmok szinte mindegyike exportra fog termelni, ugyanis a helyi piac elég telített, és természetesen ilyen sok farmnak nem lenne idehaza kielégítő piaca, viszont exportra dolgozva nagy haszonra számítanak a beruházók. Roka meglátása szerint egyedül a munkaerő jelenthet gondot a beruházások működtetésében, ugyanis legalább 150 munkásra lenne szükség, viszont a községben élők többsége a nagykárolyi vagy szatmári üzemekben dolgozik. Értesülései szerint a farmokon vonzó fizetéseket szeretnének kínálni annak érdekében, hogy a község lakosai inkább otthon, a községben vállaljanak munkát. Amennyiben viszont mégsem gyűlne össze megfelelő számú munkaerő, a befektetők akár 150–200 kilométeres távolságról is hajlandók lennének munkaerőt importálni.

 

A víznyerő farm már épül

 

Már évekkel ezelőtt megtörtént az Érkáváshoz tartozó Érmindszent környéki talajban található termálvíz minőségének felmérése, ezért idén fel is vásárolt egy vállalat 5 hektár területet, hogy egy új termálvízkutat fúrjon, hogy a föld alól kinyert víz segítségével villamos energiát állítson elő. A hő erejét egy föld alatti turbina segítségével szeretné villanyárammá alakítani a vállalkozó, illetve annak függvényében, hogy milyen hőmérsékleten sikerül megtartani a kinyert vizet, annak milyen az ásványi összetétele, akár másféle felhasználási módot is találhat a vállalat. A kétmillió euró értékű beruházás nyomán a helyi önkormányzat nagy lehetőséget lát a vállalat működésében, amelynek adója a község kasszáját gyarapítja majd.

Nagyjából 1 hónapja kezdődött meg a helyszín kialakítása, mára már egészen látványos méreteket öltött a víznyerő telep, amely a hónap végére várhatóan üzemelni is fog. Hogy a cég pontosan mekkora kapacitáson fogja tudni felhasználni a talajból kiszivattyúzott vizet, az a polgármester állítása szerint csak a turbinák beindítása után fog kiderülni. Egyelőre a fúrás fázisában vannak.

A helyi tanács abban reménykedik, hogy ha ez a 15 vállalkozás beindul, a község költségvetése is jócskán növekedni fog, illetve ha valamilyen szociális kérdésben lesz szükség anyagi támogatásra, máris lesz kikhez segítségért fordulni.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 20:50
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...