Új drog a piacon: a Fantom
Utoljára módositva: 2014-07-22 19:25:53

Romániában és Szatmár megyében is a kannabisz a legelterjedtebb drog, azonban új, életveszélyes pszichoaktív szer is felütötte már a fejét, mely a Fantom elnevezést viseli.

Új pszichoaktív szer, a Fantom veszélyezteti a romániai fiatalokat

A Nemzetközi Kábítószer-ellenes és Emberjogi Központ (CIADO) bukaresti kirendeltségének képviselői arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánkat a közelmúltban egy új tudatmódosító szer lepte le, mely a Fantom nevet viseli. A pasztillákat ecstasy-ként árusítják, azonban annál sokkal veszélyesebb vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek szétrepesztik a vérereket, többek között az agyban is. „A CIADO információi szerint az új kábítószer tavaly nyáron jelent meg először hazánkban, s nyugatról importálták. Idén azonban a Fantom ellepte az országot, s a toxikus tartalma mellett azért is veszélyes, mert viszonylag olcsó, ezért bárki számára hozzáférhető” — nyilatkozta a CIADO vezérigazgatója, Gigel Lazăr, majd folytatta: „Az új termék nagyon veszélyes, mivel metamfemtamint, ketamint és PMA-t (parametoxi-amfetamin) tartalmaz. Ezek a hatóanyagok első ízben paranoiás delíriumot idéznek elő a fogyasztóban, majd lassan szétrepesztik a szervezetben a vérereket, többek között az agyban is, mely halálhoz vezet. A Fantomot fehér, sárga, piros vagy barna színű tabletták formájában forgalmazzák, az ára 50–70 lej között változik.” A kábítószer-ellenes központ adataiból kiderül, hogy a 15 és 34 év közötti romániai fiatalok közül megközelítőleg 600 ezer próbálta ki élete folyamán a szintetikus drogokat, s az elmúlt tíz évben közülük 300-an vesztették életüket. A válaszadók közül 57 százalék alkalmi fogyasztó, 30 százalékuk hetente kétszer-háromszor drogozik. Az Európára vonatkozó statisztikai adatokból kiderül, hogy 2014-ben 350 pszichoaktív szert monitorizálnak, s május 8-tól kezdve újabb 34 anyagot azonosítottak be. Európai viszonylatban hetente jelenik meg új tudatmódosító szer. Hazánkban a legtöbben kannabiszt (52,5%), heroint (20,5%), új pszichoaktív szert (13,5%) és kokaint (7,5%) fogyasztanak. A Szatmár Megyei Drogmegelőzési és Tanácsadói Központ (CPECA) Szatmár megyei diákok körében készített felmérése rámutat arra, hogy a megyénkbeli fiatalok 11 százaléka kipróbálta a marihuánát, 5,8 százalékuk az etnobotanikus növényeket, 1,9 százalékuk az Ecstasyt, 1,3 százalékuk a hallucinogén gombákat, míg 1 százalékuk a kokaint.

Sógor Beáta

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...