Új beruházások Érkáváson
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:17:42

Összesen tizenöt új befektető nyit valamilyen vállalkozást Érkáváson, aminek következtében a község költségvetése látványosan növekedni fog. Ez lehetőséget ad majd fejlesztésekre a községben.

Érkávás Község Polgármesteri Hivatala többé-kevésbé azzal töltötte a 2017-es évet, hogy kiszolgálja azokat a közelről és távolról érkező beruházókat, akik a községben szeretnének vállalkozást beindítani. Ez elsősorban tárgyalásokból és engedélyeztetésekből állt, szám szerint 15 beruházó irányába.

Mivel a község hiányos infrastruktúráját tekintve az elmaradott övezetek közé sorolandó, és az európai uniós pályázatok 90%-nál magasabb támogatottságot biztosítanak azoknak a beruházásoknak, amelyeket ilyen területen hoznak létre, a község hirtelen igen keresetté vált felvásárolható és felhasználható területei bősége miatt.

Az idei pályázati kiírások során 15 vállalkozó nyert átlagosan másfél-két millió eurót az itt létrehozandó beruházására, így a vállalkozók természetesen meg is kezdték a területek felvásárlását a község peremén és a beruházásokhoz szükséges engedélyek beszerzését.

Roka Marius polgármester elmondta, hogy a helyi tanács örömmel fogadta a vállalkozók ajánlatait, hiszen minél több cég működik a községben, annál tetemesebb a település bevétele, ami fejlődést és életszínvonal-növekedést von maga után.

A vállalkozók között néhány helyi, de több más megyéből, sőt, külföldről érkező, tapasztalt befektető is van, akik zömében állattenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

A polgármester szerint egy szarvasmarha-, 6 csirke- és 7 sertésfarm fog épülni a felvásárolt területeken, illetve egy termálvíznyerő telep, aminek az építése nagyjából egy hónapja elkezdődött.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a községben értékesített földterületek ára a korábbi hektáronkénti 3000 euróról 15 000 euróra emelkedett, így a lakosok közül is sokan hasznot húzhattak a vállalkozókedvű beruházók megjelenéséből.

A farmok átlagosan egy-másfél hektáros területeken fognak felépülni, de voltak olyan cégek is, amelyek azonnal öt hektárt vásároltak a hosszabb távra tervezett bővítés érdekében.

A polgármester elmondta, hogy a farmok szinte mindegyike exportra fog termelni, ugyanis a helyi piac elég telített, és természetesen ilyen sok farmnak nem lenne idehaza kielégítő piaca, viszont exportra dolgozva nagy haszonra számítanak a beruházók. Roka meglátása szerint egyedül a munkaerő jelenthet gondot a beruházások működtetésében, ugyanis legalább 150 munkásra lenne szükség, viszont a községben élők többsége a nagykárolyi vagy szatmári üzemekben dolgozik. Értesülései szerint a farmokon vonzó fizetéseket szeretnének kínálni annak érdekében, hogy a község lakosai inkább otthon, a községben vállaljanak munkát. Amennyiben viszont mégsem gyűlne össze megfelelő számú munkaerő, a befektetők akár 150–200 kilométeres távolságról is hajlandók lennének munkaerőt importálni.

 

A víznyerő farm már épül

 

Már évekkel ezelőtt megtörtént az Érkáváshoz tartozó Érmindszent környéki talajban található termálvíz minőségének felmérése, ezért idén fel is vásárolt egy vállalat 5 hektár területet, hogy egy új termálvízkutat fúrjon, hogy a föld alól kinyert víz segítségével villamos energiát állítson elő. A hő erejét egy föld alatti turbina segítségével szeretné villanyárammá alakítani a vállalkozó, illetve annak függvényében, hogy milyen hőmérsékleten sikerül megtartani a kinyert vizet, annak milyen az ásványi összetétele, akár másféle felhasználási módot is találhat a vállalat. A kétmillió euró értékű beruházás nyomán a helyi önkormányzat nagy lehetőséget lát a vállalat működésében, amelynek adója a község kasszáját gyarapítja majd.

Nagyjából 1 hónapja kezdődött meg a helyszín kialakítása, mára már egészen látványos méreteket öltött a víznyerő telep, amely a hónap végére várhatóan üzemelni is fog. Hogy a cég pontosan mekkora kapacitáson fogja tudni felhasználni a talajból kiszivattyúzott vizet, az a polgármester állítása szerint csak a turbinák beindítása után fog kiderülni. Egyelőre a fúrás fázisában vannak.

A helyi tanács abban reménykedik, hogy ha ez a 15 vállalkozás beindul, a község költségvetése is jócskán növekedni fog, illetve ha valamilyen szociális kérdésben lesz szükség anyagi támogatásra, máris lesz kikhez segítségért fordulni.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...