Új életérzés táncban és muzsikában
Utoljára módositva: 2014-04-16 20:28:23

A Szakszervezetek Művelődési Házában mutatta be szerdán a Nagyvárad Táncegyüttes a Nagyvárosi bujdosók című előadását Kiss Ferenc zenéjére, Novák Péter koreográfiájával, amely ősszel díjat nyert az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján.

 

A táncelőadás nagy sikert aratott a szatmári közönség előtt is

Kiss Ferenc tizenöt éve írt zeneműve azoknak a szomorú élményeknek a hatására született, amelyeket nyugat-európai utazásai során tapasztalt, azokról a szokásokról, divatokról, amelyek a kelet-európai rendszerváltás után ebben a térségben is elterjedtek. A hagyományos értékrend kezdett eltűnni, sokakban felmerült a menni vagy maradni nagy kérdése, a fiatalok nagy része abban reménykedett, hogy elindul a nagyvilágban, hogy megkeresse új otthonát, amelyhez nagy reményeket fűzött. Legtöbb esetben sikertelenek voltak ezek a próbálkozások, a gyökerektől való elszakadással, identitásvesztéssel jártak.

Kiss Ferenc így ír zeneművéről: „A Nagyvárosi bujdosók rólam és szeretteimről szólnak, no meg azokról, akiket soha nem lehet megszeretni. Emlékek a generációmról és a bujdosásról. Fölsejlenek bennük a gyerekkor, az iskola, a félelmek, az eszmélés meg a tűz, a zene és a vizek, a hagyomány tisztelete és a lázadás, tájak és népek, mesék és utazások, a mítosz és a hivatal, kötelesség és szerelem, az önrombolás és a kötelékek, otthon, haza, a szoknyák suhogása, sorsunk, a gyermek szeme, a könyvek szaga, a szabadság szárnyai, no meg a derű és jókedv, a bor és a tánc is…”

 

Táncprodukció

 

A produkció magját az átdolgozott zenei alap adja Novák Péter és a zenészek előadásában. „A tánc és a zene együtt szép gondolati világot teremt a színpadon — nyilatkozta a rendező. — Ma is félő, hogy a kimagasló művészek, alkotók, emblematikus arcok a feledés homályába tűnnek, mert felgyorsult a világ, és egészen más kulturális hatások érik az embereket”. Valóban nagy vállalkozásnak tűnt Novák Péter elképzelése, mely szerint Kiss Ferenc zenéjét és az abban rejlő érzéseket a tánc eszközeivel próbálja kifejezni. Kollégáival felfrissítette, újszerű térbe helyezte és aktuális hatásokat igyekezett elérni, aminek eredményeként egy korszerű, élvezhető, tartalmas produkció született.

Novák Péter kifejtette: „Az ember, mint ahogy ez a táncműből is kiderül, a végső összeomlás előtt mindig összekapja magát, és ez történik társadalmi szinten is. Nagyon megerősödtek azok a civil szférák és lehetőségek, amelyek a hagyománynak és az értéknek a végső elvesztését megakadályozzák. Ilyen téren egyrészt jóval ádázabb a nyomás, mint tizenöt évvel ezelőtt volt, ugyanakkor kifejlődtek a védekezési mechanizmusok, a társadalomnak az ellenállása is. Nagyon bízom benne, hogy ez a kultúra megmarad, és hasznos fundamentumát képezi a jövő művészetének, és emellett egy új életszemlélet kialakulását is megalapozza, ami rohamosan terjed majd a fiatalság körében”. Az előadás elnyerte a „modern életérzés kortárs színpadi megjelenítéséért” járó díjat a IX. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján, és egyúttal meghívást is kapott a győri X. Magyar Táncfesztiválra, amely Magyarország legrangosabb táncművészeti fesztiválja. Az erdélyi turnén kívül a budapesti József Attila Színház színpadán is bemutathatta a Nagyvárad Táncegyüttes a Nagyvárosi bujdosókat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...