Új drog a piacon: a Fantom
Utoljára módositva: 2014-07-22 19:25:53

Romániában és Szatmár megyében is a kannabisz a legelterjedtebb drog, azonban új, életveszélyes pszichoaktív szer is felütötte már a fejét, mely a Fantom elnevezést viseli.

Új pszichoaktív szer, a Fantom veszélyezteti a romániai fiatalokat

A Nemzetközi Kábítószer-ellenes és Emberjogi Központ (CIADO) bukaresti kirendeltségének képviselői arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánkat a közelmúltban egy új tudatmódosító szer lepte le, mely a Fantom nevet viseli. A pasztillákat ecstasy-ként árusítják, azonban annál sokkal veszélyesebb vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek szétrepesztik a vérereket, többek között az agyban is. „A CIADO információi szerint az új kábítószer tavaly nyáron jelent meg először hazánkban, s nyugatról importálták. Idén azonban a Fantom ellepte az országot, s a toxikus tartalma mellett azért is veszélyes, mert viszonylag olcsó, ezért bárki számára hozzáférhető” — nyilatkozta a CIADO vezérigazgatója, Gigel Lazăr, majd folytatta: „Az új termék nagyon veszélyes, mivel metamfemtamint, ketamint és PMA-t (parametoxi-amfetamin) tartalmaz. Ezek a hatóanyagok első ízben paranoiás delíriumot idéznek elő a fogyasztóban, majd lassan szétrepesztik a szervezetben a vérereket, többek között az agyban is, mely halálhoz vezet. A Fantomot fehér, sárga, piros vagy barna színű tabletták formájában forgalmazzák, az ára 50–70 lej között változik.” A kábítószer-ellenes központ adataiból kiderül, hogy a 15 és 34 év közötti romániai fiatalok közül megközelítőleg 600 ezer próbálta ki élete folyamán a szintetikus drogokat, s az elmúlt tíz évben közülük 300-an vesztették életüket. A válaszadók közül 57 százalék alkalmi fogyasztó, 30 százalékuk hetente kétszer-háromszor drogozik. Az Európára vonatkozó statisztikai adatokból kiderül, hogy 2014-ben 350 pszichoaktív szert monitorizálnak, s május 8-tól kezdve újabb 34 anyagot azonosítottak be. Európai viszonylatban hetente jelenik meg új tudatmódosító szer. Hazánkban a legtöbben kannabiszt (52,5%), heroint (20,5%), új pszichoaktív szert (13,5%) és kokaint (7,5%) fogyasztanak. A Szatmár Megyei Drogmegelőzési és Tanácsadói Központ (CPECA) Szatmár megyei diákok körében készített felmérése rámutat arra, hogy a megyénkbeli fiatalok 11 százaléka kipróbálta a marihuánát, 5,8 százalékuk az etnobotanikus növényeket, 1,9 százalékuk az Ecstasyt, 1,3 százalékuk a hallucinogén gombákat, míg 1 százalékuk a kokaint.

Sógor Beáta

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...